News

Haagse voetbalclubs, gemeente Den Haag en de KNVB gaan meer doen aan bevordering van respect en sportiviteit in het amateurvoetbal. Het project `Sportiviteit & Respect in Den Haag` is daarom zaterdag in uitgebreidere vorm verlengd door wethouder Rabin Baldewsingh (Sport), Haagse voetbalverenigingen en de KNVB. In seizoen 2014/2015 doen alle amateurclubs mee en wordt bijvoorbeeld samengewerkt met HALT om verenigingen intensiever te begeleiden.

Doel van het project `Sportiviteit & Respect in Den Haag` is om het plezier in het voetbal te stimuleren en problemen op de voetbalvelden tegen te gaan. Van een aantal geselecteerde clubs wordt samen met HALT een `veiligscan` gemaakt om preventief te kunnen optreden. Daarnaast worden alle Haagse amateurvoetbalverenigingen bezocht door een KNVB-vertegenwoordiger, gaan studenten van de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan helpen bij voetbalverenigingen en wordt er samengewerkt met de stichting ADO Den Haag in de Maatschappij.

Het project ``Sportiviteit & Respect in Den Haag`` is vorig seizoen met 16 verenigingen van start gegaan. Dit seizoen nemen alle 42 Haagse voetbalverenigingen deel. Gemeente, KNVB en vertegenwoordigers van de deelnemende clubs ondertekenden zaterdag de overeenkomst in het Kyocera Stadion. Wethouder Rabin Baldewsingh: ``Ik ben er trots op dat nu alle clubs zich inzetten voor dit project. Sportief en respectvol voetbal zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is dat helaas niet altijd. Met dit plan zetten clubs, gemeente en de KNVB zich samen in voor het uitbannen van misstanden langs de lijn.

In het eerste jaar van het project is er op verschillende manieren vooruitgang geboekt. Vooral de Verenigingsbox, een initiatief van het ministerie van VWS dat voetbalverenigingen aanknopingspunten biedt om respect en sportiviteit te verbeteren, bleek populair. Zes Haagse verenigingen zijn hiermee aan de slag gegaan."