Het Nederlandse elftal voor spelers onder 16 jaar heeft de twee oefeninterlands tegen Schotland gewonnen. Oranje speelde afgelopen zondag en dinsdag tegen hun leeftijdsgenoten in de Schotse stad Greenock. Bondscoach Edwin Petersen selecteerde drie jeugdspelers van ADO Den Haag voor de twee wedstrijden. Onze eigen spelers Delano Kloos, Hennos Asmelash en Daude van der Kust hebben van de bondscoach speeltijd gekregen in de gewonnen interlands tegen de Schotten.

In de eerste oefenwedstrijd versloegen de Nederlanders hun fysiek sterke tegenstander met 0-1 door een doelpunt van Justin Kluivert. Asmelash en Van der Kust mochten in de 55e minuut het veld betreden om de resterende tijd te mogen uitkomen voor Nederland. Bondscoach Petersen koos in deze wedstrijd niet voor Delano Kloos om het doel van de jonge Nederlanders te verdedigen. Oranje is tijdens de eerste oefenwedstrijd goed omgegaan met het harde spel dat de Schotten speelden. Schotland probeerde met agressief verdedigen en harde tackles het spel van de Nederlanders te ontregelen, maar de Nederlandse talenten bleven strijdvaardig en wonnen hierdoor uiteindelijk de wedstrijd.

Dinsdag speelde Oranje onder 16 de tweede oefenwedstrijd tegen Schotland. De Nederlanders hadden het in de eerste helft duidelijk lastiger dan tijdens de eerste oefenwedstrijd. Hennos Asmelash en Daude van der Kust kregen ook in deze wedstrijd speelminuten van de bondscoach. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd stond Delano Kloos nu wel in de basis en stond hij de gehele wedstrijd onder de lat. De Schotten speelden in een ander systeem dan in de eerste wedstrijd en daar hadden de jonge talenten van Oranje zichtbaar moeite mee. Oranje kwam in de eerste helft op 1-0 achterstand door een snel uitgevoerde aanval van de Schotten.

In de rust besloten coach Petersen en zijn staf een duidelijke taakverdeling te maken voor de spelers van Oranje, en ook voerden zij een aantal wissels door. Al snel volgde de gelijkmaker van Oranje door een aanval die op de rechterflank begon. Justin Kluivert scoorde de 1-1 en hij maakte enkele minuten later ook de 1-2 voor Nederland. Donyell Malen zorgde voor de eindstand van 1-3 in het voordeel van Oranje onder 16. De bondscoach gaf na de wedstrijd aan dat hij tevreden was over het spel dat de ploeg liet zien.

Wij zijn trots op Delano, Hennos en Daude!