News

Vandaag ontvingen 55 studenten van ROC Mondriaan tijdens de landelijke kick-off van ‘’CRASH - Studenten leren reanimeren’’ aan het Leeghwaterplein 72 in Den Haag hun Reanimatiebewijs uit handen van oudspeler en –trainer van ADO Den Haag Lex Schoenmaker. Ook Giovanni Korte en Tom Broekhuizen namen het Reanimatiebewijs in ontvangst, maar de gehele selectie is inmiddels geslaagd voor het examen. ADO Den Haag is de eerste betaald voetbal organisatie (BVO) die meedoet aan CRASH. ROC Mondriaan is het eerste ROC in Nederland dat in een pilotproject tot april 2013 zo’n 1000 eerstejaars studenten leert reanimeren.

Harry de Bruijn, lid van het College van Bestuur van ROC Mondriaan is enthousiast: “Het gaat om verantwoordelijkheid dragen en zorgen voor anderen in deze samenleving. Dat vinden wij belangrijk. Na deze cursus kunnen onze studenten letterlijk levens redden. Dit is zo’n mooie kans voor studenten om iets extra’s te betekenen voor de maatschappij”, aldus de Bruijn. In een feestelijke bijeenkomst ontving een verraste De Bruijn, de eerste Nationale Reanimatie Award uit handen van Jan Cees Bouwer, voorzitter van de Nederlandse Reanimatiestichting.

CRASH De afkorting staat voor een Cursus Reanimeren voor Alle Studenten in Holland. De Nederlandse Reanimatiestichting (NRS) is initiatiefnemer en heeft de ideële doelstelling om héél Nederland ‘hartveilig’ te maken en is daarom gestart met het project CRASH - Studenten leren reanimeren. De bedoeling is om zoveel mogelijk jongeren vanaf 16 jaar de reanimatiecursus Basic Life Support (BLS) en de bediening van de Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te bieden om zo het aantal burgerhulpverleners in Nederland sterk te vergroten. De ambitie van de NRS is om de reanimatiecursus vast onderdeel te laten zijn van elke mbo- en hbo-opleiding in Nederland.

Overlevingskans Elke week worden zo`n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat zijn ruim 16.000 slachtoffers per jaar. Minder dan 10 procent overleeft het. Jong, oud, man of vrouw, autochtoon of allochtoon. Het kan iedereen gebeuren. Thuis, op `t werk, tijdens `t sporten, op school of op straat. Bij een hartstilstand geldt dat elke seconde telt! Direct handelen is daarom van levensbelang! De overlevingskans van slachtoffers kan sterk worden vergroot (tot wel 70 procent!) als omstanders binnen 6 minuten: 112 bellen, reanimeren (hartmassage en beademing) en defibrilleren met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 10.000 reanimatiepogingen, slechts zoʼn 20 procent daarvan is succesvol. ROC Mondriaan Begin oktober is de pilot bij ROC Mondriaan gestart voor ongeveer 1000 studenten. ROC Mondriaan ziet de deelname als een kans voor de studenten om iets extra’s te betekenen voor de maatschappij, om verantwoordelijkheid te dragen en te zorgen voor anderen in de samenleving. Na deze cursus kunnen de studenten letterlijk levens redden. Na evaluatie van de pilot wordt besloten of vanaf volgend schooljaar voortaan alle eerstejaars studenten van ROC Mondriaan hun Reanimatiebewijs gaan halen. Ook veel andere ROC’s in Nederland zijn geïnteresseerd. E- learning De studenten begonnen met de digitale reanimatiecursus die speciaal hiervoor is ontwikkeld. In deze cursus worden e-learning en praktijklessen gecombineerd tot een aansprekende lesmethode voor studenten. De reanimatiecursus wordt afgesloten met het onderdeel pratijkkinstructie en een eindtoets. Dit unieke digitale pakket, geproduceerd door Doczero, blijkt zeer praktisch bruikbaar en is lovend ontvangen. Diverse docenten en studenten van ROC Mondriaan hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de cursus. Inmiddels heeft ook een deel van het management van ROC Mondriaan de training met succes afgesloten. ADO Den Haag in de Maatschappij De Reanimatiestichting werkt sinds kort samen met de landelijke Stichting Meer dan Voetbal. ADO Den Haag sloot zich als eerste eredivisieclub meteen aan bij de pilot van CRASH. Gezien de voorkomende hartproblemen van voetballers sluit deze cursus aan bij de realiteit van de spelers en was daardoor gewild. De spelers, trainers en stafleden voelen zich nu goed voorbereid mocht er ooit iets op het veld of in hun privéleven gebeuren. Hopelijk zijn zij een voorbeeld voor veel meer profvoetballers én een rolmodel voor jongeren in het algemeen. De reanimatiecursus past naadloos in de ambities. ADO Den Haag is voor iedereen en verricht al vele jaren een veelheid aan sociaal maatschappelijke activiteiten. Om deze goed te borgen, is een jaar geleden een aparte stichting opgericht: ADO Den Haag in de Maatschappij.

Partners in CRASH Behalve de Nederlandse Reanimatiestichting en ROC Mondriaan: Doczero - producent van het nieuwe e-learningpakket voor studenten Randstad - verzorgt de planning van de externe instructeurs Vivon Nederland - levert de instructiemiddelen MBO Diensten - doet de uitrol van CRASH bij de andere ROC’s en AOC’s Multi-Post Services - vervaardigt de Reanimatiebewijzen Nederlandse Vereniging van Cardiologie (NVVC) - verzorgt medisch-wetenschappelijke ondersteuning ADO Den Haag en ADO in de Maatschappij - alle spelers en technische staf hebben de reanimatiecursus CRASH gevolgd.