News

Oud-bestuurslid Gerard Slager is deze week overleden. Hij bereikte de leeftijd van 86 jaar. Gerard Slager speelde in de jeugd en senioren van ADO, maar was geen talent dat zou doorbreken in de hogere selecties. Als bestuurslid maakte hij daarentegen een bliksemcarrière. In 1964 werd hij als 27-jarige tweede secretaris. Een jaar later volgde zijn benoeming tot secretaris betaald voetbal van de vereniging. ADO voerde toen een interne splitsing door en kwam tot een vorming van een sectie A(mateurvoetbal) en een sectie B(etaald voetbal). In 1971 werd hij commercieel directeur van het net tot FC Den Haag omgedoopte ADO. Drie later stapte hij over naar het bedrijfsleven. In 1977 begon hij bij de FBO, de werkgeversorganisatie van de clubs in het Nederlandse profvoetbal, als directeur. Deze functie vervulde hij tot aan zijn pensionering in 2002.

Nadien vervulde hij diverse adviesfuncties bij de vereniging HFC ADO Den Haag, waarvan hij Lid van Verdienste was. Ook was hij jarenlang lid van de Ledenraad van de club.

Gerard Slager maakte deel uit van één van de beste besturen, die de club heeft gekend. Herman Choufoer was hiervan de voorzitter, Frans Kok en later George van Rosmalen penningmeester. Verder maakten Joop Eversteijn (bestuurslid technische zaken) en Jan van Zee (financieel deskundige) ook deel uit van het bestuur. Manager was Eddie Hartmann. Van dit college was Gerard Slager de man van ideeën en initiatieven. Voordat hij bestuurder werd was hij in de vereniging onder meer actief als lid van de commissie die het befaamde Internationaal Jeugdtoernooi organiseerde. Hij was een vooruitstrevend man, die vooral ideeën lanceerde die op Amerikaanse leest waren geschoeid. Zo pleitte hij voor een salarisplafond in het betaalde voetbal en de invoering van het draft systeem. Hierin komen talenten van de profclubs in een pool en heeft de laagst geëindigde club bij het nieuwe seizoen de eerste keus. Dit systeem had tot doel de teams zo gelijkwaardig mogelijk te houden en een spannende competitie zoveel mogelijk te garanderen. Met name de gevestigde topclubs van toen, Ajax en Feyenoord, voelden er niets voor.

Later, als commercieel directeur, was Gerard Slager de man achter het FC Den Haag Restaurant, dat in 1973 de deuren opende. In hetzelfde jaar was hij ook één van de mannen achter de Floodlight competitie, een reeks wedstrijden met een experimentele puntentelling, waaraan PSV, FC Twente, FC Utrecht, NEC en FC Den Haag deelnamen. Deze competitie sloeg niet aan en werd voortijdig beëindigd. Gerard Slager bedacht ook plannen voor VIP- en skyboxen, maar aan die vooruitstrevendheid was FC Den Haag nog niet toe. Een aantal jaren later begonnen Ajax en AZ’67 er wel mee. Als directeur van de FBO was hij in de jaren tachtig één van de mannen achter de invoering van De Voetballijn, een 06-telefoonlijn die voetbalnieuws bracht.

Slager stond bekend als een zeer kritische man, wiens commentaar door menig bestuurder werd gevreesd. Bovenal was hij een man, die veel van ADO hield en betaald voetbal in Den Haag belangrijk vond. Ondanks het feit dat hij de club de rug toekeerde, omdat hij was teleurgesteld over diverse ontwikkelingen. Verder stond hij met een aantal clubgenoten aan de wieg van de ADO PensionADO’s, die sinds 2010 jaarlijks een reünie organiseert.

Dank Gerard, voor alles wat je hebt gedaan. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, die wij veel sterkte toewensen bij het verwerken van het verdriet om het grote verlies.

Komende week zal de uitvaartplechtigheid plaatsvinden in besloten kring.