News

De afgelopen weken is het Kyocera stadion getest door een testteam van Stichting Voorall. Dit is een stichting die opkomt voor de belangen van de lichamelijk en visueel beperkte Hagenaar en fungeert als spreekbuis voor deze groep inwoners van de stad Den Haag. Donderdag 23 februari kwam er een achttal fysiek beperkte supporters langs om het stadion aan de test te onderwerpen. Dinsdag 6 maart was er een zeskoppig testteam aanwezig om te controleren hoe de voorzieningen voor de supporter met een visuele handicap er voor staan.

Nadat beide testpanels hartelijk ontvangen waren door de werknemers van ADO Den Haag konden de tests beginnen. Uit de test van de fysiek beperkte supporter kwam het volgende naar voren: met 40 invalidenparkeerplaatsen op P3 en 7 op P2 zit het op dit gebied wel snor. Ook de MIVA (mindervalide)parkeerplaats direct naast het Kyocera stadion is gunstig gelegen en biedt de gehandicapte supporter en zijn of haar vervoer voldoende ruimte tot in en uitstappen. De liften bleken toegankelijk voor het gehele testpanel en ook de toiletten waren bereikbaar en makkelijk toegankelijk voor de leden van het panel. Het achttal was vooral te spreken over de plaatsen waar de gehandicapte supporter de wedstrijden van ADO Den Haag kan bekijken. Met twee ruime plaatsen op twee verschillende tribunes, kan de supporter nog kiezen tussen overdekt of onoverdekt de wedstrijd volgen. Ook mag de supporter met een lichamelijke beperking altijd een begeleider meenemen. Daarnaast stelt ADO Den Haag elke wedstrijd een lunchpakketje beschikbaar voor de gehandicapte supporters, zodat deze tijdens de wedstrijd of in de rust niet in de drukte voor de lift en in de rijen hoeven te wachten voor een versnapering. De conclusie van het panel was de volgende: bij de bouw van het stadion is duidelijk goed rekening gehouden met de supporter met een lichamelijke beperking. Op enkele kleinigheidjes, die makkelijk te verhelpen zijn na, voldoet het Kyocera stadion aan onze eisen, kortom een dikke voldoende voor ADO Den Haag!

De leden van het visueel beperkte testteam kwamen tot de volgende conclusies: Naar eigen ervaring kon het testpanel al meldden dat de gastvrijheid en behulpzaamheid van de stewards, het personeel en de medesupporters ruim voldoende is. Ook vonden zij het fijn dat er de mogelijkheid is om met de blindegeleidehond via de lift op de tribune te komen. Daarnaast is er een ruime plaats voor mensen die zowel een rolstoel als geleidehond bij zich hebben. Een tip van het panel was om de toiletdeuren een andere kleur te verven, zodat deze voor hen makkelijker te onderscheiden zijn. Verder adviseerde zij om gekleurde stroken te plaatsen die naar de trappen leiden, zodat zij deze ook kunnen herkennen. Het grootste pluspunt bleek dat ADO Den Haag de supporter met een beperking in de gelegenheid stelt om een begeleider mee te nemen, hierdoor voelt de supporter met een beperking zich meer op zijn of haar gemak. Kortom, wat ook al uit de test met de fysiek beperkte supporter bleek, op een paar kleine verbeterpuntjes na voldoet ADO Den Haag aan de wensen van haar supporters met een beperking.