News

Onze spelers hebben deze week een uitgebreide Sports Vision ogentest ondergaan. De ogentest werd uitgevoerd door De Roo Optiek uit Den Haag, in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Bausch + Lomb, leverancier van contactlenzen en vloeistoffen.

De selectie onderging verschillende testen, waaronder de onderlinge samenwerking van de ogen, dieptezicht, contrastzicht, oog-hand coördinatie en het centraal en perifeer zien. “Met deze uitgebreide ogentest kunnen wij de visuele vaardigheden van een speler beoordelen”, aldus optometrist Bert de Roo. ”Wij zijn door de begeleidende staf van ADO Den Haag benaderd om deze ogentest uit te voeren. Er wordt in de sport maar weinig aandacht besteed aan het zien, terwijl ongeveer 80% van de informatie via de ogen tot stand komt. Scherp zien, diepte waarneming en de oog-lichaam coördinatie spelen in sportsituaties een enorm belangrijke rol. Een snelle reactie en de bal perfect timen, kunnen het verschil maken tussen winnen en verliezen”.

Opvallend bij de spelersgroep van ADO Den Haag is het aantal spelers met een gekruiste oogdominantie. “Net als bij rechts- of linkshandigheid heb je ook een voorkeur voor één van je ogen”, zegt Rob Rosenbrand die als optometrist werkzaam is bij Bausch & Lomb. “Als je bijvoorbeeld rechtsbenig of rechtshandig bent en je linker oog is je dominante oog, dan kan dit een mogelijk voordeel betekenen. Je ziet de bal van links eerder aankomen. Dit is belangrijke informatie voor de trainer.” Met speciale apparatuur werd gekeken naar de kwaliteit van het zien. “Bijvoorbeeld naar de contrastwaarneming en de optische vervormingen of ‘aberraties’, die iedereen ervaart als het donker wordt. Dit kan vooral van belang zijn bij avondwedstrijden met kunstlicht. Sommige mensen klagen dan over ‘nachtblindheid’ en zien kringen om lampen. Bausch & Lomb heeft hiervoor speciale zachte contactlens ontwikkeld de PureVision2 HD, die deze hinderlijke aberraties corrigeren en dus het contrast zien verbeteren.” De begeleidende staf van ADO Den Haag, is overtuigd van het belang van deze Sports Vision ogentest. Edwin Coret: “Deze test laten wij jaarlijks uitvoeren. En bij sommige spelers wordt gekeken of de visuele prestatie kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld met behulp van contactlenzen, of door speciale oogtraining.”