News

Het Alfrink College tekent massaal en blijft school zonder racisme. Het Alfrink College te Zoetermeer heeft in de week van 14 – 17 november ruim 1600 leerlingen de kans gegeven te tekenen tegen discriminatie en racisme. De school wil zichzelf “school zonder racisme” blijven noemen en daarom moet minimaal 70% van de leerlingen een handtekening zetten, waarmee ze verklaren discriminatie te verwerpen.

Afgelopen dagen waren er op het Alfrink de zogenaamde themavieringen. De themaviering duurt een lesuur en wordt in de aula gehouden voor ongeveer zes klassen tegelijkertijd. Ze verbindt op een moderne, en aansprekende wijze de actualiteit met de katholieke identiteit van de school aan de hand van een actueel thema. Met het Bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan als leiddraad zetten docenten en leerlingen een samenspel van toneel, beeld en geluid neer en maakten op een indrukwekkende wijze duidelijk hoe belangrijk gelijke behandeling is.

Naast medewerkers van het bureau discriminatie zaken werkte ook ADO Den Haag mee aan deze themaviering. Eerste elftalspeler Tjaronn Chery verklaarde op film voor de leerlingen van het Alfrink College hoe hij als profvoetballer met een Surinaamse achtergrond zich soms ergert aan de leuzen op voetbalvelden. Vervolgens riep hij de leerlingen op de verklaring tegen discriminatie te tekenen. Tot grote vreugde van veel leerlingen verscheen Chery persoonlijk ook op één van de themavieringen. Onder luid applaus kwam hij naar voren en zette vervolgens ook zijn handtekening op de speciaal voor dat doel geprepareerde muur van de aula. Eric Brunings, afdelingsleider en één van de docenten achter de themavieringen gaf na afloop aan zeer tevreden te zijn over de betrokkenheid van de leerlingen: “Veel leerlingen gaven na afloop aan gegrepen te zijn door de themaviering en vertelden hoe belangrijk zij het vinden dat het Alfrink ‘School zonder racisme’ is en blijft, en daar doe je het voor. We hebben getracht alle handtekeningen te tellen.Omdat ze op de muur en soms ook nog door elkaar staan, was dat niet eenvoudig. We komen uit op een kleine 1700 handtekeningen. Als je bedenkt dat we 1642 leerlingen en 165 medewerkers hebben, waarvan er ook nog een aantal ziek zal zijn geweest de afgelopen dagen is dat natuurlijk een geweldig resultaat. Het exacte percentage is moeilijk te geven, maar zal rond de 95% liggen. Eigenlijk heb ik niet gehoord dat er leerlingen waren die er bewust voor kozen niet te tekenen. Ik moet ook zeggen dat ik niet anders verwacht. Enerzijds omdat de boodschap die wij in de themaviering brengen zo duidelijk is en anderzijds omdat je in dat geval je niet thuis zult voelen op het Alfrink.” Brunings gaf aan erg blij te zijn met de medewerking van het bureau discriminatie zaken en van ADO Den Haag. “Ze hebben beiden geweldig gereageerd op ons verzoek om mee te werken en Tjaronn Chery verklaarde na afloop dat hij het zelf ook erg mooi vond hier deel van uit te maken. Voor onze leerlingen, die ook nog massaal met hem op de foto wilden, is de oproep van zo iemand natuurlijk een extra stimulans om eens goed over het onderwerp na te denken.”