News

ADO Den Haag kan zaterdagavond (19:45 uur) in Friesland revanche nemen op de uitschakeling in het bekertoernooi eerder deze week tegen Vitesse (2-1). De mannen van trainer Maurice Steijn gaan op bezoek bij het sc Heerenven van trainer Ron Jans. Een pittige kluif, aangezien de Friezen al zeven competitieduels op rij ongeslagen zijn.

sc Heerenveen staat op de ranglijst op plaats acht, twee plaatsen hoger dan ADO Den Haag, met slechts één puntje meer. Opmerkelijk is dat de ploeg van trainer Ron Jans dit seizoen meer punten wist te pakken in uit (8) dan in thuisduels (6). Van de vijf duels in het Abe Lenstra Stadion werd alleen van FC Groningen (3-0) gewonnen. Laagvliegers De Graafschap (1-1) en N.E.C. (2-2) verlieten Friesland na een gelijkspel. Ook van het hoger genoteerde Heracles Almelo (1-1) en titelkandidaat FC Twente (1-5 )konden geen drie punten worden bijgeschreven.

De verklaring van de matige serie in eigen stadion moet vooral worden gezocht in een gebrek aan concentratie en het vergeten de wedstrijd definitief op slot te gooien. Een andere oorzaak is zonder twijfel de zwakke defensie. Ook dit seizoen is de laatste linie van sc Heerenveen allerminst betrouwbaar en stabiel. Na Roda JC, De Graafschap, VVV-Venlo en Excelsior heeft sc Heerenveen de meest gepasseerde laatste linie van de Eredivisie.

De grote kracht van de Friezen is de aanval. Volgens vele kenners zelfs de beste voorhoede van de Eredivisie. Volledige concentratie is dus een vereiste! De Haagse backs in ieder geval aan de bak en krijgen te maken met de sublieme techniek en snelheid van buitenspelers Luciano Narsingh (3 goals, 3 assists) en Oussama Assaidi (6 goals, 2 assists). Het duo wordt gevold door vele topclubs en is ook dit seizoen amper te stoppen door tegenstanders. In de punt van de aanval staat Bas Dost (5 goals, 2 assists) als pure afmaker. De boomlange spits heeft een neusje voor de goal en is ijzersterk in de lucht.

ADO Den Haag kan in Friesland gewoon over Gabor Horvath beschikken. De Hongaar kreeg in het duel met Vitesse een rode kaart (twee gele kaarten) en is slechts voor het bekertoernooi geschorst. Ramon Leeuwin is niet inzetbaar, vanwege een blessure. De tegenstander mist zaterdagavond nog altijd Geert-Arend Roorda, die hersteld van een teenblessure. sc Heerenveen begint hoogstwaarschijnlijk in de volgende opstelling aan het duel tegen ADO Den Haag: Vandenbussche; Janmaat, Gouweleeuw, Zomer, Breuer; Djuricic, Kums, Elm; Narsingh, Dost, Assaidi Scheidsrechter Bas Nijhuis is door de KNVB aangesteld het duel sc Heerenveen – ADO Den Haag in goede banen te leiden.

Historie ADO Den Haag kwam in het verleden 15 keer in competitieverband uit bij en tegen sc Heerenveen. Slechts één wedstrijd werd gewonnen, zeven gingen er verloren en zeven duels eindigden in een gelijkspel. Vorig seizoen had ADO Den Haag een complete off-day en verloor het met 3-0 door twee goals van Michal Papadopoulos en een treffer van Roy Beerens. Aan de ontmoeting van 3 mei 2009 heeft de club uit de hofstad betere herinneringen. De geelgroenen kwamen vlak voor rust op voorsprong door een kopbal van Csaba Horvath en een schot van Lex Immers. Destijds bleek het Haags kwartiertje de ploeg echter niet goed gezind. Paolo Henrique en Christian Bak Nielsen wisten vlak voor tijd de eindstand nog op 2-2 te bepalen. Uiteindelijk een prima resultaat, al had er meer in het vat gezeten. Één van de meest spectaculaire comebacks van ADO Den Haag vond plaats in het seizoen 1982/1983. In Heerenveen staat de plaatstelijke "fc" op een 3-0 voorsprong. Een ware Houdini-act leverde FC Den Haag uiteindelijk nog een 3-3 gelijkspel op. Guido Pen, Chris Treling en Bram Rontberg waren verantwoordelijk voor de Haagse productie. Onder andere Said Bakkati, Barry Ditewig, Youssouf el-Akchaoui, Jesper Hakansson, Daryl Janmaat, John de Jong, Richard Knopper, Santi Kolk, Tomasz Rzasa, Jeffrey Talan, Erik Tammer, Mark de Vries en Boy Waterman droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van sc Heerenveen.