ADO Den Haag had tegen Ajax lang uitzicht op een goede score, maar uiteindelijk volgde in de tiende wedstrijd de eerste nederlaag onder Henk Fraser. De Amsterdammers waren met 3-2 te sterk.

In het duel tussen Ajax en Den Haag stond veel op het spel. Niet alleen konden de Amsterdammers het kampioenschap binnenhalen, maar ook kregen de Hagenaars de mogelijkheid om zich definitief veilig te spelen.

Daarvoor had ADO Den Haag nog een punt nodig en de Hagenaars leken lange tijd dat benodigde gelijkspel te halen, want de ploeg van Fraser speelde de rol van ongewenste gast op het kampioensfeest met verve. De gastheer had het moeilijk om zich van het bezoek te ontdoen, maar werkte laat in de tweede helft de gasten toch nog de deur uit. Doelpunten van Davy Klaassen en Thulani Serero zorgden dat een 1-1 gelijkspel werd afgewend.

Zoals te verwachten was, begon Ajax furieus. In hoog tempo probeerde het de Hagenaars onder druk te zetten en dat leverde voor Bojan Krkic in het eerste half uur al drie grote kansen op. Maar de Spanjaard schoot achtereenvolgens in het zijnet, tegen de vuisten en de benen van doelman Gino Coutinho. Ook Davy Klaassen had, na een corner van Lasse Schöne, nog een grote kopkans maar opnieuw stond Coutinho op de goede plek.

De groengelen hielden het hoofd al die tijd boven water, maar toch kwam Ajax op voorsprong. In de 35e minuut kopte Christian Poulsen een vrije trap van Schöne richting de verre hoek. Omdat er niemand bij de paal stond, plofte de bal in het doel: 1-0. Maar de Hagenaars waren geenszins aangeslagen en maakten direct na de aftrap de gelijkmaker. Daarvoor huurde het de hulp van Stefano Denswil in, want de verdediger schoot een scherpe voorzet van Danny Bakker in eigen doel: 1-1.

Ook in de tweede helft had Ajax de nodige moeite met de Hagenaars en het was tekenend dat de Amsterdammers eigenlijk alleen bij standaardsituaties voor gevaar zorgden. Uiteindelijk kon Klaassen pas in de zeventigste minuut Ajax op voorsprong schieten. Na een combinatie met Serero schoof de middenvelder de bal in de korte hoek: 2-1 Tien minuten later ontsnapte de inkomende Serero aan de aandacht van Vito Wormgoor en kon hij op aangeven van Poulsen de bal achter Coutinho werken: 3-1.

Het duel leek gespeeld maar toch kwam ADO Den Haag nog een keer terug. In blessuretijd kopte Michiel Kramer met behulp van Tom Beugelsdijk een voorzet van Mike van Duinen binnen, maar het was te laat om de eerste nederlaag in tien wedstrijden af te wenden. De zege bracht de Amsterdammers nog niet de vierde titel op rij, want Feyenoord won bij PSV en is daardoor nog in de race. Het zal een schrale troost zijn voor ADO Den Haag, dat zich vandaag liever officieel veilig wilde spelen. Daarvoor is nu formeel nog een punt nodig. Die kunnen de Hagenaars over twee weken in de laatste thuiswedstrijd behalen, want op zondag 27 april komt AZ op bezoek. Het duel in het Kyocera Stadion begint om 14.30 uur.