ADO Den Haag heeft na het duel tegen Feyenoord niet opnieuw een zege kunnen pakken. Dankzij twee moeilijke beslissingen van scheidsrechter Ed Janssen kon Heerenveen uiteindelijk een 3-0 overwinning boeken.

In een wedstrijd die geen winnaar verdiende, waren de punten na negentig minuten voor de Friezen. Met dank aan de beslissingen van scheidsrechter Janssen, want in plaats van de geschenken aan het 109 jaar oude ADO Den Haag te geven, deelde hij op het oog cadeaus aan de thuisploeg uit. De arbiter keurde de openingstreffer van Kenny Otigba goed, terwijl doelman Gino Coutinho de bal vast had. Niet veel later kende Janssen Heerenveen een strafschop toe, nadat Bilal Basacikoglu met een sierlijke duik naar de grond ging. Maar ADO Den Haag, dat net als de thuisclub niet echt goed speelde, mag ook de hand in eigen boezem steken. De Hagenaars konden aanvallend amper een vuist maken en werden pas gevaarlijk toen de nederlaag aanstaande was. Dat Heerenveen in blessuretijd nog geflatteerd op 3-0 kwam, was slechts voor de statistieken.

Op een veld waarbij meer spelers uitgleden dan beginnelingen op de ijsbaan Thialf had Heerenveen in de eerste helft een overwicht. Toch was de beste kans na een kwartier voor ADO Den Haag. Aanvoerder Danny Holla plaatste zijn schot in de hoek maar doelman Kristoffer Nordfeldt was op tijd om een doelpunt te voorkomen. Voor het Haagse doel waren de inzetten van de Friezen meestal te zacht om doelman Coutinho te verrassen. Middenvelder Joey van den Berg was het dichtst bij een doelpunt, toen hij na een lange pass van Hakim Ziyech de bal via het hoofd van Alfred Finnbogason ontving. Maar voordat hij doeltreffend kon uithalen, maakte Tom Beugelsdijk de poging onschadelijk.

In de tweede helft werd het spelpeil er niet beter op en leek het duel al ruim voor tijd op een brilstand af te stevenen. Totdat Janssen in de 58e minuut toch helaas echt een blunder beging, hoe moeilijk het ook te zien was. Na een indraaiende vrije trap van Hakim Ziyech had de op de grond liggende Coutinho de bal op de grond vast. De aanstormende Otigba, die in de thuiswedstrijd in blessuretijd de gelijkmaker scoorde, tikte de bal uit de handen van de doelman en in het doel. Waar iedere scheidsrechter een vrije trap aan ADO Den Haag zou geven, gaf Janssen tot ontsteltenis van alle Hagenaars een doelpunt: 1-0.

Tien minuten later drukte Janssen opnieuw zijn stempel op de wedstrijd. Bilal Basacikoglu ging makkelijk langs Aaron Meijers en maakte na licht contact een fraaie buiteling. Het was genoeg reden voor de arbiter om een strafschop te geven. Alfred Finnbogason, die de hele wedstrijd niet loskwam van het verdedigingsduo Beugelsdijk-Zuiverloon, pakte het presentje op zijn 25e verjaardag begerig uit: 2-0.

Met Michiel Kramer in de spits konden de bezoekers in het laatste kwartier eindelijk gevaarlijk worden. Maar Mike van Duinen toonde opnieuw aan dat hij de vorm niet heeft en mikte een kopbal en een schot buiten het doel. Ook Roland Alberg kreeg nog een kans maar de uitlopende doelman Kristoffer Nordfeldt kon de buitenspeler het scoren beletten. In blessuretijd glipte een lange bal van de Zweedse doelman door de Haagse defensie. En toen ook Meijers weifelend optrad mocht invaller Rajiv van La Parra de derde treffer voor de nummer vijf van de Eredivisie aantekenen: 3-0.

ADO Den Haag heeft komende week een cruciale thuiswedstrijd voor de boeg, waarbij het zaak is om punten te halen. Op dinsdag komt Heracles op bezoek. Dit duel in het Kyocera Stadion begint om 19.45 uur.