ADO Den Haag is de tweede helft van de competitie slecht begonnen. De Hagenaars verloren met 3-1 van concurrent en hekkensluiter NEC, zodat de ploeg van Maurice Steijn verder is gezakt op de ranglijst.

De Nijmegen Eendracht Combinatie deed in het duel tussen de nummer zestien (ADO Den Haag) en achttien zijn naam eer aan. NEC streed als een team voor elke meter en behaalde in een open wedstrijd op wilskracht de zege binnen. De Hagenaars, die nog altijd vanuit het eigen speelconcept proberen te voetballen, waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de Nijmegenaren. En niet voor het eerst deze competitie gaven standaardsituaties de doorslag in een duel van ADO Den Haag. Twee van de drie doelpunten van de Gelderlanders kwamen dankzij vrije trappen tot stand. Voor aanvang van het duel had de thuisploeg acht keer de onderlinge confrontatie gewonnen. De Hagenaars kwamen in Nijmegen zeven keer tot winst en de achtste was een broodnodige. Bij winst had ADO Den Haag aansluiting bij de onderzijde van de middenmoot, maar bij verlies zou voor de groen-gelen de bodem van de ranglijst in zicht komen.

De Hagenaars misten voor dit cruciale duel vijf basisspelers, waardoor onder anderen doelman Robert Zwinkels na alles bij elkaar ruim een jaar blessureleed voor het eerst zijn opwachting maakte. Hij zag de bal al na drie minuten achter zich in het net liggen, maar scheidsrechter Danny Makkelie keurde de kopbal van Rens van Eijden wegens buitenspel af. Het was het startsignaal voor een levendige eerste helft, waarbij Ricky van Haaren de Hagenaars in de vijfde minuut op voorsprong had moeten schieten. Na een dieptepass van Gianni Zuiverloon kon Roland Alberg op rechts doorlopen. De gelegenheidsrechtsbuiten, die voor de geblesseerde Mathias Gehrt speelde, legde de bal goed terug op de inkomende middenvelder, maar doelman Karl-Johan Johnsson keerde de inzet met zijn voeten.

In de zeventiende minuut kwam NEC gevaarlijk opzetten. De opkomende Marnix Vermijl werd door Danny Holla gestuit. Hoewel de Haagse aanvoerder de overtreding buiten het strafschopgebied inzette, viel de Belg binnen de beruchte lijnen. Voor scheidsrechter Danny Makkelie was het genoeg reden om een strafschop te geven. Ryan Koolwijk plaatste zich achter de bal, maar Zwinkels liet zien dat hij het keepen nog niet verleerd is. Met een zweefduik tikte de Westlander de bal uit het doel. Het bleek uitstel van executie, want na een half uur kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Sören Rieks mocht bij een counter het hele veld oversteken, voordat Dion Malone de Deen vlak voor het strafschopgebied neerlegde. Rieks` landgenoot Kevin Conboy plaatste de vrije trap langs de muur in het doel: 1-0.

Maar lang kon NEC niet van de voorsprong genieten. ADO Den Haag zette druk en twee minuten later draaide Ninos Gouriye bij Vermijl weg. De rechtsback raakte daarbij de buitenspeler, waarna de bal opnieuw op de strafschopstip ging. Holla nam het buitenkansje dankbaar aan: 1-1. Weer twee minuten later moesten de Hagenaars een tweede doelpunt slikken. Vermijl mocht opkomen en een combinatie met Samuel Stefanik opzetten. De Slowaak gaf de bal met de hak terug, waarna de doorgelopen rechtsback de bal via de paal in het doel schoot: 2-1.

Mike van Duinen had voor rust nog een grote kans op de tweede Haagse gelijkmaker. Op aangeven van Van Haaren ontdeed hij zich van Van Eijden, maar kon hij de bal niet langs Johnsson schuiven. ADO Den Haag, dat dit seizoen nog niet een keer na een achterstand de punten pakte, was daartoe in Nijmegen ook niet in staat. Zeker niet toen Van Eijden in de 67e minuut wel een geldige kopbaltreffer maakte. De verdediger stuurde een vrije trap van Koolwijk met het hoofd in de verre hoek: 3-1. In het restant van de wedstrijd probeerde ADO Den Haag het wel, maar ontbrak opnieuw de overtuiging. Gouriye schoot wild naast, nadat een vrije trap van Van Haaren in zijn voeten belandde. Invaller Mitchell Schet begon aan een mooie solo, maar schoot de bal in de 75e minuut voorlangs.

Aan de overzijde bleef ADO Den Haag een vierde Nijmeegs doelpunt bespaard. Tom Beugelsdijk en Malone voorkwamen dat Stefanik van dichtbij kon scoren en in blessuretijd hield Zwinkels nog een kopbal van invaller Geoffrey Castillion uit zijn doel. Door de nederlaag is NEC de Hagenaars voorbij en wachten er zware tijden voor de ploeg van Steijn. De eerstvolgende wedstrijd is de lastige thuisontmoeting tegen Feyenoord. Het duel tegen de Rotterdammers begint zaterdag om 18.45 uur.