ADO Den Haag heeft in de laatste wedstrijd van 2013 helaas een nederlaag geleden. De Hagenaars hielden met tien man tegen een pover PSV de schade beperkt: 2-0.

De Hagenaars hadden gehoopt om van de mindere fase van PSV te kunnen profiteren maar van het zegepad (een week eerder bereikt na de 1-5 zege op FC Utrecht) waren de Eindhovenaren ondanks een povere prestatie niet afgedwaald.

De winst voor de Eindhovenaren kwam tot stand dankzij een aantal cruciale momenten, toen er een half uur gespeeld was. Scheidsrechter Tom van Sichem verzuimde om voor een duwfout van Adam Maher op Aaron Meijers te fluiten, waarna het spel doorging. Luttele seconden later stond Memphis Depay oog in oog met Gino Coutinho. De linkerspits omspeelde de Haagse doelman maar werd bij die actie ten val gebracht. Dit keer trad Van Sichem wel op door Coutinho een rode kaart te geven en PSV een strafschop toe te kennen. Nadat Jürgen Locadia vanaf de stip succesvol was, speelde ADO Den Haag verder een verloren wedstrijd. Uiteindelijk hoefden de groen-gelen alleen nog een tweede treffer van Locadia te incasseren: 2-0. Binnen twintig minuten had de thuisploeg al een ruime voorsprong kunnen nemen, als ze zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen. Na vier minuten stond Depay voor Coutinho, maar de aanvaller schoof de bal naast. Daarna lag de voormalige PSV-doelman twee keer goed in de weg. De eerste keer was bij een inzet van Ji Sung Park, de tweede was toen Depay, op aangeven van Jetro Willems, opnieuw vrij voor hem verscheen.

Nadat ook Jeffrey Bruma na 21 minuten geheel vrijstaand een hoekschop naast kopte, leek ADO Den Haag, dat Mathias Gehrt met een sleutelbeenblessure al vroeg zag uitvallen, beter in de wedstrijd te komen.

Maar na een half uur was de wedstrijd dankzij de rode kaart voor Coutinho en de strafschop beslist. Toch deed PSV weinig met de overtalsituatie en alleen Locadia was voor rust nog trefzeker. De spits gleed, na een voorzet van Oscar Hiljemark en een mislukte kopbal van Depay, de bal in de 41e minuut in het doel: 2-0. Na de pauze speelde thuisploeg ronduit zwak. Zo ontbrak bij trainer Phillip Cocu het lef om een centrale verdediger voor een aanvallende kracht op te offeren en ging zijn ploeg steeds slechter spelen. In een veel te laag tempo en met onzuivere passes konden de Eindhovenaren het de tien van ADO Den Haag niet moeilijk maken. Alleen Locadia kreeg nog enkele kleine mogelijkheden, maar met de jaarwisseling op komst produceerde de spits vooral vuurpijlen richting de nok van het stadion.

Met een complete ploeg had ADO Den Haag de Brabanders waarschijnlijk nog wel enige pijn kunnen doen. Nu loerde het op kleine uitvallen, waarvan er maar enkele tot uitvoer konden worden gebracht. De grootste kans voor de Hagenaars ontstond in blessuretijd toen Tom Beugelsdijk door zijn stadgenoot Karim Rekik in het strafschopgebied werd gevloerd. De verdediger wilde de bal, net als Locadia in de eerste helft, hard in het doel timmeren. Maar doelman Jeroen Zoet koos de goede hoek, waardoor de Haagse eretreffer uitbleef.

De ploeg van Maurice Steijn blijft door de elfde nederlaag op de zestiende plaats staan. In de tweede helft van het seizoen moeten de Hagenaars de nodige punten gaan pakken. De trainer kan zich in de winterstop, met het bijbehorende trainingskamp in het Spaanse Estepona, hierop gaan voorbereiden. De competitie wordt op zondag 19 januari met een uitwedstrijd bij concurrent en hekkensluiter NEC hervat.