News

Op basis van vechtlust heeft ADO Den Haag zijn eerste thuisoverwinning gehaald. De Hagenaars knokten zich in een inhaalduel ten koste van titelkandidaat Vitesse naar een verdiende zege: 2-1.

‘De strijd om Arnhem in het eigen Kyocera Stadion’. Zo kan het duel tegen Vitesse, dat in Den Haag de koppositie had kunnen grijpen, ook omschreven worden. Niet meer het soms te ver doorgevoerde combinatievoetbal werd verlangd, maar strijd om iedere graspol. En dat hadden de groen-gelen beter begrepen dan de Gelderlanders. De Hagenaars wonnen de meeste duels en waren, aangemoedigd door duizenden schoolkinderen, vaak gevaarlijk. Uiteindelijk zorgden Michiel Kramer en Mathias Gehrt voor de belangrijke treffers, die tot de tweede zege van de competitie leidden.

Op een grasmat, die zeker niet ideaal was maar gezien de ongelukkige omstandigheden gereed moest worden gemaakt voor de winterperiode, wist ADO Den Haag in de eerste helft dat boven alles strijd geleverd diende te worden. Met meer opportunistisch voetbal dan in voorgaande duels trokken de Hagenaren dan ook ten aanval. Dat leverde in de zevende minuut al een doelpunt op. Kramer, één van de nieuwkomers in het op drie plaatsen gewijzigde elftal, rondde de eerste goede aanval vakkundig af. De kans werd opgezet door Gehrt die op de vleugel Dion Malone bediende. Kramer bekroonde zijn eerste basisplek door met de punt van de schoen de voorzet van de rechtsback af te maken: 1-0. En met Mike van Duinen op scherp dienden zich daarna nog enkele mogelijkheden aan.

Hoewel Vitesse veel slechter met de omstandigheden omging, kregen de Arnhemmers toch in het tweede deel van de eerste helft enkele goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar met kunst en vliegwerk hield de Haagse defensie stand. Eerst haalde Malone een bal van de lijn, toen een schot van Mike Havenaar via de paal in het doel dreigde te rollen. Niet veel later legde Valeri Qazaishvili de bal klaar voor Havenaar maar dit keer raakte de Japanner de bal maar half. Gianni Zuiverloon kon vervolgens voor opruiming zorgen. Vlak voor rust had ADO Den Haag de voorsprong moeten uitbreiden toen Van Duinen na een steekpass van Ninos Gouriye alleen op Piet Velthuizen af ging. De doelman kon redden waarna zowel Gehrt als Gouriye de bal half raakte zodat de bal naast in plaats van in het doel rolde. In blessuretijd kopte Kramer nog een voorzet van Roland Alberg naast.

Wie in de tweede helft een beter Vitesse had verwacht, kwam bedrogen uit. De beste kansen waren juist voor de Hagenaars en daarbij had Kramer de mogelijkheden om zijn tweede doelpunt te maken. Eerst kopte hij een vrije trap van Danny Holla maar net over het doel. Niet veel later was de spits betrokken bij een aanval via Ninos Gouriye en Gehrt. De Deen gaf voor en Kramer had bij de tweede paal niet meer de controle om te scoren. Dat lukte Vitesse wel, al kwam dat doelpunt min of meer uit de lucht vallen. De Haagse verdediging kreeg in de 65e minuut de bal maar moeilijk weg, waarna Davy Pröpper het speeltuig voor de voeten kreeg en hard uithaalde: 1-1.

De groen-gelen waren niet van slag en nauwelijks vijf minuten later liet Gehrt zien dat ook hij mooie doelpunten kan maken. Na een vrije trap van Zuiverloon legde Kramer de bal klaar voor Gehrt. De middenveld schoot het speeltuig van 25 meter in de kruising: 2-1. In het laatste kwartier voerde Vitesse wel de druk op, maar dat leverde slechts één grote kans op. Op aangeven van Havenaar had invaller Gaël Kakuta de kans op de gelijkmaker maar de Chelsea-huurling schoot in vrijstaande positie naast.

Door de zege schuift ADO Den Haag op naar de zestiende plek op de ranglijst met zeven punten uit acht duels. Vitesse weet dat het na negentig minuten Haags knokvoetbal niet op de eerste maar op de zesde plaats staat. Komende zaterdag moeten de Hagenaars weer een zelfde strijdlust tonen als Heerenveen op bezoek komt. Het duel tegen de goed draaiende Friezen begint om 18.45 uur.