Het dameselftal van ADO Den Haag heeft een overwinning overgehouden aan de allereerste speelronde van de BeNeLeague A. Het Belgische Anderlecht moest pas op de plaats maken: 3-0.

Op vrijdag 21 december besloot ADO Den Haag de BeNeLeague Orange met een 1-3 zege op PSV/FC Eindhoven. Daarmee eindigde de equipe van coach Sarina Wiegman de eerste seizoenshelft op 29 punten, vijf punten minder dan winterkampioen FC Twente. De behaalde punten uit het voorbije kalenderjaar doen er echter niet meer toe. De top-4 van Nederland en België kwalificeerde zich voor de BeNeLeague A, de overige acht verenigingen voor de BeNeLeague B. Iedereen begon weer op nul.

ADO Den Haag poogde gretig uit de startblokken te schieten en dat lukte ook. Binnen vijf minuten was het eerste wapenfeit afkomstig van Sheila van den Bulk, die een afstandsschot loste. Anderlecht-keepster Diede Lemey kon redding brengen. Daarna golfde het spel op en neer. Een voorzet van Tessa Wullaert werd net onschadelijk gemaakt door Barbara Lorsheijd. Anderlecht bleef aanzetten, ADO Den Haag had het even lastig. Twee vrije trappen van Laurence Marchal wist Lorsheijd ternauwernood te keren. In de daaropvolgende counter liet Renate Jansen mooie dingen zien. Met een aantal schijnbewegingen gaf zij haar directe tegenstander het nakijken en legde ze de bal vanaf de linkerflank voor het doel van Paarswit. In de drukte belandde de bal helaas net niet tegen de touwen.

ADO Den Haag was op dat moment de bovenliggende partij en dat zou in het restant van de eerste helft tot uiting komen in zowel de score als het kansenoverwicht. Teresa Noyola stuurde haar directe opponent een paar keer het bos in. Vooral aan de linkervleugel werd gevaar gecreëerd. Eenmaal moest Lemey de bal zelfs middels een katachtige reflex uit haar linkerhoek tikken na een uitgekiend schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Het doel van Anderlecht werd veelal onder vuur genomen met afstandsschoten. Eén van de grootste kansen van de ooievaars ontstond halverwege de eerste helft. Michelle Vrieling kon de bal in het doel schuiven, maar kreeg te maken met een uitstekend keepende Anderlecht-keepster. In de 25e minuut was het toch raak! ADO Den Haag nam de leiding dankzij een uitstekende vrije trap. Het speeltuig raasde door de zestienmeter en belandde tegen de touwen. Doelpuntenmaker: Renate Jansen.

Amper één minuut later verdubbelde Jansen bijna de marge al. Ze kwam vrij te staan in de zestienmeter, maar werd uit balans gebracht door Lemey. ADO Den Haag bleef het spel maken. Noyola legde af op Lucienne Reichardt, die de rechterhoek zocht. Net naast. Jansen probeerde het daarna met een geplaatst schot vanaf een meter of acht. Weer geen doelpunt. Wel bleef het een schiettent bij het Anderlechtse doel. Een gebrek aan effectiviteit bepaalde de ruststand echter op 1-0. Een schaarse counter van Anderlecht had nog wel bijna de 1-1 opgeleverd. Lorsheijd was uit haar doel gekomen en dat zag Wullaert, die met een lob probeerde te scoren. De bal werd echter van de verder lege doellijn gehaald door Sylvia Nooij.

ADO Den Haag had zich geen betere start van het tweede bedrijf kunnen wensen. In de 51e minuut scoorde Michelle Vrieling (later gekozen tot vrouw van de wedstrijd) uit een voorzet van Paola van der Veen: 2-0. Anderlecht had niet lang op de blaren hoeven zitten als Cynthia Broweys haar kans niet onbenut had gelaten. Zij stond oog-in-oog met Lorsheijd en had de hoek voor het uitkiezen, maar toonde zich van haar meest schlemielige kant. Het was een belangrijk moment in de wedstrijd. ADO Den Haag ging op zoek naar de 3-0. Vrieling schoot snoeihard en raakte de onderkant van de lat. Was dat geen doelpunt? De grensrechter vond van niet. De herkansing in de vorm van twee corners werd niet benut.

In de eerste minuut van het Haagse kwartiertje haalde Jansen de ADO Den Haag-aanhang direct van de tribunestoeltjes. Op aangeven van Noyola werkte zij een bal in de rechterhoek nadat Lemey er ongelukkig bij zat. Anderlecht maakte in de tweede helft een volkomen onzichtbare indruk. Er waren welgeteld nul kansen. Tien minuten voor tijd noteerde ADO Den Haag de laatste redelijke wedstrijdkans. Van den Bulk, die tevens het eerste wapenfeit leverde, kopte net voorlangs. Voor de behaalde puntenhoeveelheid maakte het echter toch niet meer uit. ADO Den Haag won met 3-0, een keurig begin van de BeNeLeague A.