ADO Den Haag heeft voor een stunt in de Amsterdam ArenA gezorgd. Tegen titelkandidaat Ajax stonden de Hagenaars tot de 85e minuut op voorsprong, maar door een late tegentreffer sleepten de groen-gelen een gelijkspel uit het vuur: 1-1.

Lang, heel lang was ADO Den Haag op weg naar de voor supporters mooiste zege van het jaar. En net toen de Haagse verdediging onder aanvoering van de uitblinkende Gino Coutinho de indruk wekte een gelijkmaker niet meer toe te staan, viel de Amsterdamse treffer toch. Het was een laatste wending in een levendig en open duel. Een wedstrijd die alle kanten op ging. Dat de Hagenaars in de voorgaande 85 minuten aan de goede kant van de score waren gebleven was minstens net zo verrassend. Ajax kreeg legio kansen, zag een treffer onterecht voor buitenspel afgekeurd worden en drie keer haalde een Hagenaar de bal van de eigen doellijn.

Aan de andere kant kwamen de Hagenaars er met venijnige counters uit en behoorden meer doelpunten dan die ene treffer van Tjaronn Chery zeker tot de mogelijkheden. Ajax wilde, met de 120 minuten en de verloren strafschoppenserie van het Europa League-duel tegen Steaua Boekarest nog in de benen, het karwei snel klaren. De ploeg van Frank de Boer speelde in een hoog tempo en profiteerde van de ruimte die de Haagse verdediging prijsgaf. Binnen een kwartier waren er kansen voor Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Viktor Fischer. De Hagenaars hadden geluk dat Dailey Blind, die De Jong na tien minuten de gelegenheid bood om te scoren, door scheidsrechter Pol van Boekel onterecht wegens buitenspel werd teruggefloten.

De Hagenaars kwamen er via scherpe aanvallen regelmatig uit en Mike van Duinen (schot uit de draai) en Rydell Poepon (volley) waren dichtbij een treffer. Die zou er dankzij een blunder van Niklas Moisander na een halfuur ook komen. De Fin had de bal van doelman Kenneth Vermeer gekregen en wist niets beters te verzinnen dan het speeltuig bij Chery in de voeten te schuiven. De linksbuiten, die een zwervende rol had, stiftte de bal vervolgens in het door Vermeer verlaten doel: 0-1.

Nog voor rust kreeg de thuisploeg enorme kansen om het foutje recht te zetten. Maar twee keer kon Tom Beugelsdijk op de doellijn redding brengen. De eerste keer was de bal meer over dan voor de lijn toen Sigthorsson, nadat Fischer door Coutinho werd gestuit, inschoot. Bij de daaropvolgende tweede rebound van De Jong lag Coutinho op de juiste plek. Beugelsdijk ruimde nog een keer op toen Ricardo van Rhijn een voorzet van Blind afrondde. Ook hield Coutinho nog net een mislukte voorzet van de rechtsback van Ajax uit zijn doel.

Na de rust namen de krachten bij de Amsterdammers af en waren de aanvallen minder flitsend en minder zuiver. Bij de Haagse defensie, waarin Beugelsdijk, Vito Wormgoor en de Afrikaanse kampioen Kenneth Omeruo geen krimp gaven, groeide het geloof in een goede afloop. En als Ajax dan toch een bres in de verdediging wist te slaan, bracht Coutinho redding. ADO Den Haag ging zelfs met gerichte aanvallen op zoek naar een tweede treffer en invaller Santi Kolk had dat wonder kunnen verrichten. Nadat Chery een afgemeten voorzet afleverde, kon Vermeer de inzet van Kolk blokken. Even daarvoor brak ook Kevin Jansen nog een keer door maar zijn schot miste kracht. In de slotfase hield ex-Ajax-speler Dico Koppers zijn ploeg overeind toen hij na een corner van Christian Eriksen een inzet van Beugelsdijk op het eigen doel zag afkomen.

Uiteindelijk viel de bal in de 85e minuut een keer goed voor de Amsterdammers. Wormgoor kopte een corner van Eriksen weg, maar Lasse Schöne stond precies op de juiste plek om de bal direct op het doel te vuren: 1-1. Ondanks die late tegentreffer heeft de ploeg van Maurice Steijn haar uitreputatie weer opgepoetst. Het gelijkspel betekent dat Ajax verzuimt om zich naast koploper PSV te nestelen. De Hagenaars staan nog steeds op de achtste plaats. Komende zondag is er de kans om de derde thuisoverwinning op rij te boeken. Dan komt concurrent Heracles op bezoek. De aanvang van het duel in het Kyocera Stadion is 16.30 uur.