ADO Den Haag heeft goede zaken gedaan. In een spectaculair duel tegen sc Heerenveen trokken de Hagenaars de winst uiteindelijk naar zich toe: 2-1.

De wedstrijd tegen Heerenveen was er voor ADO Den Haag een met vele gezichten. Zo was de eerste helft verreweg de leukste van dit seizoen in het Kyocera stadion. Maar de tweede helft leek dan weer weer wat gelijkenis met het duel tegen NAC te hebben toen tegen tien man de winst met de hakken over de sloot werd binnengehaald. De Hagenaars hadden het aanvankelijk moeilijk met de goed spelende Friezen en mochten van geluk spreken dat de achterstand te overzien was. Gaandeweg de eerste helft nam de ploeg van Maurice Steijn het heft in handen en kwam het zelfs op voorsprong. Maar na de pauze kwam ADO Den Haag tegen tien man opnieuw niet aan lekker voetballen toe. Dit bleef uiteindelijk net als tegen NAC vorige week zonder gevolgen, zodat ADO Den Haag zich stevig op de achtste plaats nestelt.

Heerenveen begon het beste aan het duel waarbij de kansen voor beide doelen zich zouden opstapelen. Alsof de Friezen op en naast het veld niet door problemen gekweld worden, speelden ze de beste mogelijkheden bij elkaar. De ploeg van Marco van Basten was beweeglijk en daar had de Haagse verdediging veel moeite mee. Vooral de standaardsituaties die door Lukas Marecek werden uitgevoerd, zorgden af en toe voor onrust in het Haagse strafschopgebied.

Nadat doelman Gino Coutinho al een schot van Rajiv van La Parra keerde, sloegen de noorderlingen in de dertiende minuut wel toe. Opnieuw stichtte een vrije trap van Marecek het nodige gevaar. ADO Den Haag kreeg de bal moeizaam weg en Sven Kums bracht het speeltuig weer in. In combinatie met Alfred Finnbogason rondde hij vervolgens met een hard schot doeltreffend af: 0-1. ADO Den Haag kwam daarna goed weg toen Finnbogason wild naast schoot en het de bal twee keer van de lijn kon redden. Eerste pareerde Coutinho met de voet op een kopbal van Finnbogason en vervolgens redde Dico Koppers op dezelfde wijze op de rebound van ex-ADO Den Haag-verdediger Chris Kum.

Pas halverwege de eerste helft slaagden de groen gelen om lijn in hun spel te krijgen. En in de 24e minuut leverde dat de gelijkmaker op. Koppers bracht de bal voor en via het lichaam van Santi Kolk belandde het speeltuig voor de voeten van Danny Holla. De aanvoerder zette met een schot via Joey van den Berg doelman Kristoffer Nordfeldt op het verkeerde been: 1-1. In de eerstvolgende aanval waren de Hagenaars bijna opnieuw op achterstand gekomen. Dion Malone schoot een voorzet van Van La Parra via de onderkant van de lat in eigen doel. Maar scheidsrechter Dennis Hilger keurde het doelpunt af omdat Finnbogason een overtreding op Vito Wormgoor had gemaakt.

Aan de overkant zette Holla niet veel later Mike van Duinen vrij voor de doelman maar de aanvaller schoot de bal naast en verzuimde zijn ploeg op voorsprong te brengen. Het tweede Haagse doelpunt kwam er toch toen Kolk na een corner van Holla en een kopbal van Wormgoor op de paal de bal in de 36e minuut attent binnentikte: 2-1. Vlak voor rust kwamen de bezoekers met tien man te staan toen Van den Berg na een overtreding op Aaron Meijers zijn tweede gele kaart ontving.

Maar net als tegen Roda JC en NAC lieten de Hagenaars zien dat ze liever een tegenstander met een voltallig elftal treffen. Opnieuw ontbrak de rust om de wedstrijd uit te spelen en creëerde de thuisploeg weinig kansen. De gasten konden via Filip Djuricic nog een aantal keren gevaarlijk worden, maar in blessuretijd redde Coutinho opnieuw een punt. Diep in de extra tijd hadden Tjaronn Chery en Charlton Vicento via de counter de score kunnen verhogen, maar de inzet van de eerste werd door doelman Kristoffer Nordfeldt gekeerd en Vicento raakte de buitenkant van de paal. Dankzij deze zege neemt ADO Den Haag is het NEC, dat zevende staat, op twee punten genaderd. Of de Nijmegenaren volgende week gepasseerd worden, is de vraag. De Hagenaars spelen komende zondag namelijk uit tegen titelkandidaat Ajax. Het duel in Amsterdam begint om 14.30 uur.