ADO Den Haag heeft de eerste competitiezege van 2013 geboekt. In het Kyocera stadion hielden de Hagenaars concurrent NAC Breda achter zich: 2-1.

De derde thuisoverwinning van het seizoen kwam tot stand na een spannende slotfase. ADO Den Haag, dat de hele wedstrijd een overwicht had, leek op een comfortabele 2-0 (doelpunten van Charlton Vicento en Tjaronn Chery) af te stevenen, maar in een winters Kyocera stadion was het uiteindelijk nog bibberen voor de ploeg van Maurice Steijn. Ondanks dat NAC met een man minder op het veld stond, kwamen de Brabanders nog terug in de wedstrijd. Maar uiteindelijk hielden de Hagenaars stand en begint voor de selectie van NAC het carnaval in Kielegat met een kater. In een door sneeuwbuien geteisterd Kyocera stadion had ADO Den Haag in de eerste helft het beste van het spel. Dat leverde vooral in de eerste twintig minuten enkele kansen op, maar telkens stond doelman Jelle ten Rouwelaar een doelpunt in de weg.

Na drie minuten kopte ex-NAC-speler Santi Kolk, die zijn eerste basisplek sinds zijn terugkeer had veroverd, een vrije trap van Danny Holla op het doel. Maar Ten Rouwelaar kon het gevaar verijdelen. Niet veel later zweefde de doelman een schot van Holla uit de hoek. De beste kans van de eerste helft ontstond toen Sepp De Roover in de 21e minuut verkeerd terugspeelde. Mike van Duinen pikte de bal op maar Ten Rouwelaar verkleinde zijn doel goed zodat de spits niet kon scoren.

Gaandeweg de eerste helft nam het aantal gevaarlijke situaties voor het doel af en konden de Bredanaars de groen-gelen op afstand houden. Na de pauze lukte het de Hagenaars wel om het overwicht in doelpunten om te zetten. In de 50e minuut werkten de Brabanders een corner van Holla onvoldoende weg. De bal kwam voor de voeten van Charlton Vicento, die het speeltuig in de hoek mikte: 1-0.

Daarna werd het ADO Den Haag makkelijker gemaakt toen Jens Jense, na een overtreding op Van Duinen, van scheidsrechter Ruud Bossen in de 65e minuut zijn tweede gele kaart ontving. Drie minuten later verdubbelden de Hagenaars de score. Dion Malone liep zich vast maar de bal belandde voor de voeten van Kevin Jansen. Met een scherpe steekpass bediende de middenvelder Tjaronn Chery die op de rand van het strafschopgebied opdook. Chery schoof de bal langs Ten Rouwelaar: 2-0.

Ondanks de sneeuwbuien leek er in de rest van de wedstrijd geen vuiltje aan de lucht. Maar net als in het thuisduel tegen Roda JC bleek het voor de Hagenaars moeilijk om de wedstrijd uit te spelen. De groen-gelen kwamen in het laatste kwartier toch weer in de problemen, want in de 82e minuut kopte Rick ten Voorde een vrije trap van Jordy Buijs binnen: 2-1. Een onsamenhangend ADO Den Haag kreeg daarna via Vicento een nieuwe mogelijkheid maar zijn kopbal bij de tweede paal haalde Ten Rouwelaar uit het doel.

Het bleef spannend. En vier minuten voor tijd leken de gasten hun ongeslagen status van na de winterstop alsnog in de stand te houden toen Nebojsa Gudelj op de counter invaller Elson Hooi bediende. Maar Coutinho gooide zich precies op tijd voor de bal zodat het speeltuig via zijn lichaam over het doel ging. En daardoor haalde Steijn tegen zijn voormalige werkgever een belangrijke overwinning. Om goede zaken op de ranglijst te blijven doen zou deze zege volgende week zondag tegen sc Heerenveen een vervolg moeten krijgen. De aanvang van dat duel is 14.30 uur.