ADO Den Haag heeft zich op 1 april helaas in de maling laten nemen. Tegen een verre van sprankelend RKC Waalwijk incasseerden de Hagenaars één treffer en zagen ze een doelpunt afgekeurd worden: 1-0.

Nagenoeg de sterkst denkbare Haagse opstelling stond op het veld van het Mandemakers Stadion. Toch was dat niet voldoende om RKC Waalwijk van de vierde achtereenvolgende thuiszege af te houden. Ook al hielp scheidsrechter Richard Liesveld de Brabanders een handje door een doelpunt van Ebi Smolarek, op het eerste oog onterecht, wegens buitenspel af te keuren. Grote pijnpunt bij ADO Den Haag is het creëren van kansen en dan heeft de tegenstander vaak aan één doeltreffende actie genoeg. Ook in Waalwijk was dat het geval. Te veel dragende spelers vonden de vorm niet, waardoor doelman Jeroen Zoet amper op de proef werd gesteld. Zelfs een ploeg die in de tweede helft middelmatig presteert (RKC) was voor ADO Den Haag met het spel van zondagmiddag lastig.

ADO Den Haag had in het eerste half uur het betere van het spel, maar liet zich verrassen bij de enige kans voor de Waalwijkers. In de 23e minuut gaf linksback Ard van Peppen de bal scherp voor en spits Krisztián Németh kopte het speeltuig over doelman Gino Coutinho: 1-0. Tot die tijd combineerden de Hagenaars veel, maar deden dat in een te laag tempo zodat de stugge Waalwijkse defensie nooit uit elkaar gespeeld werd. Na het doelpunt nam de thuisploeg meer initiatief en hadden de groen-gelen voor rust tegen een grotere achterstand kunnen aankijken. Inzetten van rechtsbuiten Mitchell Schet en de opkomende Van Peppen kon Coutinho nog onschadelijk maken.

ADO Den Haag had in de blessuretijd van de eerste helft pas haar eerste kans. Een vrije trap van Jens Toornstra eindigde op de vuisten van Zoet. De Hagenaars zullen ongetwijfeld met de beste bedoelingen uit de kleedkamer gekomen zijn, maar ook in de tweede helft leverden de gasten een matige wedstrijd af. Coach Maurice Steijn probeerde met Ahmed Ammi, Charlton Vicento en John Verhoek nog wel iets te forceren, maar dat lukte slechts één keer.

Het zou wel een cruciaal moment in de wedstrijd worden. In de 67e minuut pompte Toornstra een vrije trap in het strafschopgebied. Lex Immers ging de lucht in, maar kon niet bij de bal. Achter hem stond Smolarek die de bal in het doel prikte. Maar scheidsrechter Liesveld floot voor buitenspel. In de slotfase deed de thuisploeg er alles aan om de zege over de streep te trekken. Zelfs terugspeelballen vanaf de middenlijn werden daarvoor ingezet.

Omdat ADO Den Haag met de moed der wanhoop probeerde om de gelijkmaker te scoren, kregen de Brabanders in de slotfase nog kansen via de counter. Coutinho redde knap op een schot van Evander Sno en ook de inzet van de doorgebroken invaller Geoffrey Castillion wist de Haagse sluitpost naast het doel te tikken. RKC, vooraf gezien als degradatiekandidaat, won zodoende dit seizoen twee keer met 1-0 van ADO Den Haag. Bovendien zijn de Waalwijkers nagenoeg veilig, iets wat de Hagenaars volgens de eigen planning in deze fase van de competitie allang hadden willen bereiken.

In plaats daarvan moet de ploeg van Maurice Steijn de komende weken vol aan de bak om de vier punten voorsprong op VVV te behouden. De eerstvolgende wedstrijd is op 12 april tegen FC Groningen. De aanvang van dit duel in het Kyocera Stadion is 21.00 uur.