ADO Den Haag heeft kampioenskandidaat FC Twente een gevoelige opdoffer verkocht en zichzelf een dienst bewezen. Tegen de Tukkers behaalde de ploeg van Maurice Steijn een zwaarbevochten gelijkspel: 1-1.

Alsof het zo moest zijn op deze avond in het Kyocera stadion. Met een venijnig schot ramde Euzebiusz ‘Ebi’ Smolarek de frustratie van zich af. Daarmee zorgde de spits voor de openingstreffer. Het was in zijn 250e wedstrijd in het betaald voetbal, na het overlijden van zijn vader Wlodzimierz, voor de Pool een lichtpuntje in een inktzwarte periode. En alsof het zo moest zijn. Wesley Verhoek, die na zestien jaar zijn grote liefde ADO Den Haag verlaat en voor het eerst de kleuren van zijn nieuwe club verdedigt, uitgerekend in het duel tegen zijn voormalige ploeg.

En alsof het zo moest zijn. Verhoek die in de allerlaatste seconde ADO Den Haag in rouw kon dompelen maar in plaats van de bal in het doel snoeihard op de paal mikte. Dankzij die opvallende hoogtepunten bleef het duel tussen ADO Den Haag en FC Twente onbeslist: 1-1. Met een tweede titelkandidaat binnen een week op bezoek in het Kyocera stadion wilde ADO Den Haag dit keer een beter resultaat bereiken. Sleutel daarin was waar mogelijk druk op de tegenstander zetten, een strijdplan dat tegen Ajax niet lukte.

Daar slaagden de Hagenaars, die de geschorsten Aleksandar Radosavljevic, Jens Toornstra en Ali Boussaboun misten, nu in de eerste tien minuten wel goed in. Nadat Roberto Rosales de bal namens FC Twente naast het doel van Gino Coutinho plaatste, stoomde Lex Immers in de vijfde minuut op. Zijn schot werd door Douglas in eerste instantie geblokt, maar de Haagse middenvelder kreeg de bal terug. Immers bediende vervolgens Stanley Elbers, die de bal via doelman Sander Boschker over het doel zag verdwijnen. Uit de daaropvolgende hoekschop van Tjaronn Chery kopte Gábor Horváth de bal voor het doel. Peter Wisgerhof haalde bal met zijn knie weg, maar het speeltuig belandde precies voor de voeten van Smolarek. De Pool, die in de spits speelde, bedacht zich niet en haalde hard uit: 1-0. Het was voor de spits zijn eerste Eredivisiedoelpunt sinds mei 2004.

De Tukkers probeerden van de tegenslag te herstellen, maar ADO Den Haag gaf de titelkandidaat weinig gelegenheid om in de wedstrijd terug te komen. Nacer Chadli was met een kans van dichtbij (na een kopbal van Glynor Plet) en een te zachte kopbal nog het meest gevaarlijk voor de gastheren. In de tweede helft probeerden de groen-gelen opnieuw met vroeg storen het spel van FC Twente te ontregelen. Dat lukte deels, omdat de gasten nogal slordig speelden. Maar na rust nam de druk van de ploeg uit Enschede wel toe en ADO Den Haag werd steeds vaker teruggedrongen. Rechtsback Rosales speelde meer rechtsbuiten dan dat hij in de verdediging te vinden was.

De Hagenaars verdedigden met man en macht, maar vooral bij hoekschoppen ontstond er veel gevaar. Zo moest Coutinho in de 62e minuut een kopbal van Chadli, na een corner van Ola John, over het doel tikken. De daaropvolgende hoekschop werd in eerste instantie nog afgeslagen, maar Plet, die een eerdere kans miste door een slap schot, kopte de voorzet van Rosales onhoudbaar langs de Haagse doelman: 1-1. Ook invaller Nils Röseler was, na een corner, dichtbij een doelpunt maar de verdediger schoot de bal in de 68e minuut naast. ADO Den Haag bleef knokken tot het einde om de remise over de eindstreep te trekken, maar bijna had een oud-speler de feeststemming op de tribunes nog bedorven. Op een steekpass van Willem Janssen kreeg Wesley Verhoek in de 94e minuut de laatste kans van de wedstrijd. De invaller schoot tot opluchting van de hele Residentie de bal snoeihard tegen de paal.

Met winst zou het stroef draaiende FC Twente zaterdagavond te veel hebben gekregen. Het gelijke spel moet voor de ploeg van Steijn in ieder geval een opsteker zijn. Die goede prestatie moet volgende week zondag tegen RKC Waalwijk een passend vervolg krijgen. Een andere tegenstander, maar opnieuw een duel waarin ADO Den Haag de punten hard nodig heeft. De aanvang van de wedstrijd in Waalwijk is 14.30 uur.