News

ADO Den Haag heeft in het Kyocera Stadion een belangrijke zege binnengehaald. John Verhoek bezorgde de Hagenaars de tweede thuiszege en NEC de zesde nederlaag op rij: 1-0.

Na het verlies tegen Roda JC wilde de ploeg van Maurice Steijn zich revancheren. Een overwinning tegen concurrent NEC was daarbij een voorwaarde. Die zege zou er komen, al was het met het kleinst mogelijke verschil. De Gelderlanders bleven na grote kansen van de thuisploeg toch nog in de race tot het laatste fluitsignaal. De Hagenaars lieten de Waalclub spartelen en duwden de Nijmegenaren nooit helemaal kopje onder. Vooral in de tweede helft hadden de groengelen afstand kunnen nemen.

Het gevecht tussen de nummer 13 (ADO Den Haag) tegen de nummer 16 (NEC) bleef in de eerste helft lange tijd onbeslist, waardoor mogelijkheden uitbleven. De eerste écht goede aanval kwam pas na 25 minuten, maar die was wel direct doeltreffend. Jens Toornstra stuurde John Verhoek diep en de spits worstelde zich langs twee verdedigers. Koelbloedig schoot hij de bal vervolgens langs doelman Gábor Babos: 1-0. Toch hadden de bezoekers in het eerste bedrijf een aantal kansen. Vooral Melvin Platje was scherp en het nieuwe verdedigingsduo Chris Kum en Mitja Mörec (die voor de geschorste Gábor Horváth speelde) moest een aantal keer ingrijpen. De Haagse verdediging kon zoals altijd ook op Gino Coutinho rekenen. De doelman maakte vier doelpogingen van Platje, die uit alle rangen en standen schoot, onschadelijk.

Vlak voor rust had John Verhoek een grote mogelijkheid om zijn vijfde doelpunt van het seizoen te maken. De aanval begon bij zijn broer Wesley en Jens Toornstra trok de bal vervolgens vanaf rechts scherp voor. Doelman Babos tastte mis maar ook de jongste Verhoek kon het speeltuig niet over de doellijn duwen. In de tweede helft toonde ADO Den Haag meer flair en werd er veelvuldig de aanval gezocht. Dankzij de sterk ingevallen Ahmed Ammi voor de geblesseerde Ramon Leeuwin (verstapte zich, knieblessure) hadden de groen-gelen er zelfs een aanvaller bij. Aan die extra aanvalskracht had vooral John Verhoek kunnen profiteren. Net als in de eerste helft was hij dicht bij een verdubbeling van de score toen zijn broer Wesley op rechts vrijkwam. Het schot van de rechtsbuiten kon Babos in 63e minuut niet vasthouden, waarna de spits de bal naast prikte. Tien minuten later kopte de jongste Verhoek van dichtbij een voorzet van zijn oudere broer over het doel.

Het was de periode dat ADO Den Haag afstand van NEC kon nemen, want Wesley Verhoek bediende in de 66e minuut ook nog Tjaronn Chery op de rand van het strafschopgebied. De linksbuiten mikte zijn inzet naast het doel. In die fase speelde NEC met vier spitsen, waardoor er veel ruimte ontstond. Dat leidde niet alleen tot kansen voor ADO Den Haag. Ook de Nijmegenaren hadden kunnen scoren, maar Platje schoot in het zijnet en Stef Nijland zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. In de slotfase had een lob van Wesley Verhoek een beter lot verdiend. Na een vrije trap van Christian Supusepa en het doorkoppen van Lex Immers tikte Verhoek de bal over Babos maar zijn inzet eindigde net aan de verkeerde kant van de paal.

ADO Den Haag hield in de blessuretijd stand, al mag het doelman Coutinho daarvoor extra bedanken. De sluitpost keerde in de laatste seconde op wonderbaarlijke wijze nog een inzet van Rens van Eijden. Het zou voor NEC, dat haar zes nederlaag op rij leed, te veel van het goede zijn geweest. ADO Den Haag klimt op de ranglijst en treft volgende week zaterdag SC Heerenveen, dat een punt boven de Hagenaars staat. Woensdag wordt het bekerduel bij Vitesse gespeeld.