Drie keer op rij eindigde ADO Den Haag als tweede in de Eredivisie Vrouwen. Vorig jaar grepen de dames van Sarina Wiegman (41) op slechts één schamel puntje naast het kampioenschap. De doelstelling voorafgaande aan het nieuwe voetbaljaar was dan ook een logische: de landstitel pakken. De eerste stap is vrijdagavond gezet. De vrouwen van FC Zwolle werden op het kunstgrasveld van Sportpark Be Quick `28 op zeer overtuigende wijze en met heel veel doelpunten aan de zegekar gebonden: 0-8.

Dat de dames van Zwolle een moeilijke avond tegemoet gingen, was al na zeven minuten te zien. Marjolein van den Bighelaar ondernam een poging, waarmee ze doelvrouw Nadja Olthuis probeerde te verschalken. Echter dwarrelde het schot van de 20-jarige aanvalster net voorlangs het doel. Wel was duidelijk te zien dat ADO Den Haag vanaf het begin de touwtjes in handen wilde hebben. Zo nu en dan ontstond er middels een Zwolse corner wat gevaar voor het doel van ADO Den Haagkeepster Barbara Lorsheijd, maar échte wapenfeiten werden door de formatie van trainer Bert Zuurman niet ontwikkeld. Het veldoverwicht van de club achter de duinen werd halverwege het eerste bedrijf omgezet in doelpunten. Nadat Marelle Worm in de achttiende minuut een snoeihard schot op de paal wist te knallen, verzorgde Renate Jansen vijf minuten later alsnog de openingstreffer. De 20-jarige aanvalster voltooide een sprint vanaf de middencirkel en rondde bekwaam af: 0-1. Toen ging het snel, want in de 27ste minuut zorgde het linkerbeen van Mandy van den Berg, één van de internationals van het Haagse vrouwenelftal, met een diagonaal schot in de kruising voor een margeverdubbeling: 0-2. Tien minuten voor de theepauze werd Van de Bighelaar naar de grond gewerkt in het strafschopgebied van Zwolle, maar scheidsrechter Geert de Haan wilde er niet aan om bezoekende club een strafschop toe te kennen. Echter was de 0-3 één minuut na het discutabele moment alsnog een feit. Nieuwkomer Tessel Middag zette middels een droge schuiver vanaf een meter of twintig haar handtekening onder de derde treffer. In de laatste minuut van de eerste helft was Jill Wilmot er als de kippen bij om een mislukte lob van Lisanne Grimberg tot doelpunt te promoveren. De 24-jarige middenveldster bepaalde de ruststand daarmee op 0-4 in het voordeel van ADO Den Haag, dat de eerste 45 minuten van de wedstrijd volledig domineerde en Zwolle geen kans gaf. Ook na de rust gaf ADO Den Haag een superieure voetbalshow weg. Aan alles was te zien dat de dames een uitstekende voorbereiding achter de rug hebben gehad. Ze oogden conditioneel fit en troefden Zwolle op zowel snelheid als inzicht volledig af. Vreemd genoeg duurde het even voordat de vijfde Haagse treffer het net deed bollen. Pas in de 67ste minuut was de eerste goal na rust een feit. Lisanne Grimberg knalde de bal vanuit een vrije trap hard in de benedenhoek: 0-5. De daaropvolgende treffer kwam eveneens door middel van een dood spelmoment tot stand. In de 71ste minuut werd een vrije trap van Jeanine van Dalen door Jill Wilmot feilloos binnengekopt: 0-6. Zwolle was het spoor bijster, zo bleek uit de snelle Residentietreffer die nog geen vijf minuten later volgde. In de 74ste minuut maakte Van den Bighelaar haar eerste doelpunt in dienst van ADO Den Haag. De laatste goal van de avond kwam tot stand door knap voorbereidend werd van Jansen, die het veld bestormde en de bal voor het doel van Zwolle wist te leggen. De in het strafschopgebied gearriveerde Grimberg liet zich van haar collegiaalste kant zien en liet Arlette Almeida de 0-8 op haar naam zetten. Met de ruime overwinning is in elk geval een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap van de Eredivisie Vrouwen, die door het terugtrekken van drievoudig landskampioen AZ en Willem II nog maar uit zeven clubs bestaat. Volgende week stuiten de Haagse dames in eigen huis op Telstar (voorheen AZ), dat sinds kort deel uitmaakt van de hoogste vrouwenafdeling van Nederland. In de daaropvolgende weken moet het elftal van trainster Wiegman zien af te rekenen met respectievelijk sc Heerenveen (uit), FC Twente (thuis), FC Utrecht (thuis) en VVV-Venlo (uit).