Jong ADO Den Haag heeft dit seizoen moeite met punten scoren, maar tegen topploegen lukt het vaak wel. Drie weken geleden werd er verrassend gewonnen bij kampioen Jong PSV en maandagavond was daar een 0-0 gelijkspel bij koploper Jong FC Twente. ADO Den Haag stond erg goed georganiseerd en gedisciplineerd te spelen. En doelman Martijn de Zwart keepte een uitstekende wedstrijd. Hij hield zijn ploeg een aantal keer goed op de been. Over het gehele duel te zien, was 0-0 een terechte uitslag.

De eerste kans op het trainingscomplex in Hengelo was voor ADO Den Haag. Linksbuiten Wouter de Vogel stoomde goed door aan de linkerkant. Hij sneed naar binnen en schoot met zijn rechtervoet maar net voorlangs. Even later moest De Zwart voor het eerst reddend optreden. Een steekpass van FC Twente-middenvelder Thilo Leugers kwam bij Willem Janssen terecht. De Zwart gooide zich vervolgens voor de bal, en stopte op die manier de inzet van Janssen. Ook in de 19e minuut was De Zwart de winnaar, na een goed gepareerd schot van Felitciano Zschusschen. Het bleek ook het laatste serieuze wapenfeit te zijn voor rust. Er gebeurde nog wel iets noemenswaardigs in de 30e minuut. FC Twente-aanvaller Andrej Rendla moest, na een duel met een ADO Den Haag-speler, kermend van de pijn het veld af. Dat kwam door een blessure aan zijn linkerknie, waarvan hij al twee keer zijn kruisbanden had afgescheurd. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen of het, hopelijk niet, weer zo ernstig is. Vlak na rust, in de 50e minuut, onderscheidde De Zwart zich andermaal. Deze keer door een schot van Quincy Promes (na goed kappen en draaien) onschadelijk te maken. Acht minuten later kreeg ADO Den Haag de grootste kans van de wedstrijd. Stanley Elbers had een goede actie op rechts, waarna een voorzet volgde. Die kwam terecht bij de inkomende De Vogel, wiens pegel gepakt werd door FC Twente-keeper Nick Marsman. In het vervolg kreeg alleen FC Twente nog kansen. Op twee afstandschoten van Promes redde De Zwart weer uitstekend. En Zschusschen raakte in de 64e minuut ook nog eens de paal. Jong ADO Den Haag-coach Wilfred van Leeuwen was uiteraard te spreken over de 0-0: “Als je naar de koploper toe gaat, weet je dat je het lastig krijgt. Twente had voor de wedstrijd ook nog maar vier verliespunten opgelopen. Op papier hebben zij ook meer kwaliteit, maar vandaag konden ze het niet waarmaken.” Dat had volgens Van Leeuwen ook met ADO Den Haag te maken. “Wij speelden goed georganiseerd en met uitstekende discipline. En dat te bedenken dat we niet over veel spelers uit het eerste konden beschikken. Ook Martijn de Zwart heeft ons er natuurlijk op cruciale momenten doorheen gesleept”, aldus Van Leeuwen. Volgende week (28 november) staat er weer een thuiswedstrijd op het programma voor de beloften. Dan komt de nummer laatst en het puntloze Jong NEC/FC Oss op bezoek in Den Haag. Dit lijkt een uitgelezen kans voor de mannen van Van Leeuwen om weer eens drie punten te halen.