De vrouwen van ADO Den Haag verlieten het veld van het Kyocera Stadion donderdagavond met een brede lach op hun gezicht. Achter de duinen werd korte metten gemaakt met rode lantaarndrager FC Zwolle, dat haar vroeg verkregen voorsprong niet vast wist te houden: 3-1.

Niet zo lang geleden, op vrijdag 2 september, werd FC Zwolle op het kunstgrasveld van Sportpark Be Quick `28 volledig te kijk gezet door de vrouwen van ADO Den Haag. Met aanvallend en dominerend voetbal werd destijds een 0-8 zege behaald. Nimmer wonnen de dames van trainer/coach Sarina Wiegman met dergelijke cijfers in de Eredivisie Vrouwen. Nu, in speelronde 8, was het voor de club uit de Residentie zaak om de koppositie te verdedigen. De voorsprong op nummer twee FC Twente, dat vrijdag in eigen huis aantreedt tegen VVV-Venlo, bedroeg immers maar één punt. Het startschot was in de derde minuut afkomstig van ADO Den Haag-middenvelder Mandy van den Berg, wiens doelpoging net voorlangs het doel van Nadja Olthuis zeilde. Kort daarop werd ook Barbara Lorsheijd op de proef gesteld. Een goed uitgespeelde aanval van FC Zwolle belandde via de kicksen van Linda Dolstra in de handen van de 20-jarige ADO Den Haag-keepster. Het duurde even voordat de wedstrijd op gang kwam in het Kyocera Stadion, waar de regen met bakken uit de hemel kwam vallen. Enkel afstandsschoten van Tessel Middag en Eshly Bakker hielden de circa 400 aanwezige bezoekers warm. Kort nadat de twee ADO Den Haagspeelsters voor doelgevaar zorgden, leken de Hagenezen op voorsprong te komen, maar de dienstdoende scheidsrechter keurde een lobdoelpunt van aanvaller Bakker terecht af wegens buitenspel. Toen gebeurde het: het allereerste doelpunt van FC Zwolle tegen ADO Den Haag werd geproduceerd. Aanvaller Marianne van Brummelen werd gelanceerd, omspeelde vervolgens Lorsheijd met een prachtige schijnbeweging en knalde de bal daarna in het lege doel: 0-1. Een zeer verrassende tussenstand, gezien het feit dat ADO Den Haag in de voorgaande vier ontmoetingen met FC Zwolle telkens zegevierde, 21 doelpunten produceerde en steeds de nul hield. ADO Den Haag ging op jacht naar de 1-1, maar werd vaak teruggefloten door de arbiter, die meermaals de buitenspelregel van waarde liet zijn. Ondanks de achterstand waren het de Hagenaars die het spel maakten. Drie minuten voor het rustsignaal werd de gelijkmaker alsnog gerealiseerd. Van den Berg kopte raak vanuit een hoekschop. Kort daarvoor had aanvaller Lisanne Grimberg de uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker tegen de touwen de knallen, maar met een hakje achter haar standbeen wist zij Olthuis niet te verschalken. Na de rust raakte ADO Den Haag op stoom. Grimberg wilde direct haar steentje bijdragen, maar haar twee doelpogingen vlogen rakelings over het doel. In de 55ste minuut kwam de voorsprong er alsnog. Aanvaller Renate Jansen knalde de bal van binnen de zestien hard in de linkerbovenhoek. Niet veel later leek de Haagse formatie op 3-1 te komen, maar net als eerder in de wedstrijd werd ook deze treffer afgekeurd wegens buitenspel. Desalniettemin maakte ADO Den Haag een zekere indruk. Ook in de tweede helft mengde FC Zwolle zich nauwelijks in het kansenspel. In de laatste minuut voorzag verdediger Jeanine van Dalen haar spel van een gouden randje. Met een subtiele lob van grote afstand werd Olthuis op het verkeerde been gezet: 3-1. De wijze waarop zij afrondde, verraadde haar klasse. Op vrijdag 9 december spelen de dames van ADO Den Haag hun laatste competitiewedstrijd van het huidige kalenderjaar. De club achter de duinen gaat dan op bezoek bij SC Telstar (voorheen AZ 2007/`10). De ploeg uit Velsen-IJmuiden is er vooralsnog als enige in geslaagd om de equipe uit de Residentie punten af te snoepen. Het eerstvolgende thuisduel van de vrouwen van ADO Den Haag staat voor vrijdag 27 januari op het programma. Zij ontvangen dan SC Heerenveen.