News

De dames van ADO Den Haag zijn door het oog van de naald gekropen in de zevende speelronde van de Eredivisie Vrouwen. Tegen VVV-Venlo bogen de Haagse vrouwen vrijdagavond een vroeg opgelopen achterstand in het tweede bedrijf om in een verdiende 1-2 overwinning.

Onder toezicht van nog geen honderdtal toeschouwers controleerde ADO Den Haag de eerste periode van de competitieconfrontatie op een kunstgrasbijveld. Het doelpunt van VVV-Venlo, dat in het eerste kwartier geen enkele doelkans wist te noteren, in de twintigste minuut kwam dan ook als donderslag aan heldere hemel. Aanvaller Marie van de Wetering nam keepster Barbara Lorsheijd onder vuur vanaf de rand van het zestienmetergebied. Het snoeiharde schot belandde diagonaal in de kruising: 1-0. ADO Den Haag mocht zich de opgelopen achterstand zelf aanrekenen, aangezien de club achter de duinen voor de rust erg onzorgvuldig omging met de ontwikkelde kansen. Direct na de onverwachte 1-0 poogde ADO Den Haag aan de hand van Lisanne Grimberg en middenvelders Jill Wilmot en Lucienne Reichardt loon naar werken te krijgen. Grimberg was de eerste die de intentie had om de Hagenezen weer op gelijke hoogte te brengen, maar de doelpoging van de 19-jarige aanvaller dwarrelde rakelings naast het doel van keepster Veerle Willekens. Kort daarop schilderde Eshly Bakker een voorzet voor de pot, maar daar waar Wilmot als eindstation had moeten dienen, vormde de paal een sta-in-de-weg. In de 35ste minuut werd Reichardt dankzij een leep gegeven steekballetje oog-in-oog gezet met Willekens, maar ook zij was niet bij machte om ADO Den Haag nog voor de tijdelijke onderbreking terug in de wedstrijd te brengen. De peptalk van trainer/coach Sarina Wiegman verricht echter wonderen, zo bleek in de laatste 45 minuten. ADO Den Haag kwam al direct na rust zeer krachtig uit de startblokken. Een vrije trap van Grimberg belandde op de linkervleugel bij Renate Jansen, die op haar beurt een voorzet kon geven richting het strafschopgebied van VVV-Venlo. Tessel Middag torende boven haar bewakers uit en kopte de felbegeerde gelijkmaker tegen de touwen. Na de 1-1 ging ADO Den Haag, dat een fitte indruk maakte, vrolijk verder met waar het mee bezig was: de wedstrijd domineren en veel kansen creëren. Een snelle margeverdubbeling zat er echter niet in voor de vrouwen uit de Residentie. Een kwartier voor tijd had ADO Den Haag het geluk aan haar zijde. Verdediger Mandy van den Berg verhinderde een doorgebroken tegenstander, waarvoor ze slechts een gele kaart ontving. Een rode kaart aan de kant van de Hofstedelingen had het duel kunnen doen kantelen, maar doordat het elf tegen elf bleef, hoefde Wiegman haar tactische speelwijze niet aan te passen. Gelukkig, want vier minuten later nam ADO Den Haag voor het eerst de leiding. Een voorzet van Jeanine van Dalen werd feilloos binnengeschoten door Wilmot: 1-2. De treffer van de 24-jarige middenvelder leverde het zakelijk spelende ADO Den Haag een dikverdiende overwinning op. Het betrof de vierde winstpartij op rij voor ADO Den Haag, dat nog altijd alleen aan kop gaat in de Eredivisie Vrouwen. De Haagse dames hebben in de eerste zes competitierondes zestien punten behaald. Landskampioen FC Twente heeft één punt minder. De formatie van Sarina Wiegman sluit het jaar 2011 af met een thuiswedstrijd tegen FC Zwolle, dat tijdens de eerste speelronde met maar liefst 0-8 op de broek kreeg, en een uitduel met SC Telstar (voorheen AZ 2007/’10). Vooralsnog is de club uit Velsen-IJmuiden er dit seizoen als enige in geslaagd om de Haagse vrouwen punten af te snoepen: 2-2.