News

Jong ADO Den Haag heeft dit seizoen moeite om punten binnen te halen. Ook maandagavond tegen Jong AZ lukte dat weer niet. De Alkmaarders waren op De Aftrap met 0-3 te sterk voor de mannen van coach Wilfred van Leeuwen. Een terechte overwinning, want AZ was duidelijk de betere van de twee en controleerde grote gedeeltes van de wedstrijd. Toch was ADO Den Haag niet helemaal kansloos. Met name Mike van Duinen kreeg een paar aardige mogelijkheden namens de thuisploeg. AZ kreeg echter veel meer kansen en ging daar ook efficiënter mee om.

Al vrij snel werd duidelijk dat het een lastige avond zou worden voor Jong ADO Den Haag. In de vierde minuut kreeg AZ al een dot van een kans via Milan Hoek, wiens inzet net over ging. Amper drie minuten later kon de ploeg van coach Dennis Haar wel juichen. Verdediger Erik Schouten gaf een prachtige lange crossbal op rechtsbuiten Fernando Lewis. Hij liep de vijandelijke zestien in, draaide naar zijn linkervoet, en schoot laag de 0-1 binnen. Een van de spaarzame Haagse mogelijkheden kreeg Van Duinen na een klein kwartier. Een afgeslagen bal nam de aanvaller vol op zijn pantoffel en kon wonder boven wonder uit het doel worden getikt door AZ-keeper Erik Heijblok. Het bleek slechts een speldenprik te zijn, want na de kans voor ADO Den Haag nam AZ de controle weer over in de wedstrijd. De rood-witten gaven goed druk bij balverlies en waren voor de goal veel dreigender dan de tegenstander. Het resulteerde in goede kansen voor Kevin Luckassen (schot over) en Celso Ortiz (schot paal). Wilde ADO Den Haag iets kunnen creëren, moest het wachten op een fout van AZ. Die kwam er na 37 minuten. Schouten liet een bal over zijn voet glippen, waarna Van Duinen ermee aan de haal ging. De spits kon alleen net niet afronden, Heijblok was wederom een sta-in-de-weg. Uit de tegenaanval die volgde, viel de volgende goal voor AZ. Een lange bal van James Holland vanaf eigen helft kwam achter de Haagse defensie terecht. De vliegensvlugge Lewis kreeg de bal daar precies op maat aangespeeld. Keeper Martijn de Zwart kwam ver uit zijn doel, en daarom was het voor Lewis een koud kunstje de 0-2 te maken.

De tweede helft liet een zelfde beeld zien als de eerste; AZ controleerde, zette zo nu een dan aan, en werd dan meteen dreigend. Zoals in de 57e minuut. Holland gaf de bal vanaf links voor, waardoor er enige paniek ontstond bij ADO Den Haag. Mitja Mörec wilde uitverdedigen, maar zag tot zijn schrik de bal tegen de lat aankomen. Zodoende ontsnapte de verdediger aan een eigen doelpunt. AZ leek het in het vervolg wel te geloven en nam iets meer gas terug zonder dat ADO Den Haag gevaarlijk kon worden. De ploeg van Van Leeuwen probeerde het wel, maar was vaak te onzuiver in de passing en ook de AZ-verdedigers deden uitstekend hun werk. Op een schot van wederom Van Duinen na in de 63e minuut (gered in korte hoek), wist ADO Den Haag niet meer in scoringskans te komen in de tweede helft. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor AZ. Invaller Gino van Kessel werd vanaf het middenveld de diepte ingestuurd via een fraaie steekpass. De ADO Den Haag-verdedigers konden Van Kessel niet afstoppen en ook De Zwart was kansloos op de inzet van de aanvaller: 0-3. Door de nederlaag is ADO Den Haag naar de dertiende en één na laatste plaats gezakt in de Eredivisie voor beloften. Uit zeven wedstrijden heeft de ploeg van Van Leeuwen nu slechts vier punten. Het heeft alleen Jong NEC/FC Oss onder zich, dat nog geen enkel punt wist te behalen. Volgende week staat er een bekerduel op het programma. ADO Den Haag ontvangt dan in het Kyocera Stadion Jong Ajax. Een kleine maand geleden werd deze wedstrijd ook gespeeld, maar dan in Amsterdam. Ajax won toen met 5-0. Het duel wordt maandag 24 oktober gespeeld om 18.30 uur.