News

De vrouwen van ADO Den Haag hebben vrijdagavond uitstekende zaken gedaan. De Haagse meiden wonnen in eigen huis de topper tegen FC Twente, de landskampioen van vorig jaar. In het Kyocera Stadion werd het 3-1, maar vergat ADO Den Haag eigenlijk een grotere score neer te zetten.

ADO Den Haag begon sterk aan de wedstrijd en al vroeg was er een mogelijkheid voor Jill Wilmot. De aanvoerster ontfutselde haar directe tegenstander de bal, waarna ze fraai uithaalde. FC Twente-keepster Sari van Veenendaal bracht echter knap redding in de linker onderhoek. Het bleek meteen het startsein voor een goede fase van de thuisclub. Enkele minuten later was daar al de twee mogelijkheid voor ADO Den Haag. Na een scherpe pass in de diepte van Lucienne Reichardt, gevolgd door een knappe passeeractie van Renate Jansen, volgde een goede schietkans voor de nummer 9 van ADO Den Haag. Haar schot zeilde echter voorlangs.

ADO Den Haag controleerde het duel. Met snelle uitbraken was de Residentieclub ook dreigend, maar de grote kansen bleven vooralsnog uit. Het gevaar kwam voornamelijk vanaf de flanken, waar eerst Eshly Bakker en later Lisanne Grimberg met de actie naar binnen gevaarlijk waren. Van Veenendeel bleek gaande het duel echter een sta in de weg voor de meeste Haagse aanvallen en kon ook nu wederom tweemaal uitstekend redding verrichten. De grootste kans voor rust diende zich na een half uur aan. Jansen controleerde een lange pass knap en probeerde met een lob de openingstreffer te forceren. Van Veenendaal was kansloos op deze inzet, maar de bal stuiterde net naast het FC Twente-doel.

De bezoekers uit Enschede hadden het lastig in het eerste bedrijf en kwamen in het eerste half uur amper in de buurt van ADO Den Haag goalie Barbara Lorsheijd. FC Twente had moeite met het vinden van de aanvalsters en zag de steekballen meestal stranden in goede bedoelingen. Diep in de eerste helft was daar dan eindelijk het eerste gevaar. Een schot van Maayke Heuver belandde in de handen van Lorsheijd. Niet veel later leek de volgende goede mogelijkheid zich aan te dienen, ware het niet dat Anouk Dekker een goede aanval niet wist te bekronen met een schot tussen de palen. Dekker raakte de bal half, waarna ADO Den Haag eenvoudig kon uitverdedigen. De tweede helft bood duidelijk meer spektakel dan de eerste. Wederom schoot ADO Den Haag sterk uit de startblokken met een kans voor Jansen. Haar inzet werd echter geblokt, maar bleek de voorbode voor een aantal goede mogelijkheden. Uiteindelijk was het Wilmot die na een klein half uur de ban brak. Op aangeven van Jansen kreeg Wilmot een niet te missen kans, waarna de middenveldster van dichtbij de bal eenvoudig tegen de touwen schoof. Drie minuten later was het weer raak. Een snelle aanval bracht Bakker alleen voor de keepster, waarna ze goed afrondde. Een ongekende weelde voor ADO Den Haag, waar Lorsheijd eerder nog met een katachtige reflex op een kopbal van Marlous Pieëte, een achterstand had moeten voorkomen.

ADO Den Haag vergat in de fase na de tweede goal de score verder uit te breiden en zag onder andere Jansen twee goede kansen missen. Invalster Van Dongen besliste uiteindelijk tien minuten voor tijd het duel met een knap schot uit de draai. De Hagenaars bleven ook na deze 3-0 op zoek naar doelpunten, maar speelden de mogelijkheden niet goed uit. In de blessuretijd deed FC Twente via een wisselspeelster nog wat terug. Joyce Mijnheer tekende voor de eretreffer, maar de winst van ADO Den Haag zou niet meer in gevaar komen. De eerstvolgende competitiewedstrijd voor ADO Den Haag is wederom in het eigen Kyocera Stadion. Op 4 november ontvangen de vrouwen FC Utrecht. ADO Den Haag sluit het jaar 2012 af met de duels tegen VVV-Venlo (11 november), FC Zwolle (2 december) en SC Telstar (9 december).