De eerste thuisnederlaag sinds 10 september (RKC, 0-1) is voor ADO Den Haag een hele zware. AZ won met maar liefst 0-6 in het Kyocera stadion.

Terwijl heel Nederland in de ban van de Elfstedentocht is, moesten ADO Den Haag en AZ de zaterdagavond afgekeurde wedstrijd inhalen. En in het Kyocera stadion reden de Hagenaars helaas een scheve schaats. AZ, met spits Charlison Benschop in een hoofdrol, trakteerde de groen-gelen op een 0-6 nederlaag. Met Aleksandar Radosavljevic op de bank, Tjaronn Chery op het middenveld en Charlton Vicento en Ali Boussaboun op de vleugels had trainer Maurice Steijn een zeer offensieve ploeg in het veld gestuurd. Maar ook al die offensieve krachten kunnen er al weken niet voor zorgen dat scoort. Tegelijkertijd profiteert de tegenstander vaak wel van de geboden mogelijkheden.

ADO Den Haag kon in de eerste helft de titelkandidaat heel behoorlijk bijbenen. Na veertien minuten schoot Lex Immers, op aangeven van Tjaronn Chery, op het doel maar Esteban Alvarado bracht redding. Aan de andere kant kon Gino Coutinho nog maar ternauwernood een schot van Simon Poulsen naast zijn doel tikken. De Alkmaarders waren vooral gevaarlijk over de flanken. Brett Holman liet zien dat Kevin Visser als rechtsback toch nog wat moeilijk uit de voeten kan en Roy Beerens glipte regelmatig langs Christian Supusepa. Ook Ali Boussaboun liet Poulsen veel te vaak opkomen.

In de 33e minuut leidde een aanval via de vleugel tot een doelpunt. Holman kapte Visser uit en gaf voor. Benschop kreeg te veel ruimte van Gábor Horváth en kopte de openingstreffer binnen: 0-1. Direct na rust kreeg de thuisploeg een koude douche te verwerken. Immers plukte een voorzet van Holman uit de lucht, maar Maarten Martens ging er met de bal vandoor. De Belg speelde Benschop vrij en de spits plaatste de bal in de hoek: 0-2. Met het inbrengen van Ahmed Ammi en nieuwkomer Euzebiusz "Ebi" Smolarek voor Visser en Horváth probeerde Steijn nog meer aanvallende kracht te brengen, maar dat had gevolgen. Er werd meer risico genomen, waardoor er ook meer ruimte voor AZ ontstond.

Die kansen voor AZ kwamen er in de laatste twintig minuten, zelfs vier stuks. In de 69e minuut ontdeed Benschop zich na een lange bal van Rasmus Elm met één voetbeweging en balberoering van Chiro N`Toko. Eenmaal op weg naar het doel schoof hij de bal beheerst in de verre hoek en tekende daarmee voor zijn derde treffer van de avond: 0-3. Vier minuten later zette invaller Johann Berg Gudmundsson Martens met een splijtende pass alleen voor doelman Coutinho. De Belg maakte vervolgens geen fout: 0-4. ADO Den Haag kreeg vervolgens nog enkele kansen. Zo waren Smolarek (spectaculaire volley), Immers (kopbal) en Chery (schot) nog dichtbij een doelpunt, maar de echte overtuiging ontbrak.

Dat zelfvertrouwen was er wel bij de Noord-Hollanders, zodat de Hagenaars in de laatste vijf minuten nog twee doelpunten van invaller Jozy Altidore moesten incasseren. In de 85e minuut speelde Coutinho verdediger N`Toko aan. De Belg werd opgejaagd door Holman en hij verspeelde prompt de bal. De Australiër legde de bal breed waarna Altidore het speeltuig alleen nog maar in het lege doel hoefde te tikken: 0-5. En drie minuten later moest ADO Den Haag de gifbeker helemaal ledigen. Ditmaal ruimde invaller Filip Luksik de bal onvoldoende op, waarna Adam Maher zich vrijspeelde en op het doel schoot. Coutinho moest een rebound toestaan en daarmee wist Altidore wel raad: 0-6.

Door de nederlaag zakt ADO Den Haag naar de veertiende plek. Voor de ploeg van Steijn wachten twee belangrijke duels tegen directe concurrenten FC Utrecht en Excelsior. De eerste confrontatie is zondagmiddag 12.30 uur in de Galgenwaard. Bij winst zet ADO Den Haag FC Utrecht op vier punten achterstand.