ADO Den Haag incasseerde in Alkmaar haar zevende nederlaag van het seizoen. Koploper AZ was simpelweg te sterk voor de Hagenaars: 3-0. De score die een nederlaag uitdrukt zegt niet altijd iets over de krachtsverhouding in een wedstrijd. Was het verlies tegen Heerenveen (4-0) vooral geflatteerd te noemen, de hoogte van de nederlaag tegen AZ viel eigenlijk nog mee.

De Alkmaarders waren deze wedstrijd heer en meester en hadden vooral na rust dat krachtsverschil in grotere cijfers kunnen uitdrukken. De groen-gelen konden daar slechts een kans (kopbal Gábor Horváth) tegenover stellen. Koploper AZ hoefde niet bang te zijn dat de concurrentie dichterbij zou komen. Al na elf minuten zaten de Noord-Hollanders in een zetel. Balverlies van Jens Toornstra zorgde ervoor dat Roy Beerens op de rechterflank in balbezit kwam. De rechtbuiten zag op de andere vleugel Brett Holman staan en zonder de bewaking van Ahmed Ammi had de Australiër vrij spel om de bal via de paal achter doelman Gino Coutinho te schieten: 1-0. Vier minuten later had Jozy Altidore de thuisploeg al naar een comfortabele 2-0 kunnen schieten. De Amerikaan controleerde de bal na een pass van Rasmus Elm met de borst maar mikte het speeltuig vervolgens naast.

Omdat AZ vroeg stoorde kwam ADO Den Haag maar moeilijk tot voetballen. Alleen in de 41e minuut kreeg de ploeg van Maurice Steijn een kans. Bij een corner van Tjaronn Chery liep Horváth weg bij Altidore, maar van dichtbij kopte hij over. Het zou, naar later bleek, de enige Haagse kans van de wedstrijd zijn. Na de pauze werd de druk nog groter en ADO Den Haag ontsnapte in de eerste tien minuten aan een afstraffing. Eerst blokte Horváth nog een inzet van Adam Maher. Daarna schoot Altidore de bal op de paal uit een corner en doelman Coutinho kreeg de kans kreeg om het speeltuig vervolgens voor de lijn te pakken. Elm krulde een vrije trap op de lat en de vrijstaande Beerens kopte na een verre inworp over het doel. De thuisploeg had uiteindelijk een cadeautje van Ammi nodig om de score te verdubbelen. De rechtsback speelde in de 64e minuut de bal langs Horváth terug, waardoor Beerens in balbezit kwam. Coutinho kon de inzet van de buitenspeler nog keren maar was kansloos op de rebound van Maher: 2-0.

Diezelfde Maher had in de 71e minuut pech toen hij een voorzet van Etiënne Reijnen via de binnenkant van de paal het veld zag inspringen. Twaalf minuten later scoorde Altidore de derde Alkmaarse treffer. De Amerikaan wilde een combinatie met Maher opzetten maar de bal schoot door. De spits ging achter zijn eigen bal aan, omspeelde Coutinho en schoof het speeltuig in het lege doel: 3-0. In blessuretijd was Maher nog op weg naar 4-0 maar hij plaatste de bal langs het doel van de uitgekomen Coutinho.

Mocht de hoogte van de uitslag niet een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen geven, andere cijfers zijn dat wel. Voor AZ was dit de zeventiende achtereenvolgende wedstrijd waarin het ongeslagen bleef. ADO Den Haag incasseerde alweer zijn zevende nederlaag, drie daarvan waren in de laatste drie duels (inclusief beker). De ploeg van Steijn, die naar de dertiende plek is gezakt, mag zich nu opmaken voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op zondag 20 november (aanvang 12.30 uur). Gezien het resultaat van het laatste duel in het Kyocera Stadion (1-0 tegen NEC) hebben de Hagenaars statistisch gezien dan beduidend meer kans op een zege.