Jong ADO Den Haag heeft, na drie wedstrijden, eindelijk weer de volle winst geboekt. In het eigen Kyocera Stadion was de ploeg van coach Dennis den Turk maandagavond met 4-3 te sterk voor Jong AZ. De Hagenezen kwamen in de wedstrijd twee keer op achterstand, maar aan de hand van uitblinker Jarchinio Antonia wist ADO Den Haag zich knap terug te vechten en alsnog de drie punten binnen te slepen.

Door Joey Gardien

Al vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Bart van der Scheer werd er aan beide kanten een hoog tempo gehanteerd. De duels werden vooral uitgevochten op het middenveld, waardoor ADO Den Haag en AZ nauwelijks uitgespeelde kansen wisten te creëren. In de eerste twintig minuten waren het aan Haagse kant afstandschoten van Kevin Visser en Jarchinio Antonia die voor een beetje dreiging zorgde. Bij de Alkmaarders deed Sead Mazreku hetzelfde.

Na 25 minuten spelen kreeg ADO Den Haag de eerste grote kans. AZ-verdediger Erik Schouten raakte de bal op het middenveld kwijt aan Santy Hulst. Die gaf vanaf rechts een voorzet op Charlton Vicento. De spits legde de bal panklaar voor Visser, wiens schot via een vreemd effect net naast het doel belandde.

In de gelijkopgaande eerste helft liet ADO Den Haag het spel aan AZ, om er zo zelf snel uit te komen via de razendsnelle omschakeling. Met 34 minuten op de klok kreeg Antonia op die manier een aardige schotkans. Na een afgeslagen corner werd de vleugelaanvaller van achteruit goed de diepte ingestuurd. Rechtsback Milan Hoek dreef Antonia echter goed naar de zijkant, waardoor de nummer 7 geen kans zag de bal tussen de palen te werken.

De ruststand leek op 0-0 af te stevenen, totdat AZ in de 41e minuut een corner mocht nemen. Charlison Benschop draaide de bal in vanaf links, maar deze werd bij de eerste paal weggewerkt. De spits kreeg de bal terug en gaf een voorzet, die Tom Boks weg stompte. Helaas voor de ADO Den Haag-keeper stompte hij de bal precies tegen de rug van Erik Falkenburg aan die zo, tot zijn eigen verbazing, de openingstreffer maakte.

Ook de tweede helft begon in hoog tempo. Enig verschil met de eerste 45 minuten was dat beide teams vol de aanval zochten en er zo een open en aantrekkelijke wedstrijd ontstond. Al na vijf minuten in het tweede bedrijf was het 1-1. Antonia gaf weer eens een loepzuivere voorzet af vanaf links, die bij de tweede paal zo op het hoofd van Hulst terecht kwam. Hij stond daar ongedekt en kon dus eenvoudig de gelijkmaker binnenknikken.

Direct na de aftrap zocht AZ vol de aanval. En dat moesten ze na 56 minuten al bekopen. Weer was het Antonia, die na een mooie lang bal van een van zijn verdedigers, directe tegenstander Hoek op snelheid omspeelde en met een laag schot de 2-1 binnenschoof. De Alkmaarse ploeg van coach Michel Vonk toonde veerkracht, want een minuut later stond het alweer 2-2. Rechtsbuiten Nick van der Velden waagde het eens met een vlammend schot. Boks pareerde goed, maar kon niet voorkomen dat de bal voor de voeten van Falkenburg belandde en de bal tegen het net werkte.

In de 61e minuut kwam AZ zelfs op voorsprong. Verdediger Ahmed Ali werkte de bal niet goed weg in de eigen zestien. Zo kon Van der Velden met de bal aan de haal gaan en de 3-2 inschieten. Het spel golfde op en neer na de goal. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat ADO Den Haag weer op gelijke hoogte kwam. ‘Natuurlijk’ was het weer Antonia, die in de 67e minuut de assist afleverde voor de 3-3. Zijn voorzet vanaf links werd door de volledig vrijstaande Vicento met een schitterende volley achter AZ-keeper Esteban Alvarado Brown gewerkt.

ADO Den Haag bleef, net als AZ overigens, op zoek gaan naar de winst. Toch kon het thuispubliek na 76 minuten weer juichen. Hulst gaf een goede steekpass op Donny van der Dussen, die op rechts Vicento zag vrijstaan. Laatstgenoemde maakte in een leeg doel de uiteindelijk winnende treffer. AZ had daarna nog wel een paar aardige kansen, maar de hernieuwde gelijkmaker bleef uit. Gezien een het spelbeeld van de gehele wedstrijd was een gelijkspel misschien op z’n plek geweest, maar op de Haagse aanvalslinie (en in het speciaal Antonia) stond vandaag geen maat.

Door de overwinning stijgt ADO Den Haag twee plekken op de ranglijst naar plaats vijf. Het is daarmee AZ voorbij. Volgende week speelt de ploeg van Den Turk weer een thuiswedstrijd. Koploper PSV komt dan op bezoek. De wedstrijd begint op 11 oktober om 18.30 uur in het Kyocera Stadion. De toegang is gratis.

Jong ADO Den Haag – Jong AZ 4–3 (0-1)
Scoreverloop: 41. Falkenburg 0-1, 50. Hulst 1-1, 56. Antonia 2-1, 57. Falkenburg 2-2, 61. Van der Velden 2-3, 67. Vicento 3-3, 76. Vicento 4-3
Locatie: Kyocera Stadion