ADO Den Haag mag zich gaan opmaken voor de play-offs. In de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen verloren de Hagenaars tegen FC Groningen met 2-4. Daardoor is de vierde plek buiten bereik gekomen.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Voor de aftrap was al duidelijk dat alleen de winnaar goede zaken zou doen. De ploeg die zou verliezen kon de vierde plek en rechtstreekse plaatsing voor de Europa League vergeten. Met vier kanshebbers op plek vier (AZ met 56 punten, ADO Den Haag en Roda JC met 54 punten en FC Groningen met 53 punten) konden beide ploegen zich geen nederlaag veroorloven.

Uiteindelijk lukte het de Hagenaars niet om die belangrijke zege binnen te halen. ADO Den Haag speelde weliswaar vol op de aanval, maar de concentratie bij de ploeg leek te ontbreken. Zo sloten de linies niet goed op elkaar, waardoor de Hagenaars bij balverlies veel ruimte weggaven. De Groningers kregen, ondanks het ontbreken van Andreas Granqvist en Tim Matavz, daardoor drie opgelegde kansen in de eerste helft.De inzet van Thomas Enevoldsen, die in de negende minuut voorlangs ging, was een waarschuwing. Maar ADO Den Haag bleef het achterin zwaar hebben en vier minuten later ging Leandro Bacuna gemakkelijk voorbij twee verdedigers. Petter Andersson had geen moeite om van dichtbij de voorzet binnen te tikken: 0-1. Halverwege de eerste helft bediende diezelfde Bacuna, na balverlies van Chris Kum, Dusan Tadic, maar doelman Gino Coutinho kon nog redden.
ADO Den Haag kwam op gelijke hoogte toen Wesley Verhoek de bal vanaf rechts voorzette. Wie anders dan Dmitry Bulykin kopte van dichtbij steenhard binnen: 1-1.

Maar de gelijkmaker bracht niet de ommekeer voor de Hagenaars. Enevoldsen mocht in de 29e minuut vrij oplopen en de meegekomen Fredrik Stenman profiteerde van de gaten in de defensie van de thuisploeg. De Zweedse linksback stuitte eerst nog op Coutinho maar de rebound was wel raak: 1-2.
FC Groningen leek de controle over de wedstrijd te hebben, maar het laatste kwartier was voor de groen-gelen. Na langdurig Gronings balbezit ging rechtsback Maikel Kieftenbeld in de fout en Verhoek stoomde aan de linkerkant op. Hij bediende Bulykin, die door Jeroen Veldmate ten val werd gebracht. De Russische topscorer benutte de strafschop onberispelijk: 2-2.

Bijna maakte Bulykin ook nog zijn derde treffer in de eerste helft, maar na een voorzet van Charlton Vicento stond de paal zijn 22e doelpunt in de weg.
Direct na rust kwam FC Groningen weer op voorsprong. Tadic onderschepte een mislukte crosspass van Lex Immers. De middenvelder speelde de oplopende Andersson aan en de Zweed stiftte de bal over Coutinho: 2-3.

FC Groningen, dat bij winst en gezien het verlies van Roda JC nog een kansje op de vierde plek heeft, drong in het verloop van de wedstrijd niet meer aan.

ADO Den Haag probeerde het wel, offerde een verdediger op en ging met vier spitsen spelen, maar tot echte kansen leidde het niet. De stugge Groningse verdediging gaf geen krimp en langzaam maar zeker vloeiden de krachten weg. Scheidsrechter Vink had de wedstrijd nog spannend kunnen maken, maar hij weigerde een tweede Haagse strafschop te geven, toen Jonas Ivens een voorzet van Vicento op zijn hand kreeg.
De bezoekers scoorden in de slotfase wel nog een vierde doelpunt toen Tom Hiariej zich vrijspeelde en de bal via de vingertoppen van Coutinho en de lat in het doel plofte: 2-4.

Het betekende de derde nederlaag tegen de noorderlingen van dit seizoen en de derde verliespartij op rij. ADO Den Haag is naar de zevende plek gezakt en weet na het laatste duel, uit bij Heracles, wie de tegenstander in de play-offs zal zijn.

In Almelo wordt zondag 15 mei om 14.30 uur afgetrapt.

De Feiten:
Lex Immers en Frantisek Kubik keren terug van een schorsing en de middenvelder begint in de basis. Dit gaat ten koste van Danny Buijs. Chiro N’Toko en Pascal Bosschaart ontbreken wegens een blessure. Ahmed Ammi is na een hamstringblessure weer opgenomen in de wedstrijdselectie. Hij begint op de bank. Ramon Leeuwin wordt voor honderd wedstrijden in het betaald voetbal gehuldigd. Vooraf worden de dit jaar overleden ADO Den Haag-supporters met een ‘sfeerminuut’ van het hele stadion klappend herdacht.

9. FC Groningen breekt uit. Dusan Tadic geeft vanaf links voor maar Thomas Enevoldsen schiet bij de tweede paal voorlangs.

13. Mitchell Piqué verliest een duel van Leandro Bacuna. De middenvelder kan de bal voorzetten en Petter Andersson rondt van dichtbij af: 0-1.

16. Nadat een poging van Dmitry Bulykin geblokkeerd wordt, schiet Wesley Verhoek over.

20. Tim Sparv glijdt hard door op Jens Toornstra en ontvangt daarvoor van scheidsrechter Pieter Vink een gele kaart.

24. Chris Kum verliest de bal aan Bacuna. De Groningse middenvelder stoomt op en speelt Tadic aan. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho kan nog redden.

25. Bulykin kopt steenhard binnen nadat Verhoek vanaf rechts de bal met zijn linkerbeen voor geeft: 1-1.

28. Bacuna schiet over.

29. Enevoldsen komt op en geeft de bal mee aan Fredrik Stenman. De Zweed strandt eerst nog op Coutinho maar schiet de rebound wel binnen: 1-2.

35. Verhoek schiet, na een voorzet van Ramon Leeuwin, bij de tweede paal wild naast.

38. Tadic mag vanaf links voorzetten, maar Enevoldsen kopt in de handen van Coutinho.

41. Na langdurig rondspelen door FC Groningen verliest Maikel Kieftenbeld de bal aan Verhoek. De buitenspeler gaat aan de linkerkant ervandoor en geeft de bal op Bulykin. De Rus wordt neergelegd door Jeroen Veldmate, die daarvoor een gele kaart krijgt.

42. Vanaf de strafschopstip schiet Bulykin nummer 21 binnen: 2-2.

44. Aleksandar Radosavljevic kopt een voorzet van Toornstra naast.

45. Charlton Vicento breekt op links door en geeft de bal, die buiten bereik van doelman Luciano Da Silva blijft, voor. Bulykin glijdt bij de tweede paal naar de bal, maar het aluminium staat zijn derde treffer in de weg.

52. Tadic onderschept een crosspass van Lex Immers. De linkermiddenvelder speelt Andersson aan en de spits stift de bal over Coutinho: 2-3.

58. Toornstra stuurt Verhoek diep maar doelman Luciano is eerder bij de bal. Verhoek sleurt de goalkeeper naar de grond en krijgt geel.

58. Coach John van Brom gaat risico’s nemen en haalt Piqué eruit. Ex-FC Groningen-speler Danny Buijs is zijn vervanger.

72. Tweevoudig doelpuntenmaker Andersson wordt door Virgiel van Dijk vervangen.

76. Scheidsrechter Vink vergeet een strafschop te geven als Jonas Ivens hands maakt bij een voorzet van Vicento.

79. Groningen countert via Enevoldsen. Bacuna schiet voorlangs.

80. Enevoldsen krijgt geel na protesteren bij de assistent-scheidsrechter.

81. Verhoek schiet over.

82. Bacuna verlaat het veld voor Oluwafemi Ajilore.

86. Tom Hiariej speelt zich op de rand van het strafschopgebied vrij en haalt uit. Via de vingertoppen van Coutinho en de lat ploft de bal in het doel: 2-4.

89. Norair Mamedov lost Tadic af.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-FC Groningen 2-4 (2-2)
Scoreverloop: 13. Andersson 0-1 25. Bulykin 1-1 29. Stenman 1-2 42. Bulykin (strafschop) 2-2 52. Andersson 2-3 86. Hiariej 2-4.
Scheidsrechter: Vink
Gele kaarten: Sparv, Veldmate, Enevoldsen (allen FC Groningen), Verhoek (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 14.800 (uitverkocht)
Opstellingen:

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, M. Piqué (58. Buijs); Immers, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Vicento.

FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Veldmate, Stenman; Enevoldsen, Hiariej, Bacuna (82. Ajilore), Sparv, Tadic (89. Mamedov); Andersson (72. Van Dijk).