De meiden onder 17 van ADO Den Haag Vrouwen bezorgden zichzelf zaterdag een vroeg Kerstkado. Op bezoek bij titelkandidaat DUNO werd een dikverdiend punt behaald. Ook de meiden onder 16 knokten zich naar een punt. De beloften besloten een prima eerste helft van het seizoen met een zege op Heerenveen.

`Snel, bewegelijk, hartstikke goed`, was het oordeel van een neutrale kijker over de eerste helft van de meiden onder 17 tegen de jongens onder 16 van DUNO. In het Pretty in Purple & Pink-uittenu lieten de gasten niet alleen goed voetbal zien, sterk verdedigen zorgde er tevens voor dat de thuisploeg zijn fysieke overwicht niet in doelpunten kon omzetten. Kansen kreeg DUNO wel. Doelvrouw Dille Kuiper redde al snel in een één tegen één en hield verder haar heiligdom schoon met een stijlvolle parade op een kopbal, een onwaarschijnlijke safe met de vingertoppen en een blok met de benen. Aan de andere kant leverde de beste Haagse aanval niet meer dan een vrije trap op. Zoey Groenendijk speelde Victoria Boerboom slim vrij, maar haar voorzet zeilde achter. Verder zag Felicia de Zeeuw een uithaal geblokt en wist Alice Reto Cheraya Zwarts net niet te bereiken.

In het tweede bedrijf moest de ingevallen Fleur de Bruijn toch een keer de gang naar het net maken: 1-0. Die stand bleef lang op het scorebord staan, ook omdat De Bruijn met een tijdige onderschepping, een knappe reflex en door snel haar doel uit te komen geen nieuwe tegentreffers toestond. Zo bleef ADO Den Haag uitzicht houden op een gelijkmaker. Toen Alice Reto in de 76ste minuut een vrije trap voor het doel zwiepte, bracht Siwa Kuprowska de DUNO-defensie in paniek en werkte Anouk van Sint Annaland de bal prompt tegen de touwen: 1-1. Dat tweede binnengesleepte punt werd na afloop uitbundig gevierd.

Dat gebeurde later ook in de slotfase van de wedstrijd van de meiden onder 16 aan de Groene zoom tegen Wilhelmus. De Haagse ploeg had het in de eerste helft in Voorburg lastig tegen de klassiek Engelse formatie van Wilhelmus (4-4-2). Goed verdedigen hield de tegenstander op afstand, maar vijf minuten voor rust werd toch een tegentreffer geïncasseerd. Na de thee speelden de meiden beter in op de tactiek van de tegenstander en creëerden ook mogelijkheden. Vijf minuten vóór tijd werd dat beloond toen de op zijn Engels mee naar voren getrokken centre half Maira Boosman toesloeg uit een corner: 1-1.

Terwijl Marokko in Qatar de Schilderswijk in vuur en vlam zette, namen de beloften het op Houtrust op tegen Heerenveen. Spits Gina Viehoff zorgde voor een uitstekende start. Na een prima trekbal van Jill van den Ende schoot zij de bal onhoudbaar in de hoek. Door die vroege voorsprong leek de thuisploeg echter in slaap gesust. Veelvuldig balverlies bracht Heerenveen terug in de wedstrijd. De gelijkmaker van de Friezen schudde ADO Den Haag ruw wakker. Anne van Egmond bracht Viehoff opnieuw in stelling. Dit keer ging haar schot naast. Kort voor rust slalomde Viehoff door de Friese afweer en bediende Myrthe Korstanje. Met een fraaie boog scoorde zij haar eerste competitietreffer voor de beloften: 2-1.

Na de rust was de Haagse ploeg niet nog eens overdreven gastvrij. Van den Ende trof uit een vrije trap twee keer de lat. De terugspringende bal werd door Nikki van den Burg ingekopt, maar zij raakte ploeggenoot Celine van der Toorn. Tien minuten na de pauze was de wedstrijd toch beslist. Dit keer speelde Viehoff Van der Toorn vrij en ook zij liet de doelvrouw kansloos met een perfecte lob: 3-1. De vraag was nu alleen hoe hoog de score zou oplopen. Viehoff werd door de goalie van een tweede treffer gehouden. Invalster Brigitte Franken joeg de bal via de binnenkant van de paal wel tegen het net: 4-1. Een poging van Anne van Egmond ging voorlangs. De eveneens ingevallen Jade Linthorst trof het zijnet. Een vuurpijl over het doel van Van Egmond was het laatste vuurwerk van een voortreffelijke eerste helft van het seizoen.

Foto`s Wilhemus-MO16: Carlo Bol