News

Het was dit jaar vijftien jaar geleden dat de Eredivisie Vrouwen werd opgericht. ADO Den Haag was destijds één van de zes founding mothers. Sinds 2007 hebben de Haagse vrouwen in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal geducht aan de weg getimmerd. Eén landstitel en drie KNVB-bekers zijn tastbare bewijzen. Maar er zijn meer redenen om in drie delen nog eens terug te blikken op de jonge maar rijke historie van ADO Den Haag Vrouwen.

Alles eigen kweek
Na het derde cup-succes in drie finales volgt in de zomer van 2016 weer een spelersuittocht. In de wetenschap dat de club financieel niet op kan boksen tegen de top, heeft twee jaar eerder Sarina Wiegman met de oprichting van een beloftenteam nog aan de wieg gestaan van wat de eigen kraamkamer van ADO Den Haag moet worden. De nieuwe A-selectie telt al negen zelf opgeleide spelers en trainer Arend Regeer promoveert eveneens van de beloften naar de hoofdmacht. Met de Delftse dribbelaar Victoria Pelova als spelmaker schaart ADO Den Haag zich bij de top 4 en plaats zich zo voor de play-offs om het landskampioenschap. Hoogtepunt van het seizoen is de thuiswedstrijd tegen FC Twente, waarin een achterstand van 2-0 wordt omgezet in een memorabele zege (3-2).

Het jaar 2017 staat in het teken van het eerste grote vrouwenvoetbaltoernooi in Nederland. Onder leiding van Wiegman als nieuwe bondscoach behaalt het Nederlandse elftal voor volle stadions een nooit verwachte Europese titel. Uit het double-team van 2012 maken captain Mandy van den Berg, Sheila van den Bulk en Renate Jansen deel uit van de selectie, evenals de in 2016 bij ADO Den Haag vertrokken Lineth Beerensteyn. Van een EK-effect op de Nederlandse competitie is helaas geen sprake. ADO Den Haag raakt net voor de start van het seizoen topscorer Pia Rijsdijk kwijt en slaagt er deze keer niet in de kampioensplay-offs te halen. In het bekertoenooi is Ajax voor het tweede achtereenvolgende jaar een onoverkomelijke horde.

Met de op het oude nest teruggekeerde Rijsdijk en Pelova als voortrekkers zijn de Haagse vrouwen in het seizoen 2018-2019 wel weer van de partij op het kampioensbal. Bovendien wordt in het bekertoernooi de halve finale bereikt, onder meer dankzij een zege via strafschoppen in een sensationele wedstrijd tegen PSV (3-3). Alleen raakt Pelova net voor het veelbelovende slot van het seizoen geblesseerd tijdens een training van het Nederlands elftal. Zonder haar blijft succes in de play-offs buiten bereik. In een ijs- en ijskoud Zwolle betekenen pingels het einde van het bekeravontuur (2-4). Dat Pelova wel met het Nederlands elftal naar het WK in Frankrijk kan en daar een zilveren medaille verdient, is een schrale troost. De verrichtingen van de twee meidenteams, waarmee de opleiding dit seizoen is uitgebreid, beloven wel veel voor de toekomst.

Polaks pupillen
In de zomer van 2019 verliest ADO Den Haag Pelova. Oud-ADO`er Sjaak Polak treedt aan als nieuwe hoofdtrainer en heeft al snel een goede klik met zijn grotendeels uit de eigen aanvoerlijn afkomstige selectie. In drie achtereenvolgende krachtmetingen met Ajax (0-1, 1-0, 2-2) bewijst zijn team klaar te zijn voor de beslissende weken van het seizoen. Dan brengt corona de competitie tot een voortijdig einde.

In 2020-2021 houdt de wereldwijde pandemie het publiek nog uit de stadions. Ook zonder fans presteert het team van Polak prima. ADO Den Haag verdient opnieuw een plek bij de top 4 en doet ook in rechtstreekse confrontaties met FC Twente, PSV en Ajax niet voor de toppers onder. In de live-wedstrijden van de Haagse vrouwen op ESPN en in Studio Sport zijn ruim 2 miljoen voetballiefhebbers daar getuige van. Zeges op Excelsior (4-0) en de latere landskampioen FC Twente (3-2) zijn goed voor een vierde bekerfinale. In Almere zijn wel weer supporters welkom. Een hartverscheurende nederlaag van de Haagse vrouwen (1-0 na een zelf gemiste penalty) bezorgt PSV de allereerste prijs.

De Haagse opleiders zijn vooral trots dat een op vier spelers na zelf gekweekte ploeg cupfighthers zo goed heeft gepresteerd. `Mijn hoogtepunt bij ADO was niet het winnen van de KNVB-beker, maar dat wij een paar jaar terug met elf zelf opgeleide spelers tegen Ajax speelden`, onderstreept Alex Scholte het belang van het doorgeven van het ADO-DNA.

In de daaropvolgende transferzomer verhuist voor de derde achtereenvolgende maal een Haagse sterkhouder naar Ajax: Nadine Noordam. Voor het debuut in de Vrouwen Eredivisie trekt Feyenoord liefst vier oud-Hagenaars aan. Een kleine 1,2 miloen televisiekijkers zien ADO Den Haag in de openingswedstrijd tegen de Rotterdammers ondanks 21 doelpogingen stranden op 1-1. Het duurt even voor Polaks nieuwe pupillen hun draai hebben gevonden. Is dat eenmaal het geval, dan kunnen de vrouwen uit de Hofstad iedereen aan. Dat blijkt onder meer uit twee spektakelstukken tegen het opnieuw richting landstitel stomende FC Twente (tweemaal 4-4).

Zoals inmiddels gebruikelijk is ADO Den Haag Vrouwen op haar best na de winterstop. Feyenoord krijgt op Varkenoord een onvergetelijke oorwassing (5-0) en de Haagse formatie dwingt een eerste periodetitel en een nieuwe top 4-klassering af. Een schlemielige nederlaag bij PSV (2-1 na verlenging) staat een vijfde bekerfinale in de weg. Aan het eind van het eizoen komen de vrouwen die ADO Den Haag in 2012 de double bezorgden nog eens bijeen voor een reünie. Met een nieuwe Amerikaanse eigenaar van de N.V. ADO Den Haag, die de vrouwen graag terug ziet keren in de moederschoot, is Kees Punt optimistisch over waar de vrouwen bij het volgende lustrum zullen staan. `Bij de mannen op basis van een gezond budget, waarmee de vrouwentak verder kan groeien.`