De meiden onder 15 van ADO Den Haag Vrouwen knokten zich zaterdag tegen Den Hoorn naar de eerste zege van 2020. De beloften troefden na PSV ook Ajax op eigen bodem af. Annouk Boshuizen en Amber Verspaget vierden hun welkome rentree na langdurig blessureleed. De meiden onder 17 gingen met 2-1 onderuit tegen Spirit.

Op bezoek op De Toekomst beten de beloften vanaf het begin fel van zich af. Met een tijdige ingreep voorkwam Celainy Obispo in de eerste minuut een vroege achterstand. Cato Pijnacker Hordijk leidde met een dieptepass op Dana Breewel de eerste Haagse kans in. Het schot van de spits werd gestopt. Snel daarna was het wel prijs. Opnieuw vond Pijnacker Hordijk een ploeggenoot en Anne Sellies greep de mogelijkheid om haar vorige club op achterstand te zetten gretig aan: 0-1. De ploeg van trainer Stephan Vos had verder uit kunnen lopen, maar na een goede actie en voorzet van Annouk Boshuizen kon Katelyn Hendriks net niet bij de bal. De Haagse verdediging hield daarna de aanval van Ajax in bedwang. Een vrije trap kort voor rust verwerkte doelvrouw Maaike van Klink tot hoekschop.

Na de onderbreking ging Ajax op jacht naar de gelijkmaker. Tot twee keer toe fungeerde Danique Wühl in de verdediging als reddende engel. Dribbelaar Liz Rijsbergen kon het duel in het slot gooien, kapte de doelvrouw uit, maar schoot rakelings naast. Daarna had Sellies de beslissing op haar schoen. Dit keer redde de Amsterdamse sluitpost. De luid bejubelde zege gaf de Haagse formatie echter niet meer uit handen.

In Ouderkerk aan den IJssel kruisten de nog ongeslagen meiden onder 17 de degens met de jongens van Spirit. Voetballend had het Haagse team de overhand, maar dat werd niet op het scorebord tot uitdrukking gebracht. Tegenover twee rake schoten van Spirit stond uiteindelijk alleen een treffer van onder 16-international Louise van Oosten: 2-1.

Na het binnenhalen van de herfsttitel hadden de meiden onder 15 na de jaarwisseling het zoet van de overwinning nog niet mogen smaken. Tegen de jongens van Den Hoorn toonden zij zich vastbesloten om daar verandering in te brengen. Na de eerste mogelijkheid voor de gasten (een over het doel geschoten vrije trap) zorgde de Haagse aanval op Houtrust voor steeds meer gevaar. Een scherp aangesneden voorzet van Celine van der Toorn en een schot uit de heup van Romaissa Boukakar dwongen de keeper tot ingrijpen. Asude van Oosten zette de goalie met een net verijdelde tip-in, een kopbal en een omhaal aan het werk. Ook Nikki van den Burg en Felicia de Zeeuw doken dreigend voor de vijandelijke veste op, al moest de eerste achterin ook een schotpoging van Den Hoorn op het laatste moment blokken.

Na de warme chocola in de pauze zagen de toeschouwers het Haagse team de tegenstander vastzetten op eigen helft. Nog ruim tien minuten wist de Westlandse verdediging moedig stand te houden. Toen wist plaaggeest Van der Toorn een dwarrelbal net voor de achterlijn binnen te houden en voor te geven. In de daardoor ontstane paniek zag Boukakar haar kans schoon en mikte het leer precies in de kruising: 1-0. Op één uitzondering na kreeg Den Hoorn daarna geen enkele kans om ook maar in de buurt van het Haagse doel te komen. En toen er toch iemand voor haar opdook, was doelvrouw Bo van den Bosch haar tegenstander te snel af. Aan de overkant bleven pogingen van Van Oosten (stop), Sue van der Made (stop) en Boukakar (over na een combinatie met Van Oosten) zonder resultaat. Vlak voor tijd zorgde captain Lynn Verhoef alsnog voor een uitroepteken door de bal uit een hoekschop direct zwanger van effect in de verste bovenhoek te jagen: 2-0.

Actiefoto`s: René Jansen