Lang leek de topper van de meiden onder 15 van ADO Den Haag Vrouwen tegen Wilhelmus af te stevenen op een gelijkspel. Een projectiel van grote afstand van Fien Leijdekker leverde de volle winst op. De meiden onder 17 gingen zaterdag thuis tegen Alphense Boys onderuit.

Op Houtrust hadden de meiden onder 17 veel te stellen met de fyiek sterke Boys uit Alphen. Tegen de vroeg druk zettende tegentander was het in het begin vooral zaak geen vroege schade op te lopen. Nadat Myrthe Korstanje een goede kans door de doelman verijdeld zag, kwamen de gasten in de 20ste minuut toch op voorsprong. De Haagse meiden vochten terug en dwongen een strafschop af toen Manon van Raay in het strafschopgebied werd gehaakt. Julia Banwari liet die kans van elf meter niet liggen: 1-1. Kort voor rust kwam Alphense Boys opnieuw op voorsprong uit een vrije trap.

Met drie verse krachten begon ADO Den Haag vol goede moed aan de tweede helft. Binnen een minuut liepen de bezoekers echter uit naar 1-3. Verbouwereerd stond de defensie twee minuten later nog een tegentreffer toe en was de wedstrijd gespeeld. De meiden probeerden nog wel aan te zetten, maar kregen niet de mogelijkheid om de kloof te verkleinen. Uiteindelijk bepaalde Alpense Boys de eindstand op 1-5.

Zoals gebruikelijk in het hedendaagse topvoetbal begon de krachtmeting tussen Wilhelmus en de meiden onder 15 als een tactisch schaakspel. Beide ploegen neutraliseerden elkaar. Het duurde bijna tien minuten voor de thuisclub de eerste hoekschop te nemen kreeg en het was nog langer wachten op de eerste echte kans. Leijdekker zag de opening in de Voorburgse defensie om Shannon Tabi te lanceren. Het schot van de snelle rechtsbuiten eindigde helaas op de voet van de keeper. Ook een inzet van Amanda de Leur na een combinatie met Tabi werd door de keeper gekeerd. Aan de overkant stond de Haagse verdediging pas kort voor de rust een eerste kans toe. Doelvrouw Vera Jansen zag de bal naast gaan.

De analyse van de partij halverwege leidde wel tot nieuwe zetten, maar niet tot meer doelgevaar. Jansen greep kordaat in bij een hoge voorzet en voor ADO Den Haag nam invalster Romaissa Boukakar twee keer het doel onder vuur. Haar eerste schot miste kracht, de tweede poging ging naast. Naarmate het eindsignaal dichterbij kwam, leek een puntendeling de meest waarschijnlijke uitkomst. Met minder dan vijf minuten te gaan speelde De Leur Leijdekker vrij op het middenveld. Gezien de grote afstand van het doel rekende bijna iedereen op een pass. De balvaardige middenveldster had uit haar ooghoek echter gezien dat de keeper van Wilhelmus iets te ver voor zijn doel stond en haalde van meer dan 30 meter vol uit. Tot grote vreugde van haar ploeggenoten sloeg de bal net onder de lat in: 0-1. Vastberaden verdedigden de Haagse meiden die voorsprong tot het laatste fluitsignaal.

Actiefoto`s: René Jansen