De Engelse uitdrukking `het regent nooit, maar het giet` was zaterdag van toepassing op de wedstrijden van de meiden onder 17 en onder 15, die respectievelijk tegen FC Oegstgeest (0-4) en Graaf Willem II VAC (3-1) nat gingen. De beloften gingen in Friesland eveneens ten onder tegen Heerenveen (4-1).

De meiden onder 17 en de jongens van FC Oegstgeest waren elkaar in de openingsfase nog aan het aftasten, toen er boven Houtrust plotseling een hoosbui losbarstte. Of dat niet vervelend genoeg was, werd er in de Haagse defensie onnodig balverlies geleden en benutten de gasten promp hun eerste kans. Kort daarna werd het 0-2 toen doelvrouw Isa Grimmius mistastte bij een hoge voorzet. De Haagse meiden stonden direct voor een grote opgave en hadden veel moeite om terug in de wedstrijd te komen. Goed doorzetten van Sadeyah Rosa na een dieptepass van Nikki van den Burg leverde een eerste kans op, maar haar lob verdween over het doel. Aan de andere kant had ADO Den Haag het geluk dat een derde tegentreffer werd afgekeurd en Grimmius met een moedige duik op slag van rust een doelpunt voorkwam.

In de tweede helft kwam onder 17 veel meer aan voetballen toe en werd Oegstgeest beter partij geboden. Grimmius revancheerde zich met meerdere goede reddingen. Op een uithaal uit een corner moest zij zich toch nog een keer gewonnen geven. Aan de andere kant legde June Burgers met veel gevoel aan uit een vrije trap van net buiten het strafschopgebied. De keeper liet zij kansloos, maar de bal kwam terug van de kruising van lat en paal. Bij nog een vrije trap van Burgers kwam Lauren Glotzbach een teenlengte tekort om een verdiende eretreffer aan te tekenen. In plaats daarvan werd het net voordat de strenge maar rechtvaardige scheidsrechter Peter Boshuizen affloot nog 0-4.

De beloften kenden uit tegen Heerenveen een prima start. Met een kopbal uit een hoekschop van Lizzy Mastemaker bracht Anne Sellies haar ploeg vroeg aan de leiding. Daarna schoot Dana Breewel net over uit een voorzet van Naomi Piqué. Nog voor een kwartier was verstreken, kwam Heerenveen op gelijke hoogte. Die stand bleef lang op het scorebord staan, onder meer dankzij een knappe redding van doelvrouw Maaike van Klink. Op slag van rust moest zij zich echter toch nog een keer gewonnen geven: 2-1.

Koud uit de kleedkamer incasseerden de beloften een derde tegentreffer. Halverwege de tweede helft werd het 4-1. Daarna was er geen weg terug. Kort voor tijd kreeg ADO Den Haag nog wel een strafschop na een overtreding van de goalie op Liz Rijsbergen. Piqué zag haar inzet gestopt.

Als koploper en tegen de tegenstander die op de openingsdag van het seizoen op Houtrust met 6-1 was verslagen, begonnen de meiden onder 15 bij Graaf Willem II VAC als favoriet. Wie zich van tevoren rijk had gerekend, kwam echter bedrogen uit. De thuisclub behaalde de vierde overwinning op rij en mengde zich daarmee in de titelstrijd.

In de eerste helft had ADO Den Haag de pech dat Sue van der Made tot twee keer toe de lat trof en Senna Smulders alleen voor de keeper haar kans niet benutte. Een 1-0 achterstand bij rust voelde dan ook als onrecht. In het tweede bedrijf kwam de thuisclub uit een aangevochten penalty op 2-0 en zakte de moed de Haagse meiden in de schoenen. De 3-0 van Graaf Willem strooide nog eens zout in de wonden. Toch bleven de meiden vechten voor een beter resultaat en werden daarvoor in ieder geval beloond door een tegengoal van Sue van der Made: 3-1.

Actiefoto`s: René Jansen