Op een in eerste instantie spannende avond heeft Oranje Onder 17 zich alsnog vrij eenvoudig geplaatst voor het EK. In een rechtstreeks duel met de leeftijdsgenoten uit België werd met 4-2 gewonnen. Dat was ruim voldoende om zonder puntenverlies naar het EK te gaan. Namens (Jong) ADO Den Haag Vrouwen behoorden Chasity Grant en Julia Kagie tot de selectie.

Oranje O17 begon de eliteronde van de EK-kwalificatie op vrijdag 23 maart in Zaltbommel tegen Roemenië. Dankzij twee treffers van Nikita Tromp werd met 2-0 gewonnen. Chasity Grant en Floor van Loon zorgden voor de assists. Grant mocht in de basis beginnen en werd in de 64ste minuut vervangen door Ella Peddemors. Julia Kagie kwam niet in actie.

Ook in de tweede wedstrijd boekte de nationale jeugdploeg maandagavond een stabiele overwinning. Tegen Portugal werd het in Veen opnieuw 2-0, dankzij treffers van Romée Leuchter en Chasity Grant. In de wedstrijd van haar eerste doelpunt in Oranje O17 mocht Grant tachtig minuten blijven staan. Opnieuw kwam Julia Kagie niet in actie.

In de laatste wedstrijd tegen België had het elftal van Marleen Wissink vanavond in Zaltbommel nog één punt nodig. Al in de vijfde minuut opende Romée Leuchter de score. Na de gelijkmaker van Romy Camps zorgde Kirsten van de Westeringh in de 18de minuut op aangeven van Chasity Grant opnieuw voor de Nederlandse voorsprong. Vanaf elf meter zette Zenia Mertens beide ploegen een paar minuten voor de rust wederom op gelijke hoogte. In de 47ste minuut scoorde Romée Leuchter haar tweede doelpunt en de derde voorsprong bleek inderdaad scheepsrecht. Uiteindelijk maakte Nikiti Tromp er uit een assist van Leuchter in de 75ste minuut nog 4-2 van. Chasity Grant, die haar zesde interland in deze leeftijdscategorie speelde, werd in de 73ste minuut opnieuw vervangen door Ella Peddemors. Julia Kagie speelde deze kwalificatie niet en bleef daardoor op twee interlands voor dit jeugdelftal staan.

Met deze derde zege op rij plaatste Oranje O17 zich voor de derde maal voor het EK. In 2010 eindigde de ploeg op de vierde plaats en vorig jaar werd bij de tweede poging eveneens in de halve finale verloren. Beide keren hield Spanje onze jonge landgenotes uit de finale.

De elfde editie van het EK onder-17 vindt van 9 tot en met 21 mei plaats in Litouwen. Naast het gastland en Nederland, zijn tweevoudig titelverdediger Duitsland, debutant Finland, Italië, eenmalig kampioen Polen en drievoudig winnaar Spanje al zeker van deelname aan de eindronde. Het achtste land komt zaterdag uit de wedstrijd tussen Noorwegen en Engeland.

Tekst: Ivo Schimmel
Fotografie: Johan Meijboom