News

Daags na de zege op Vitesse en twee dagen voor het uitduel met FC Groningen (zondag 16.45 uur) was de stemming op de vrijdagse persconferentie met Fons Groenendijk opperbest. De coach van ADO Den Haag meldde eerst met een glimlach dat Robert Zwinkels zijn contract gaat verlengen en blikte daarna vooruit.

Dankzij de driepunter van donderdagavond staat ADO Den Haag op de achtste plaats in de Eredivisie, met 31 punten uit 22 duels. Dat had Groenendijk niet durven dromen toen hij vorig jaar in het Cars Jeans Stadion begon. In één jaar tijd ontpopte zijn ploeg zich van een degradatiekandidaat tot een middenmoter. “Er is een hoop gebeurd, wat ook wel mooi naar voren komt in het foto-item dat ik maakte met ADO TV”, aldus Groenendijk.

Het tekent Groenendijk. Met ADO Den Haag heeft de keuzeheer iets moois neergezet, maar bescheidenheid blijft altijd troef bij de Leidenaar. “Als trainer moet je een beetje geluk hebben. De keuzes pakten goed uit. Als je wint, dan gaat het draaien, en dan ben je vertrokken. De eindsprint waardoor we in de Eredivisie bleven was fantastisch en die weg zijn we blijven volgen. De conclusie: de samenwerking tussen mij en de groep is goed. Het team beschikt ook over onverzettelijkheid en karakter. Ze vreten het gras op, zoals het ook hoort bij ADO Den Haag. Maar we zijn niet alleen een ‘werkteam’: zet de tien mooiste goals van de Eredivisie op een rij en er zitten misschien wel vijf van ADO Den Haag bij. We kunnen wel aardig voetballen, hoor.”

Het leidde tot dusver tot een achtste plek. “Als dat zo blijft, dan doe je uiteindelijk mee om de play-offs. Wat dat betreft is de druk kleiner dan vorig seizoen. Dat is bij FC Groningen wel anders”, wijst Groenendijk naar de tegenstander van zondag. “Daar staat de druk er vol op. Het is normaal gesproken een subtopper, maar ze hebben het moeilijk en zijn nog lang niet veilig. Als we mentaal en fysiek goed zijn, hebben we een goede kans om een mooi resultaat te behalen.”

In aanloop naar Groningen-uit is het de vraag hoe fris Erik Falkenburg, Wilfried Kanon en Tyronne Ebuehi uit het duel met Vitesse zijn gekomen, maar mogelijk kan het drietal gewoon spelen.

lr180208llp5192