ADO Den Haag heeft in de uitwedstrijd tegen FC Groningen haar eerste competitienederlaag geleden. Voor de pauze liepen de noorderlingen uit naar 3-0, waarna de Hagenaars nog wel iets terugdeden maar slechts het verlies beperkt konden houden: 4-2.

Wedstrijden tussen ADO Den Haag en FC Groningen kennen vaak een merkwaardig scoreverloop, zoals de beide play-offwedstrijden van vorig seizoen (twee keer 5-1) hebben bewezen. Ook deze editie was weer doelpuntrijk en eigenlijk kort na rust beslist toen de thuisploeg op een comfortabele 4-0 voorsprong stond. ADO Den Haag gaf niet op en kwam terug tot 4-2 maar verder lieten de noorderlingen het niet komen. Grote man aan Groninger zijde was Tim Matavz. Tijdens de laatste play-offwedstrijd vorig seizoen was de Sloveen nog de schlemiel toen hij met het laatste schot van het seizoen (zijn strafschop op de lat) ADO Den Haag Europees voetbal bracht. Nu maakte hij een onvervalste hattrick in de eerste helft en kreeg daarbij veel medewerking van ADO Den Haag-verdediger Ramon Leeuwin.

De Hagenaars waren behoorlijk gehavend voor de lastige klus in de Euroborg. Zo kon trainer Maurice Steijn niet beschikken over Timothy Derijck (die zijn transfer naar PSV aan het afronden is) en de geblesseerden Wesley Verhoek en Charlton Vicento. Daardoor stonden de op dit niveau onervaren Wouter de Vogel, Mike van Duinen en Marc Höcher in de frontlinie. Met die lichtgewichtvoorhoede kwam ADO Den Haag er in de eerste helft niet aan te pas. FC Groningen, dat wel op volle oorlogssterkte was, maakte dankbaar gebruik van de onzekerheid en het gebrek aan automatismen aan Haagse kant en vooral Matavz en linksbuiten Dusan Tadic bleken moeilijk af te stoppen. Toch kon ADO Den Haag het in het eerste kwartier nog wel bijbenen maar hielp het vervolgens de Groningers in het zadel. Na een lange bal van Kees Kwakman wilde Leeuwin op doelman Gino Coutinho terugkoppen. Maar zijn inzet was te zacht waarna Tadic de bal langs de uitgekomen doelman kon spelen. Vervolgens was het voor Matavz een koud kunstje om de bal in het lege doel te tikken: 1-0.

In de 21e minuut nam FC Groningen verder afstand. Matavz mocht op aangeven van Tadic door het hart van de Haagse defensie lopen. Oog in oog met Coutinho schoot de spits de bal beheerst in de hoek: 2-0. Daarmee leek de hoop op een goed resultaat bij de Hagenaars weg te vloeien. En die hoop werd helemaal de grond ingeboord toen Leeuwin in de 37e minuut opnieuw Matavz aan een makkelijk doelpunt hielp. De verdediger raakte een hoge voorzet van Maikel Kieftenbeld volledig verkeerd, waarna de bal op de lat belandde. Matavz had vervolgens geen moeite om de rebound binnen te koppen: 3-0.

Aanvankelijk leek FC Groningen in de tweede helft met hetzelfde elan door te gaan, want binnen drie minuten was de vierde tegentreffer voor de Hagenaars een feit. Dit keer fungeerde Matavz als aangever en stelde hij Leandro Bacuna, die uit de rug van Filip Luksik was weggelopen, in staat om te scoren: 4-0.

Maar de Hagenaars probeerden te blijven voetballen en konden in de 51e de eerste competitietreffer van het seizoen scoren. Nadat Jens Toornstra jongeling Mike van Duinen op links had diepgestuurd, gaf de spits de bal met rechts voor. Doelman Brian van Loo wachtte de bal op, maar merkte niet dat Lex Immers eraan kwam en het speeltuig binnenkopte: 4-2. Acht minuten later scoorde Van Duinen zijn eerste Eredivisiedoelpunt. Nadat een schot van Immers geblokt werd en een inzet van Toornstra door Van Loo gered werd, tikte de spits van dichtbij binnen: 4-2.

Even was er de gedachte dat een stunt nog mogelijk was, maar FC Groningen zette de deur niet verder open. Omdat ook de Groningers zelf ook niet meer aandrongen bleef de eerste competitienederlaag voor ADO Den Haag tot 4-2 beperkt. ADO Den Haag kan zich opmaken voor de thuiswedstrijd van komende zondag tegen PSV. Het duel met mogelijk Timothy Derijck in de basis bij de Eindhovenaren begint om 16.30 uur.