ADO Den Haag kwam er tegen PSV helaas niet aan te pas, waar vooraf gedacht was dat PSV wellicht pijn te doen was na de zware competitiestart en de Europese wedstrijd van donderdag. De Hagenaars keken bij rust al tegen de ruime eindstand aan: 0-3.

Voor de tweede keer binnen een week was na 45 minuten een competitiewedstrijd in Haags nadeel beslist. Zowel tegen FC Groningen als PSV ging ADO Den Haag met drie doelpunten verschil rusten om die achterstand vervolgens niet meer in te halen. Lagen in de Euroborg vooral persoonlijke fouten aan het verlies ten grondslag, in het Kyocera Stadion waren de Hagenaars simpelweg bij fases niet opgewassen tegen de Eindhovenaren. De groen-gelen waren vaak een stap te laat en gaven te veel ruimte weg. Daarnaast was het zoeken naar de bezieling en ontbeerde de ploeg een leider, die zijn medespelers op sleeptouw nam.

Die leider speelde toevallig met de tegenstander mee. Timothy Derijck, die voor aanvang op grootse wijze werd gehuldigd en bedankt, leidde de Brabantse verdediging soeverein en gaf zelfs geen kansje weg. Veelzeggend was dat de eerste kans voor de thuisploeg zich pas na 67 minuten aandiende. Op dat moment was de wedstrijd allang gespeeld. PSV, dat het seizoen niet bijster overtuigend begonnen was, mocht in de eerste helft naar hartenlust aan het zelfvertrouwen werken. De Eindhovenaren waren heer en meester op het middenveld en ADO Den Haag kreeg nooit grip op het duel. De Hagenaars probeerden wel te counteren, maar ballen kwamen nauwelijks aan en spelers waren vaak onbereikbaar voor ploeggenoten. Tekenend was dat de groen-gelen amper een kans creëerden.

PSV stond na 45 minuten al op een comfortabele 0-3 voorsprong. En het was niet verwonderlijk dat de middenvelders aan de basis van de eerste treffer stonden. Kevin Strootman en Ola Toivonen combineerden makkelijk op de Haagse helft. De Zweed speelde op rechts Georginio Wijnaldum aan en Dries Mertens hoefde vervolgens alleen nog maar diens afgemeten voorzet binnen te tikken: 0-1. Twee minuten later, in de 23e minuut, kreeg Dries Mertens alle vrijheid om door de Haagse verdediging te slalommen. Op de rand van het strafschopgebied speelde hij Wijnaldum aan. De middenvelder draaide bij Filip Luksik weg en schoof de bal langs doelman Gino Coutinho: 0-2.

De gasten konden vanaf dat moment de teugels laten vieren, maar maakten zes minuten voor rust aan alle onzekerheid een einde. Mertens mocht vanaf de linkervleugel opnieuw ver komen. Zijn schot kreeg Coutinho niet onder controle, waarna Toivonen de rebound afrondde: 0-3. In de tweede helft gebeurde er lange tijd weinig. PSV hoefde niet zo nodig. Nadat Lex Immers in de 67e minuut op aangeven van invaller Paul Mulders nog op doelman Andreas Isaksson stuitte, kregen de gasten in de laatste fase van de wedstrijd meer ruimte.

Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum werden met steekpassjes bediend en hadden een hogere nederlaag op de schoen. Maar beide keren voorkwam Coutinho een vierde treffer. Het was voor ADO Den Haag zaak om de nederlaag beperkt te houden en uiteindelijk lukte dat. De ploeg van Maurice Steijn, die nu helaas even afgezakt is naar de zeventiende plek, moet nu de wonden likken en zich opmaken voor het duel met De Graafschap van volgende week zondag. De aanvang van dit belangrijke maar gezien de historie moeilijke duel in Doetinchem is 12.30 uur