ADO Den Haag heeft zijn tweede nederlaag op rij geleden. Na het verlies tegen RKC was nu FC Twente in eigen huis te sterk. De Hagenaars verloren met 5-2.

Sinds 1967 heeft ADO Den Haag niet meer in Enschede gewonnen en aan die langlopende serie kwam ook afgelopen zondag in De Grolsch Veste geen einde. En daarbij hadden Hagenaars wel degelijk de kans om voor een stunt te zorgen. De thuisploeg speelde niet goed en van de Twentse slordigheden hadden de groen-gelen kunnen profiteren. Maar het is voor ADO Den Haag dit seizoen moeilijk om goede kansen te creëren.

En als de Hagenaars op voorsprong komen en de aansluiting bewerkstelligen, dan is de hoop op een goed resultaat al snel vervlogen. Binnen een of twee minuten kwam FC Twente langszij of bouwde het de voorsprong uit. Dat kwam mede omdat de Hagenaars veelal heel matig verdedigden. Hierdoor werd het voor ADO Den Haag onmogelijk om de tweede zege of dito gelijkspel van het seizoen te behalen. FC Twente had in de eerste helft het meeste balbezit maar kon ADO Den Haag niet de duimschroeven aandraaien. De Hagenaars loerden op de counter en kwamen op voorsprong toen Charlton Vicento met een hakbal Lex Immers in het strafschopgebied bediende. Leroy Fer hield de middenvelder vast, waarna scheidsrechter Serge Gumienny naar de penaltystip wees. De ex-Feyenoorder ontsnapte aan een rode kaart, want enkele minuten eerder had hij van de Belgische arbiter al een gele prent in ontvangst genomen. Immers schoot in de veertiende minuut zelf de strafschop feilloos in: 0-1. Maar lang duurde de voorsprong niet, want FC Twente kwam binnen twee minuten langszij. Gelegenheidsrechtsbuiten Roberto Rosales zette een goed blok waardoor Douglas alle ruimte kreeg om op te komen. De Braziliaan gaf laag voor, waarna Marc Janko van dichtbij binnentikte: 1-1. Diezelfde Janko had enkele minuten later de 2-1 op zijn schoen toen hij door Luuk de Jong werd aangespeeld. Maar de Oostenrijker schoot de bal voorlangs.

De Tukkers werden gaandeweg de eerste helft en aan het begin van de tweede helft steeds slordiger. Daardoor ontstond er bij ADO Den Haag het idee dat een stunt mogelijk was. Maar de Hagenaars hebben moeite om counters in kansen om te zetten, waardoor ze ook nauwelijks gevaarlijk kunnen worden. John Verhoek gleed nog wel een voorzet van zijn broer Wesley bij de tweede paal naast. Niet goed spelen maar wel winnen, dat kan FC Twente wel. En dat demonstreerde het in de 56e minuut. Rosales gaf met links voor en de opgekomen Douglas kon geheel vrijstaand inkoppen: 2-1.

In de 72e minuut lag de Haagse verdediging opnieuw compleet open en dit keer bediende Fer spits De Jong met een boogbal. De aanvaller liet ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho geen schijn van kans: 3-1. Het niveau van FC Twente werd ondanks de doelpunten niet beter en daardoor kwamen er kansen voor de bezoekers. In de 77e minuut rondde John Verhoek een voorzet van zijn broer Wesley met de schouder af, nadat Douglas onder de bal doorging: 3-2. Nog in dezelfde minuut sloeg de thuisploeg iedere Haagse hoop op een goed resultaat de bodem in. Na een lange bal van doelman Nikolay Mihaylov kopte De Jong het speeltuig door. Rosales verlengde de bal en de naar binnen gekomen invaller Emir Bajrami troefde Ahmed Ammi af en schoot de bal langs Coutinho: 4-2.

ADO Den Haag kreeg nog een kans toen de gebroeders Verhoek elkaar opnieuw aanspeelden. Dit keer kopte John in vrijstaande positie naast. In de slotfase lieten de Hagenaars het lopen en kreeg de Enschedese ploeg nog goede mogelijkheden. Rosales (zijnet) en Douglas (gered door Coutinho) misten nog in vrijstaande positie. Maar in blessuretijd viel alsnog de vijfde treffer. Rosales mocht van Filip Luksik zijn derde assist afleveren en De Jong kopte geheel vrijstaand de bal in de verre hoek: 5-2. FC Twente-trainer Co Adriaanse zag zijn ploeg door dit resultaat naar de koppositie stijgen, terwijl zijn oude club naar de zestiende plek zakte.

ADO Den Haag krijgt zaterdag 24 september de kans om de nodige punten te sprokkelen. Dan komt VVV Venlo op bezoek. De aanvang van dit duel is om 19.45 uur.