De beloften van ADO Den Haag zijn maandagavond tegen een grote nederlaag aangelopen. Jong Heerenveen/Emmen was in Friesland met 5-1 te sterk. Vooral in de eerste helft werd de ploeg van trainer/coach Maurice Steijn weggespeeld. Bij rust stond het dan ook al 4-0 voor het combinatieteam. Na de pauze werd het spel van ADO Den Haag ietsje beter, maar de ploeg kon de nederlaag niet meer voorkomen.

Door Joey Gardien

Bij ADO Den Haag stond Robert Zwinkels weer onder de lat. De keeper maakte na maandenlang blessureleed weer zijn rentree in het tweede team van ADO Den Haag. Hij keepte een goede wedstrijd en behoedde zijn team een aantal keer voor een grotere nederlaag.

Op het kunstgras van Sportpark Skoatterwald was het na twaalf minuten al raak voor Jong Heerenveen/Emmen. Rechtsbuiten Elyounoussi gaf de bal vanaf rechts voor op Michal Papadopoulos. Hij legde terug op de inkomende Philip Haglund, die vervolgens de 1-0 binnenkopte.

Nog nauwelijks bekomen van de achterstand stond het alweer 2-0. In de negentiende minuut gaf Filip Djuricic de bal aan de rechterkant van het veld mee aan Papadopoulos. De Griek penetreerde de zestien in en loste een schot en zag die inzet via Roderick Gielisse achter Zwinkels verdwijnen.

Vijf minuten later viel de volgende goal voor Heerenveen/Emmen. Dit maal via een aanval over meerdere schijven vanaf de linkerkant. Elyounoussi liep uiteindelijk de zestien in en gaf de bal mee aan Geert Arend Roorda, die met een schuiver de 3-0 maakte.

In de 41e minuut werd het nog erger voor ADO Den Haag. Aanvaller Samir Fazli mocht dwars op de as van het veld doorlopen richting het vijandelijke doel. De spits ging het duel aan met Gielisse en Ahmed Ali en wist dat duel te winnen. Daarna omspeelde hij Zwinkels en kon in een leeg doel binnentikken: 4-0.

Steijn moest in de rust Giorgio Achterberg vervangen, omdat hij flink geblesseerd raakte na een fikse tackle van Haglund. Scheidsrechter Peter Hut ontging het voorval, waar er op z’n minst een gele kaart voor de Zweed getoond had kunnen worden. Diego Liefden kwam erin voor Achterberg. Steijn besloot toen ook 4-4-2 te gaan spelen.

Het veranderde systeem leverde na 53 minuten zowaar een goal op. Donny van der Dussen gaf de bal voor vanaf links en Santy Hulst was alert om met een beheerste tik de eerste ADO Den Haag goal te maken.

Daarna was het echter weer Heerenveen/Emmen wat de klok sloeg. De ploeg van trainer Johnny Jansen raakte via Haglund en Elyounoussi nog twee keer de lat en Zwinkels had nog een paar goede reddingen in huis. Maar in de 77e minuut was het toch weer raak voor de Friezen. Invaller Ernesto Seymonson schoot in en via Ali viel de bal in de touwen, wat de 5-1 eindstand betekende.

Steijn was uiteraard erg teleurgesteld over de uitslag. Hij baalde vooral over de inzet van zijn team. “Ik verwijt de jongens dat ze in de eerste helft totaal niet scherp waren. Het was beschamend wat we lieten zien op het veld. Ik heb dit seizoen nog niet zulk slecht spel van ons gezien. In de tweede helft herpakten we ons gelukkig een beetje.” Het feit dat er op kunstgras werd gespeeld vond Steijn geen excuus. “We spelen nooit op kunstgras, maar daar mag je deze nederlaag niet aan wijten. Ook thuis hadden we op deze manier van ze verloren. Ons slappe spel was de oorzaak van de nederlaag en natuurlijk was Heerenveen/Emmen ook gewoon erg goed met veel jongens uit het eerste elftal.”

Jong Heerenveen/Emmen – Jong ADO Den Haag 5-1 (4–0)
Scoreverloop: 12. Haglund 1-0, 19 Gielisse 2-0 (e.d.), 24. Roorda 3-0, 41. Fazli 4-0, 53. Hulst 4-1, 77. Ali 5-1 (e.d.)
Locatie: Sportpark Skoatterwald
Scheidsrechter: Peter Hut
Opstelling Heerenveen/Emmen: Bangma; Bakker, Gouweleeuw, Djuric, El Akchaoui; Roorda, Djuricic, Haglund; Papadopoulos, Fazli, Elyounoussi
Opstelling Jong ADO Den Haag: Zwinkels; Tillema, Gielisse, Ali, Van Hese; Visser, Van der Dussen, Resodihardjo; Antonia (75. Köksal), Hulst, Achterberg (46. Liefden)