Jong ADO Den Haag heeft maandagavond een forse nederlaag moeten incasseren. Jong Heracles Almelo was in eigen huis met 6-0 te sterk voor het team van coach Winand van Loon. Behoudens de eerste vijf minuten speelde ADO Den Haag een kansloze wedstrijd. Het spel was erg matig en ook de inzet liet te wensen over. In de eerste helft bleef de schade nog relatief beperkt met 2-0, maar na rust werkte Heracles Almelo aan het doelsaldo met nog eens vier treffers.

Door Joey Gardien

De eerste kans in het Polman Stadion was wel voor ADO Den Haag, waar linksback Jordy Strooker zijn debuut maakte. Met vier minuten op de klok bracht Heracles Almelo-keeper Dennis Telgenkamp redding op een schot van Joël Tillema. Daarna was het verzet van de Hagenaars gebroken. In de twaalfde minuut kwamen de Tukkers dan ook op 1-0 door een hard schot van spits Glynor Plet, na onnodig balverlies op het middenveld aan Haagse zijde.

Voordat de 2-0 viel, kreeg Heracles Almelo nog kansen via Plet en Thomas Bruns. ADO Den Haag-keeper Ricardo Kieboom kon de boogbal van eerstgenoemde zelf keren, maar bij de kans van Bruns had hij de hulp nodig van Kevin Visser om een tegengoal te voorkomen. Na 32 minuten viel tweede treffer uiteindelijk wel. Op rechts ging Xander Houtkoop met de bal aan de haal. De aanvaller draaide het vijandelijke strafschopgebied binnen en schoot raak in de verre bovenhoek.

Acht minuten voor rust leek Heracles Almelo op 3-0 te komen, maar een doelpunt van Houtkoop werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarna werd ADO Den Haag nog een keer gevaarlijk door een schot van Charlton Vicento. Wederom stond Telgenkamp in de weg.

Na de theepauze schroefde het team van coach Hans van Arum de druk nog wat meer op. Het leverde al snel de 3-0 op van wederom Plet. De vierde treffer, vijf minuten later, was een mooie. Middenvelder Marko Vejinovic zag Kieboom ver voor zijn doel staan en de Heraclied waagde daarom een schot vanaf de middenlijn. Met een mooie lange trap verschalkte Vejinovic de doelman.

Heracles Almelo bleef daarna kans op kans creëren. Waar Vejinovic en rechtsback Anmar Almubaraki faalde, was het Bruns, die met iets minder dan een zestig minuten spelen, de 5-0 maakte. Uit een voorzet van Houtkoop rondde de middenvelder goed af.

De Tukkers namen na de vijfde treffer wat gas terug, maar bleven desondanks simpel overeind. Telgenkamp moest alleen goed opletten bij een schot van Vicento. Toch was het nog niet over met de goals, want vlak voor tijd bepaalde Almubaraki de eindstand op 6-0.

Van Loon was duidelijk over de wedstrijd: ‘We speelden vandaag heel matig. Het ontbrak ons volledig aan beleving en inzet. Op de manier zoals we nu speelden, ga je nooit een wedstrijd winnen.’ Drie weken geleden wist ADO Den Haag nog knap gelijk te spelen bij koploper PSV. En dat punt werd juist binnengehaald door veel inzet. Van Loon: ‘Ik zat dan ook verbaasd toe te kijken op de bank vandaag. Als we met dezelfde beleving hadden gespeeld als tegen PSV, hadden we hier zeker ook een punt gepakt.’

Jong Heracles Almelo – Jong ADO Den Haag 6–0 (2-0)
Scoreverloop: 12. Plet 1-0, 32 Houtkoop 2-0, 47. Plet 3-0, 52. Vejinovic 4-0, 62. Bruins 5-0, 89. Almubaraki 6-0
Locatie: Polman Stadion
Scheidsrechter: Lorenzo Cairo
Opstelling Jong Heracles Almelo: Telgenkamp; Almubaraki, Te Wierik, Ter Horst, Jallo; Rienstra, Bruns, Vejinovic (63. Nieuwboer); Cairo (46. Souhuwat), Plet (71. Belterman), Houtkoop
Opstelling Jong ADO Den Haag: Kieboom; Tillema, Gielisse, Supusepa, Strooker; Visser (46. Tihouna), Köksal, Van der Dussen; Achterberg (46. Ignacio), Brouwer, Vicento