Naast de mannen maken ook de de Vrouwen van ADO Den Haag een geweldige competitiestart door. Het elftal van trainer Sarina Wiegman was donderdagavond in eigen huis veel te sterk voor nieuwkomer FC Zwolle. De Haagse dames wonnen in het eigen Kyocera Stadion met 3-0.

Door Frank Post
Foto`s: Orange Pictures

Spits Lisanne Grimberg gaf zichzelf wel een erg mooi verjaardagscadeautje door twee treffers voor haar rekening te nemen en ook invaller Jet Bavelaar wist het net te vinden. Door de zege verstevigt ADO Den Haag haar koppositie op de ranglijst en heeft het na drie duels nog geen enkel punt verspeeld.
Naast het uitstekende resultaat verdienen ook de vaste supporters van de Haagse vrouwen een dik compliment. Al een aantal seizoenen achtereen zorgen deze sfeermakers elke thuiswedstrijd voor een geweldige ambiance. Grote groen-gele Haagse vlaggen, geschilderde portretten van spelers, confetti, spandoeken met aanmoedigingen o.a. met teksten als "Come on girls." Niets is te veel voor deze klasbakken om hun vrouwen op verschillende manieren naar de zege te supporten. Chapeau!

Voorafgaand aan het duel werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Jan Wagner. De heer Wagner was een bekend gezicht en een trouwe supporter bij de wedstrijden van de Haagse vrouwen. ADO Den Haag wenst de familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
ADO Den Haag wist FC Zwolle vanaf het begin direct bij de keel te grijpen. In de zevende minuut was het Arlette Almeida die haar tegenstander Chelsea Disseldorp knap de baas bleef en de bal breed legde op de mee opgekomen Jeanine van Dalen. Laatstgenoemde draaide de bal van het doel af, waarna Renate Jansen het ronde leder bij de tweede paal klaarlegde voor Lucienne Reichardt. Het schot van de blondine werd echter gekraakt en een hoekschop volgde. De toegekende corner werd scherp ingedraaid door Van Dalen en de Zwolse sluitpost Nadja Olthuis kon de bal niet wegstompen. Lisanne Grimberg was er als de kippen bij om de bal over de doellijn te schieten: 1-0.
Nieuwkomer in de Eredivisie FC Zwolle was duidelijk een maatje te klein voor de Haagse dames. De thuisploeg bleef tot aan de rust heer en meester. Toch was het veldspel bij vlagen een tikje slordig van de groen-gelen, waardoor FC Zwolle lange tijd "maar" op een 1-0 achterstand bleef staan. In de 14e minuut was het opnieuw het gouden linkerbeen van Van Dalen dat voor gevaar zorgde. FC Zwolle kon opgelucht adem halen. Het houtwerk stond namelijk in de weg.

Tot aan de rust voltrok zich een waar bombardement aan voorzetten en hoekschoppen voor het doel van de bezoekers. Almeida, Grimberg en Marelle Worm waren dichtbij een verdubbeling van de score. En ook de corners van Van Dalen vonden vaak een medespeler, maar konden net niet goed op doel worden afgewerkt. Naarmate het eerste bedrijf vorderde werd ADO Den Haag bij vlagen wat nonchalant en ontbrak het bij tijd en wijlen aan de nodige scherpte. Mede hierdoor gingen de discipelen van trainer Wiegman slechts met een 1-0 tussenstand de rust in.
Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. ADO Den Haag probeerde aan te vallen en FC Zwolle beperkte zich tot verdedigen. De echte overtuiging om te scoren ontbrak echter bij de Residentieclub. Wellicht dat de wedstrijd van maandag nog in de benen van de spelers zat.

Toch werden er na rust ook genoeg kansen gecreëerd. Weliswaar uit veel fouten van de tegenstander. In de 53e minuut was het de vliegensvlugge Almeida die dankbaar de bal overnam na een slippertje in de Zwolse defensie. Het schot van de buitenspeler was te gehaast. Het ronde speeltuig vloog jammerlijk in het zijnet. Luttele seconden later kwam de doelverdediger Olthuis te ver uit haar goal en was het Grimberg die uit een voorzet van een medespeler op doel kopte. De Zwolse goalie was helaas net op tijd terug om de bal duikend te vangen.

Een kleine twintig minuten voor het einde deed de thuisploeg opnieuw verscheidene pogingen het grote krachtsverschil om te zetten in doelpunten. Na een weggewerkte hoekschop kreeg Van Dalen de bal opnieuw terug om in de herkansing Worm vrij voor het doel te zetten. Laatstgenoemde controleerde de voorzet knap, maar zag vervolgens haar schot rakelings langs de verre paal glijden.
De Haagse elf waren ook in de slotfase vaak in het strafschopgebied van de tegenstander te vinden, maar het was lang wachten op de beslissing. Hierdoor kon FC Zwolle nog altijd dromen van een stuntje. Deze dromen werden bedrog, want tot een echte omsingeling van het Haagse doel kwamen de blauw-witten nooit. Het was uiteindelijk Grimberg die de wedstrijd vier minuten voor tijd op slot gooide. Een uitstekende voorzet van invaller Bavelaar werd perfect gecontroleerd en feilloos in de lange hoek raak geschoten door de lange spits: 2-0. In de laatste minuut werd het ook nog 3-0. Een voorzet van invaller Ilse Witteman werd door mede-invaller Bavelaar beheerst binnen getikt.

Ondanks het bij vlagen iets mindere spel schrijven de Haagse vrouwen toch weer drie punten bij. De ooievaars gaan na drie speelrondes fier aan kop met negen punten uit drie duels. sc Heerenveen volgt op zeven punten en AZ Alkmaar staat op drie punten achterstand van de club uit de hofstad. Wellicht wordt dit het seizoen dat de Alkmaarders eindelijk worden onttroond en ADO Den Haag met de eer gaat strijken. Wordt vervolgd!

ADO Den Haag - FC Zwolle 3-0 (1-0)
Scoreverloop: 7. Lisanne Grimberg 1-0, 86. Lisanne Grimberg 2-0, 90. Jet Bavelaar
Locatie: Kyocera Stadion