De Vrouwen van ADO Den Haag zijn donderdagavond door het oog van de naald gekropen. Een beter FC Twente kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar kon uiteindelijk niet op tegen de doeltreffendheid van clubtopscorer Lisanne Grimberg. De 2-2 eindstand zorgt er wel voor dat de ploeg van trainer Sarina Wiegman even geen koploper meer is in de Eredivisie voor Vrouwen. AZ is nu de nieuwe lijstaanvoerder. ADO Den Haag, sc Heerenveen en FC Twente volgen op slechts twee punten.

Door Frank Post

Wat goed is komt snel. ADO Den Haag heeft het bewijs in de spits lopen. Lisanne Grimberg, pas 18 jaar, is alweer bezig aan haar derde seizoen in de Eredivisie. De lange spits was vorig seizoen als basisspeler vaak belangrijk, maar kent dit seizoen haar definitieve doorbraak. Na vanavond heeft Grimberg al zeven goals achter haar naam staan.

Tegen FC Twente zorgde Grimberg er namelijk hoogstpersoonlijk voor dat er niet werd verloren. De dames uit Enschede deden er alles aan om Grimberg bij de toegekende strafschop uit haar concentratie te halen. Sheila van den Bulk kreeg een vuistslag te verwerken, waardoor het nog langer duurde voordat de penalty eindelijk genomen kon worden. "Ik was zo gefocust op de strafschop dat ik niet eens merkte wat er gebeurde. Het kan nog zo lang duren, maar er verandert niets. Je moet toch. Ik raak niet snel uit mijn concentratie en ik moest gewoon scoren.", aldus Grimberg na afloop.

Het duel in het Kyocera Stadion werd vanaf de eerste minuut overschaduwd door hevige windstoten. De bal was bij vlagen moeilijk te controleren. ADO Den Haag ging hier in de beginfase het best mee om en probeerde direct voetballend richting het Twentse doel te geraken. Grimberg noteerde in de derde minuut het eerste wapenfeit. Haar poging, ging na een vlotte Haagse combinatie, rakelings naast langs het doel.

FC Twente probeerde met fysiek spel het krachtsverschil te compenseren, maar slaagde daar amper in. Na dertien minuten voetballen brak Renate Jansen, na een slimme steekpass, door aan de rechterkant van het veld. De goaltjesdief trok de bal laag en hard voor de goal en zag de naar de eerste paal gekomen Sheila van den Bulk de bal net naast het Twentse doel schieten.

Vijf minuten later was daar opeens de plotselinge voorsprong voor FC Twente. Knullig balverlies van Jeanine van Dalen zorgde er voor dat de gasten gevaarlijk richting het Haagse doel konden komen. Een makkelijk gegeven vrije trap, randje zestienmetergebied, werd door Marloes de Boer vervolgens prachtig in de linker bovenhoek tot doelpunt gepromoveerd. En zo keek ADO Den Haag al vroeg tegen een verrassende achterstand aan.

De Haagse dames waren na de openingstreffer duidelijk van slag. FC Twente kroop uit haar schulp en kreeg zowaar een knap uitgespeelde mogelijkheid. Voortreffelijk keeperswerk van Petra Dugardein zorgde er voor dat Ellen Jansen niet kon scoren. Tot aan de rust was het duel in balans. ADO Den Haag kon het uitstekende begin geen passend gevolg geven en FC Twente verdedigde de voorsprong met succes. Wel kreeg de club achter de duinen nog een aantal hoekschhoppen. Kansen leverden dit echter niet op.

Na de thee kwam de Residentieclub uitstekend uit de startblokken. Een droge knal van Grimberg ging centimeters naast het doel van Sari van Veenendaal. Het driftige zoeken naar de gelijkmaker gaf FC Twente de mogelijkheid te loeren op de counter. Marianne van Brummelen maakte handig gebruik van de vrije ruimte achter de Haagse defensie. Het afwerken bleek echter een moeilijkere opgave. Het schot van de spits zeilde, gelukkig voor de groen-gelen, naast.

Het goede begin bleek opnieuw een valse start. ADO Den Haag slaagde er niet in het vertrouwde combinatiespel op de mat te leggen en leed telkens weer snel balverlies. FC Twente hield de Haagse dames ver van de goal af en bleef zo simpel overeind. De Tukkers hadden bovendien meer dreiging dan de Haagse voorwaartsen. Toch konden de bezoekers ook niet tot "echte" kansen komen, waardoor de wedstrijd tot het einde spannend bleef.

De individuele klasse van Renate Jansen leverde ADO Den Haag alsnog een treffer op. Laatstgenoemde kreeg het ronde leder aan de rechterkant van het veld aangespeeld en sneed op volle snelheid langs haar tegenstander richting het vijandelijke doel. Vlak voordat Jansen de trekker kon overhalen werd zij door haar directe tegenstander neergehaald. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip, maar vergat de Twente-speler van het veld te sturen. De toegekende strafschop werd door Grimberg onberispelijk binnen geschoten: 1-1.

Twee minuten na de gelijkmaker was het Marlous Pieëte die ADO Den Haag in rouw dompelde. De linkspoot schoot uit een counter de bal knap langs sluitpost Dugardein. De thuisploeg toonde opnieuw veerkracht door in de 87e minuut op 2-2 te komen. Opnieuw was het Lisanne Grimberg, die in een kluwe van spelers, uit een onmogelijke hoek, de bal hoog in het Twentse doel kon schieten. Grimberg: "Heerlijk om zo`n belangrijk doelpunt voor ons eigen, fantastische publiek te mogen maken. Dat zijn de mooiste momenten in het voetbal."

Een geweldige reflex van Dugardein in de slotminuut zorgde ervoor dat ADO Den Haag niet alsnog ten onder ging. Met het gegeven dat FC Twente de bovenliggende partij was, toch nog een goed eindresultaat voor de Haagse dames.

Grimberg had daar een iets andere lezing over: "Zo goed vond ik FC Twente nou ook weer niet vanavond. Het lag meer aan ons. Wij hadden een off-day. Als je dan toch nog 2-2 speelt, heb je het goed gedaan. Dat is dan ook de reden dat we na het eindsignaal zo gelukkig waren." Op de vraag of AZ dit seizoen eindelijk onttroond gaat worden is Grimberg hoopvol gestemd: "Het moet nou wel een keer gebeuren. Dat zou geweldig zijn als AZ wordt onttroond. Maar dan wel door ADO Den Haag", besluit de sympathieke Grimberg met een lach en knipoog.

Karakteristiek
ADO Den Haag - FC Twente (0-1) 2-2
Scoreverloop: 18. Marloes de Boer 0-1, 80. Lisanne Grimberg 1-1 (pen), 82. Marloos Pieëte 1-2, 87. Lisanne Grimberg 2-2
Locatie: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 650
Scheidsrechter: T. Klein Zieverink
Gele kaarten: Kirsten Bakker (FC Twente)
Opstelling ADO Den Haag: Dugardein; Stentler, Verheul (75. Almeida), Van den Berg (75. Worm), Van Dalen; Reichardt, Nooij, Wilmot, Van den Bulk; Grimberg, Jansen