De Vrouwen van ADO Den Haag hebben donderdagavond met 2-2 gelijk gespeeld tegen koploper sc Heerenveen. Verdediger Jeanine van Dalen en spits Renate Jansen brachten ADO Den Haag terug van een 0-2 achterstand. Door de puntendeling blijft de strijd om het kampioenschap zinderend spannend.

FC Twente won bij VVV-Venlo (1-3) en neemt de koppositie over van sc Heerenveen. ADO Den Haag staat nu derde met drie punten achterstand op de Tukkers en slechts een schamel punt op de Friezen. Nog deze week wordt het derde en laatste competitie gedeelte van zeven wedstrijden door de KNVB bekend gemaakt.

Verslag: Frank Post

Met het oog op de belangrijk streekderby ADO Den Haag - Feyenoord van aanstaande zondag en de gesteldheid van het stadion veld werd besloten voor een alternatieve locatie. Helaas kon deze wedstrijd op de traningslocatie van de ADO Den Haag Vrouwen op sportpark Westvliet (Wilhemus) geen doorgang vinden. Hierdoor werd er uitgeweken naar Delft, waar de wedstrijd op het veld van amateurclub DHC werd gespeeld en het thuisvoordeel teniet werd gedaan.

De wedstrijd was dan wel niet in eigen Kyocera Stadion, de sfeer was goed in Delft. Veel toeschouwers die normaal niet naar een wedstrijd van de Vrouwen gaan, namen donderdagavond de moeite een kijkje te nemen. Beide ploegen maakten er een mooie eerste helft van, waar de Friezen zich het eerste half uur de bovenliggende partij toonden.

Al na tien minuten werd Shanice van de Sanden diep gestuurd. Laatstgenoemde ging met een gestrekt been naar de bal toen en mocht, opmerkelijk genoeg, vrij richting het Haagse doel doorlopen van de arbiter en de spelers van ADO Den Haag. Sluipost bleef, oog in oog met de aanvaller van sc Heerenveen, staan. En dat bleek niet de juiste keuze, want Van de Sanden schoot het ronde leder snoei hard in het doel: 0-1.

Zeven minuten later kwam de ploeg van trainer Sarina Wiegman op gelijke hoogte. Helaas voor ADO Den Haag werd de strakke streep van Arlette Almeida afgekeurd wegens buitenspel. sc Heerenveen bleef gevaarlijk en dat resulteerde in de 0-2. Sylvia Smit mocht in minuut 25 vanaf zo`n 20 meter vrij op doel schieten na een hoekschop. Het boogballetje vloog de kruising in waardoor de score werd verdubbeld.

Haagse goalie Du Ry behoedde ADO Den Haag na een half uur spelen voor een nog grotere achterstand. Opnieuw was het Van de Sanden die vrij door kon dribbelen tot aan het goal van de groen-gelen. Door een knappe reflex van Du Ry bleef ADO Den Haag in de wedstrijd.

Jeanine van Dalen (minuut 35) bracht de thuisploeg vervolgens terug in de wesdtrijd met een prachtig schot in de kruising. Tot aan de rust was het ADO Den Haag dat de klok sloeg. Kansen waren er nog voor Jill Wilmot en Lucienne Riechardt (assist Lisanne Grimberg). Beide pogingen rolden naast het Fries doel, waardoor de ruststand op 1-2 bleef staan.

ADO Den Haag was het tweede bedrijf veruit de bovenliggende partij. Heerenveen probeerde het spel te ontregelen door het maken van overtredingen en het vertragen van het spel. In de 54ste minuut was Grimberg die heel dichtbij was. Haar schot spatte echter op de paal uiteen. Datzelfde lot onderging Sylvia Nooij, alleen deze keer raakte de bal de lat.

Het was echter lang wachten totdat de daadwerkelijke gelijkmaker op het scorebord stond. Iets waar ADO Den Haag patent op heeft. In de 80ste minuut was het Van Dalen die met een strakke pass Renate Jansen wegstuurde. Laatstgenoemde liep dwars door de defensie van de Friezen en schoot vervolgens kiezelhard raak: 2-2.

In de resterende minuten bleef ADO Den Haag sterker, maar ook in de acht minuten blessuretijd kwam het niet meer tot scoren. Toch mag er met tevredenheid terug worden gekeken. Na de 0-2 achterstand toonde de ploeg van Wiegman veerkracht en kwam het met uitstekend voetbal uitstekend voor de dag. Dit geeft vertrouwen naar de resterende zeven duels van het seizoen. Het zou wel eens het jaar van de groen-gelen kunnen worden. We gaan het zien, wordt vervolgd.

Karakteristiek
ADO Den Haag - sc Heerenveen 2-2 (1-2)
Scoreverloop: 10. Shanice van der Sanden 0-1, 25. Sylvia Smit 0-2, 37. Jeanine van Dalen 1-2, 80. Jansen 2-2
Scheidsrechter: dhr. A.H. van Drunen
Gele kaarten: Sylvia Smit (sc Heerenveen)
Locatie: DHC, Sportpark Brasserskade, Sporting 2, 2616 LK Delft
Toeschouwers: 600
Opstelling ADO Den Haag: Du Ry; Stentler, Nooy, Van den Berg, Van Dalen; Reichardt, Wilmot, Van den Bulk; Jansen, Grimberg, Almeida (62. Worm)
Opstelling sc Heerenveen: Jurg; De Boer, Old Loohuis, Hau, Brummel; Van Eyck, Spitse, Beekhuis, Van de Sanden, Smit, Mulder