De kraker in de Eredivisie voor Vrouwen is donderdagavond in een 2-2 gelijkspel geëindigd. ADO Den Haag, de nummer twee van de ranglijst, kwam tot twee keer toe terug van een achterstand tegen lijstaanvoerder FC Twente in Enschede. Lisanne Grimberg en invaller Marelle Worm waren verantwoordelijk voor de doelpunten aan Haagse zijde. Door de puntendeling blijft het ongekend spannend in de Eredivisie. Volgende week donderdag heeft het elftal van trainer Sarina Wiegman een nieuwe mogelijkheid de koppositie te veroveren. I.v.m. voorbereidingen op het duel ADO Den Haag - Feyenoord in het Kyocera Stadion op 20 februari wordt de wedstrijd donderdagavond gespeeld bij DHC in Delft. De aftrap is om 19:30 uur.

Door Frank Post

De topper kenmerkte zich door het slechte weer en veld. Wat iets meer in het voordeel was van FC Twente. De Tukkers hanteerden het hele duel de lange bal op zoek naar de snelle spitsen. Toch was het ADO Den Haag dat met beter veldspel de wedstrijd in de beginfase in handen nam. Wat heet, al na één minuut spelen verschafte clubtopscorer Lisanne Grimberg zichzelf een dot van een kans, na het onderscheppen van een rebound van de Twente-keeper. Helaas rolde de poging van Grimberg rakelings naast het doel.

Ondanks de goede start van de bezoekers kreeg ook FC Twente een uitstekende mogelijkheid. Ellen Jansen dacht er het hare van en trok vogelvrij richting het Haagse doel. Een prima redding van Haagse goalie Laura Du Ry behoedde ADO Den Haag voor een vroege achterstand.

Na exact zeven minuten voetballen verloor Sheila van den Bulk de bal op het middenveld. Wat resulteerde in een razendsnelle counter van de thuisploeg. Pieete week uit naar links en trok de bal prima voor het Haagse doel, waar Siri Worm er als de kippen bij was om de openingstreffer te scoren. En zo keek ADO Den Haag door een jammerlijke persoonlijke fout tegen een vroege achterstand aan.

Het duurde vervolgens lang voordat één van beide ploegen weer een wapenfeit kon noteren. Na een half uur spelen bleek het lange wachten op een mogelijkheid de moeite meer dan waard. Vooral voor ADO Den Haag en de pure voetbal liefhebber. Een prachtige dieptepass van Leonne Stentler zorgde er voor dat Grimberg de diepte werd ingestuurd. Laatstgenoemde omspeelde beheerst de sluitpost van FC Twente en schoot de bal knap raak: 1-1.

Een verdiende gelijkmaker. De laatste twintig minuten van het eerste bedrijf was ADO Den Haag namelijk opnieuw de bovenliggende partij. Een kleine tien minuten voor rust kreeg Jill Wilmot zelf dé mogelijkheid haar ploeg op voorsprong te zetten. De bal raakte na een voorzet in de kluts en kwam bij de tweede paal plots voor de voeten van de Haagse aanvoerder. Voor een leeg doel schoot Wilmot echter hoog over het doel, waardoor de ruststand op 1-1 bleef steken.

Na de thee begon ADO Den Haag scherp aan de tweede helft. In de 53e minuut was er opnieuw een kans op een treffer. Een prima trekbal van Renate Jansen kwam terecht bij de diepgaande Luciënne Reichardt. Het schot van de blondine werd, helaas voor ADO Den Haag, goed gepakt door Twente goalie Van Veenendaaal.

FC Twente had door dat het qua veldspel aan het kortste eind zou trekken en besloot het nog meer op de fysieke toer te gooien. Veel Twentse overtredingen braken het ritme van de groen-gelen. Gezegd moet worden dat er ook te weinig werd gedaan met de vele dode spelmomenten. Sterker nog, de tegenpartij wist er wel raad mee. Een hoekschop van de roodhemden werd door de boomlange Ferrell in de lange hoek raak gekopt: 2-1. En zo keek ADO Den Haag opnieuw tegen een achterstand aan.

Het zelfde scenario van voor rust deed zich ook in het tweede bedrijf voor. Een vroeg doelpunt, waarna het lang wachten was op nieuwe wapenfeiten. Toch gaf de wilskracht en het goede voetbal uiteindelijk door de doorslag. Vier minuten voor tijd was het invaller Marelle Worm die de diepte werd ingestuurd en zich leek vast te lopen. Zwaar gehinderd door twee Twentse verdedigers lukte het Worm uiteindelijk het ronde leder prachtig langs de Twentse keeper raak te schieten: 2-2.

ADO Den Haag moest in de slotfase met min of meer tien spelers verder, omdat Leonne Stentler door een blessure amper nog kon lopen. Met dit in het achterhoofd en het twee keer terug komen van een achterstand is een 2-2 eindstand tegen de koploper een uitslag om mee thuis te komen.

In de 75e minuut van het duel werd ADO Den Haag nog een strafschop onthouden. Een Haagse vrije trap werd door een Twente-speler opzichtig met de hand betast. De scheidsrechter wuifde het voorval resoluut weg, helaas.

FC Twente - ADO Den Haag 2-2 (1-1)
Scoreverloop: 06. Siri Worm 1-0, 30. Lisanne Grimberg 1-1, 59. Caitlin Farell 2-1, 86. Marelle Worm 2-2
Scheidsrechter: Dhr. Oussoren
Gele kaarten: De Boer en Ferrell (FC Twente)
Locatie: Trainingscentrum Hengelo
Toeschouwers: 500
Opstelling FC Twente: Van Veenendaal, Van De Putte, Nick, Roetgering, Dekker, De Boer, Wigger (46. Farrell), Heuver, Jansen Worm, Pieëte.
Opstelling ADO Den Haag: Du Ry; Stentler, Nooij (75. Scheenaard), Van den Berg, Van Dalen; Reichardt (85. Worm), Wilmot, Van den Bulk (86. Verheul); R. Jansen, Grimberg, Almeida