De vrouwen van ADO Den Haag hebben donderdagavond uitstekende zaken gedaan in de stijd om de titel. De nummer twee van de Eredivisie won met 0-2 uit bij nummer één FC Twente. De Haagse ploeg staat met drie wedstrijden voor de boeg nog maar één punt achter op de koploper. Het was een terechte overwinning van de ploeg van coach Sarina Wiegman. Het team kreeg de beste en meeste kansen in de wedstrijd en speelde bovendien vrijuit. FC Twente leek daarentegen last te hebben van zenuwen, gezien het aanstaande kampioenschap. Die titel is, na de nederlaag tegen ADO Den Haag, nu allerminst zeker. De Haagse vrouwen kloppen heel hard aan de deur.

Door Joey Gardien

ADO Den Haag speelde opbouwend erg goed in de beginfase. Het team had dan ook recht op een vroege voorsprong, alleen ontbrak het telkens aan een goede eindpass. Zo ook bij een kans voor Lisanne Grimberg na zes minuten. Renate Jansen leverde een voorzet af op de aanvalster, maar Grimberg kon de bal niet goed onder controle krijgen, waardoor ze het doel van FC Twente-keepster Sari van Veenendaal op een haar na misste. Met een klein kwartier op de klok kreeg Jansen zelf een goede mogelijkheid, maar zij schoot net naast.

Na ruim een dertig minuten kregen Jansen en Grimberg weer goede scoringskansen. Eerst was het laastgenoemde die mooi bij haar tegenstander wegdraaide, maar het schot wat volgde naast zag vliegen. Een minuut later kreeg Jansen zo’n zelfde kans. Ook haar inzet ging langs het vijandelijke doel.

Na rust was ADO Den Haag eveneens veel beter. Dit resulteerde in de 53e minuut in de openingstreffer. Na een mooie aanval schoot Grimberg tegen Van Veenendaal aan. Uit de rebound schoot Jansen raak. Zeven minuten na de 0-1 lag de volgende er al in voor ADO Den Haag. Grimberg werd in het zestienmetergebied neergehaald. De penalty, die daaruit volgde, werd onberispelijk binnen geschoten door Mandy van den Berg.

Pas na 83 minuten kreeg FC Twente een kans op de aansluitingstreffer. Het missertje in de achterhoede van ADO Den Haag werd echter niet afgestraft door de ploeg van coach Mary Kok Willemsen. In de slotfase werd de score nog bijna opgevoerd, maar de uitstekend ingevallen Pia Rijsdijk schoot hard en laag tegen de keepster aan. Het bleef dus bij 0-2.

In de laaste drie wedstrijden van het seizoen zal er dus beslist worden wie zich kampioen mag noemen. De programma’s van zowel ADO Den Haag, als FC Twente lijken niet heel moeilijk. Voor de Haagse Vrouwen is het dus hopen dat FC Twente nog punten verspeeld. Maar ook nummer drie AZ ligt nog op de loer, op ook maar één puntje van ADO Den Haag. Het doelsaldo spreekt in ieder geval in Haagse voordeel. Volgende week (28 april) krijgt ADO Den Haag FC Zwolle op bezoek. De wedstrijd in het Kyocera Stadion begint om 19.30. De entree is zoals altijd gratis.

FC Twente - ADO Den Haag 0-2 (0-0)
Scoreverloop: 53. Jansen 0-1, 60. Van den Berg 0-2 (pen.)
Scheidsrechter: N. Zeeman
Gele kaarten: Van den Berg (ADO Den Haag)
Locatie: Grolsch Veste
Toeschouwers: 2.200
Opstelling FC Twente: Van Veendenaal; Nick, Van de Putte, De Boer (67. Hulshof), Heuver; Dekker, Pieëte (67. Van Brummelen), Roetgering; Bakker, Jansen, Mijnheer (60. Worm)
Opstelling ADO Den Haag: Lorsheijd; Stentler, Nooij, Van Dalen, Van den Berg; Reichardt (44. Worm), Wilmot, Van den Bulk (88. Verheul); Jansen (80. Rijsdijk), Scheenaard, Grimberg