ADO Den Haag is niet van het pad dat leidt naar een topklassering af te brengen. Tegen Excelsior behaalden de Hagenaars de hoogste zege van het seizoen: 1-5.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Wie op 16 oktober het eerste treffen in het Kyocera Stadion heeft gezien, moet even gedacht hebben dat hij of zij op Woudestein naar een herhaling zat te kijken. Een halfuur lang was het duel van zondag 30 januari grotendeels een kopie van de eerste confrontatie.
Ook in Den Haag namen de Kralingers een voorsprong, die vervolgens door doelpunten van Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik ongedaan werd gemaakt. Bovendien was opnieuw een rode kaart voor de Rotterdammers het breekpunt in de wedstrijd. Het grote verschil was dat deze feiten zich vroeg in het duel afspeelden, zodat de Hagenaars nu veel meer tijd hadden om de nummer zestien van de Eredivisie over de knie te leggen. Op het kunstgrasveld begon ADO Den Haag niet sterk. De thuisploeg had via nieuweling Marvin Zeegelaar (zijnet) en Leen van Steensel (vrije kopkans na een voorzet van Jordi Clasie) al binnen tien minuten op voorsprong kunnen komen.
Maar uiteindelijk was drie maal scheepsrecht voor de havenstadbewoners. Kevin Wattemaleo veroverde in de dertiende minuut de bal en stuurde Zeegelaar weg. De linksbuiten gaf voor, waarna de inlopende Tim Vincken de bal uit de lucht nam: 1-0. Voor doelman Gino Coutinho was er geen redden aan. Lang zouden de Kralingers niet van de voorsprong genieten, want in tijden van nood kan ADO Den Haag dit seizoen teruggrijpen op een beproefd recept: Wesley Verhoek geeft voor en Dmitry Bulykin kopt bij de eerste paal binnen. En zo gebeurde ook in de twintigste minuut: 1-1.

Daarna speelde Excelsior zichzelf uit de wedstrijd. Een overtreding van Daan Bovenberg op Aleksandar Radosavljevic werd door scheidsrechter Tom van Sichem met de zwaarst mogelijke sanctie bestraft: een rode kaart.
Vervolgens kwamen de Rotterdammers achterin een mannetje tekort. Dat werd duidelijk bij de tweede Haagse treffer in de 29e minuut. Lex Immers bediende de op links vrijstaande Frantisek Kubik en met een beheerst diagonaal schot verschalkte de Slowaak Eredivisie-debutant Lex van Haeften: 1-2.

Terwijl de in groten getale aanwezige Haagse aanhang met spreekkoren als `AC Milaan gaat eraan` al hardop over Europees voetbal droomde, maakten de groen-gelen nog voor rust het karwei af. Jens Toornstra en Kubik waren sneller bij de bal dan hun tegenstanders en toen Radosavljevic in balbezit kwam, leverde de Slowaak een steekpass op Bulykin af. De Rus maakte vervolgens zijn dertiende doelpunt van het seizoen: 1-3.
Na de pauze kende ADO Den Haag geen verslapping en in de 52e minuut maakte Toornstra zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. De middenvelder veroverde zelf de bal en na een combinatie met Bulykin kapte Toornstra vervolgens Norichio Nieveld uit. Met een geplaatst schot tilde de man uit Ter Aar de stand naar 1-4.

Voor het gedesillusioneerde Excelsior was de bodem van de gifbeker nog niet bereikt, want in 65e minuut volgde ook de vijfde Haagse treffer. Timothy Derijck, een van de uitblinkers aan Haagse zijde, troefde op eigen helft zijn tegenstander af. Met een precisiepass stuurde hij daarna Verhoek weg. De rechtbuiten die de verdedigers op snelheid klopte, koos dit keer voor eigen succes en schoot de bal langs Van Haeften: 1-5. Met het oog op de ontmoeting van volgende week bij koploper PSV nam de Haagse ploeg in de laatste twintig minuten gas terug. Belangrijke spelers als Kubik, Immers en Radosavljevic kregen van trainer John van den Brom rust en middenvelder Serhat Koksal mocht zijn Eredivisiedebuut maken.
Excelsior drong niet meer aan, al kreeg invaller Roland Bergkamp nog wel twee kansen. Maar het was onvoldoende om de wedstrijd, die voor rust al beslist was, nog een andere wending te geven.

Door de ruime zege is ADO Den Haag op de zevende plek blijven staan. Zaterdagavond, uit bij PSV, wacht voor de Hagenaars een mooie testcase waarin duidelijk wordt of het spoor richting Europees voetbal gevolgd blijft worden.

De Feiten:

Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik keren terug in de basis. Dit gaat ten koste van Danny Buijs en Charlton Vicento, die allebei tegen Heerenveen nog trefzeker waren. Chris Kum is nog geblesseerd. Aleksandar Rankovic en Robert Zwinkels staan niet op het wedstrijdformulier.

6. Marvin Zeegelaar verovert de bal op Timothy Derijck, die moeite met het veld heeft. Het schot van de ex-Ajacied belandt in het zijnet.

8. Ex-ADO Den Haag-speler Guyon Fernandez krijgt een gele kaart van scheidrechter Tom van Sichem na een forse overtreding op Ramon Leeuwin.

10. Jordi Clasie mag na een afgeslagen corner de bal opnieuw inbrengen. Verdediger Leen van Steensel kan ongehinderd inkoppen maar zijn inzet gaat recht op doelman Gino Coutinho af.

13. Kevin Wattamaleo stuurt Zeegelaar diep. De voorzet van de linksbuiten wordt door Tim Vincken in een keer op de slof genomen: 1-0.

20. ADO Den Haag maakt gelijk via het beproefde recept. Wesley Verhoek geeft voor en Dmitry Bulykin kopt bij de eerste paal binnen: 1-1.

24. Het moment van de wedstrijd. Daan Bovenberg krijgt een rode kaart na een overtreding op Aleksandr Radosavljevic.

29. Lex Immers bedient de op links helemaal vrijstaande Frantisek Kubik. Met een beheerst diagonaal schot klopt de Slowaak Eredivisie-debutant Lex van Haeften: 1-2.

30. Tactische wissel aan Excelsior-kant. Doelpuntenmaker Vincken verlaat het veld voor verdediger Wouter Gudde.

37. Verhoek schiet een vrije trap hoog over.

41. Jens Toornstra en Kubik zijn in hun balcontacten net iets sneller dan hun tegenstanders. De Slowaak speelt Radosavljevic aan. Met een steekbal zet de Sloveen Bulykin op de weg naar zijn dertiende doelpunt: 1-3.

45. Toornstra kopt op een voorzet van Immers over het doel.

52. Toornstra maakt zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. De middenvelder verovert de bal en na een combinatie met Bulykin kapt hij Norichio Nieveld uit en plaatst de bal langs Van Haeften: 1-4.

56. Zeegelaar maakt plaats voor Roland Bergkamp.

62. Kubik en Immers worden vervangen door Charlton Vicento en Danny Buijs.

67. Derijck verovert de bal op eigen helft en speelt Verhoek in de diepte aan. Dit keer is de rechtsbuiten zelfzuchtig: 1-5.

68. De vrijstaande Radosavljevic kopt voorlangs op een voorzet van Verhoek.

71. Ryan Koolwijk wordt gewisseld voor Jerson Ribeiro.

71. Een volley van Buijs gaat via de grond over het doel.

73. Serhat Koksal maakt zijn Eredivisiedebuut. Hij lost Radosavljevic af.

75. Een begeleider van Excelsior wordt naar de tribune gestuurd omdat hij Van Sichem voor NSB-er uitmaakt.

80. Fernandez breekt door en geeft voor op Bergkamp die te veel tijd nodig heeft. Via Coutinho gaat de bal niet in het doel.

89. Bergkamp mikt vanaf links op de verste hoek, maar de bal gaat naast.

Excelsior-ADO Den Haag 1-5 (1-3)
Scoreverloop: 13. Vincken 1-0 20. Bulykin 1-1 29 Kubik 1-2 41. Bulykin 1-3 52. Toornstra 1-4 65. Verhoek 1-5
Scheidsrechter: Van Sichem
Toeschouwers: 3.000
Gele kaart: Fernandez (Excelsior)
Rode kaart: Bovenberg (Excelsior)
Opstellingen
Excelsior: Van Haeften; Bovenberg, Nieveld, Van Steensel, Nelom; Clasie, Koolwijk (71. Ribeiro), Wattamaleo; Vincken (30. Gudde), Fernandez, Zeegelaar (56. Bergkamp).

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, M. Piqué; Immers (62. Buijs), Radosavljevic (73. Koksal), Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (62. Vicento).