ADO Den Haag heeft op de valreep nog een punt aan het thuisduel tegen Feyenoord overgehouden. In de laatste tien minuten kwamen de Hagenaars langszij: 2-2.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Het leek er lange tijd op dat ADO Den Haag tegen zijn derde thuisnederlaag van het seizoen zou aanlopen. Feyenoord gaf de Hagenaars namelijk een lesje in effectiviteit. Hoewel de Rotterdammers geen veldoverwicht hadden, waren ze bij hun schaarse kansen wel doeltreffend. Maar een hartverwarmend Haags slotoffensief leverde toch nog een punt op en toonde aan dat de uitspraak van Gerard Cox dat ‘je geen Feyenoorder voor je lol bent’ niet voor niets is.
Onder het toeziend oog van bondscoach Bert van Marwijk, een de toeschouwers in het kolkende en uitverkochte Kyocera Stadion, begon ADO Den Haag sterk aan de wedstrijd. Al na vier minuten had Wesley Verhoek een goede kans maar hij joeg een crosspass van Mitchell Piqué over het doel.

De Hagenaars hadden in de eerste helft een veldoverwicht, maar toch kwam Feyenoord op voorsprong. Nadat Dmitry Bulykin nog een goede kans te zacht inkopte, profiteerden de Rotterdammers van een foutje in de solide spelende Haagse verdediging. Luc Castaignos plukte een pass van Ron Vlaar uit de lucht en draaide vervolgens de bal over de uitgelopen Gino Coutinho: 0-1.
Nog steeds had de stadionclub niet het beste van het spel maar het stugge elftal van Mario Been maakte het de groen-gelen wel lastig om het eigen spel te spelen. Tegelijkertijd was Feyenoord wel effectief in de geboden kansen. In de 38e minuut was opnieuw Castaignos doeltreffend. Dit keer rondde hij een corner met een omhaal van dichtbij af: 0-2.

ADO Den Haag bleef het proberen en hoopte voor rust nog de belangrijke aansluitingstreffer te maken. Immers legde bal terug op Bulykin maar doelman Erwin Mulder tikte de bal uit het doel. Een poging van Jens Toornstra strandde nog op de vuisten van Mulder.
Na de pauze werd het voor ADO Den Haag nog moeilijker om het tij te keren toen Frantisek Kubik al snel met een enkelblessure moest afhaken. Over inzet had het Haagse publiek niets te klagen, maar de finesse van de afgelopen weken ontbrak in deze wedstrijd volledig. Na een uur spelen waren de groen-gelen toch nog dichtbij een doelpunt, maar een vrije trap van Toornstra eindigde op de lat.

De gasten controleerden de wedstrijd en hadden op de counter de wedstrijd op slot moeten gooien. In de 66e minuut stuurde Marcel Meeuwis spits Castaignos weg. De jonge aanvaller omspeelde Ramon Leeuwin en schoot de bal buiten bereik van Coutinho richting doel. Maar in plaats van het net raakte de bal de paal.

Twee minuten later had Castaignos alsnog zijn hattrick kunnen voltooien. Hij werd na een counter door de pijlsnelle Ryo Miyaichi perfect aangespeeld, maar Countiho was op tijd uit zijn doel om de treffer te voorkomen. Het venijn zat duidelijk in de staart van een enerverende voetbalmiddag toen ADO Den Haag op jacht ging naar een doelpunt. Van den Brom wisselde zo aanvallend mogelijk en dat wierp zijn vruchten af, al liet Lex Immers eerst nog een levensgrote kans liggen. De middenvelder kopte op aangeven van Kevin Visser van dichtbij naast de paal. Maar in de 81e minuut maakte Immers zijn fout goed. Hij stuurde Charlton Vicento weg. De invaller bedacht zich geen moment en schoot de bal langs Mulder: 1-2.
En dit keer liet ADO Den Haag zien dat het ook effectief kon voetballen. Nauwelijks vier minuten later zetten de Hagenaars de beste aanval van de middag op. Via Aleksandar Radosavljevic en Immers belandde de bal bij Toornstra aan de zijkant. De lage voorzet van de middenvelder werd door Bulykin bij de tweede paal afgerond: 2-2.

Aangemoedigd door het publiek wilde de thuisploeg de wedstrijd helemaal omdraaien maar Feyenoord kon onder de druk uitkomen. De Rotterdammers gingen eveneens voor de volle winst, maar ADO Den Haag bleef in het eigen strafschopgebied overeind. Diego Biseswar had heel Den Haag alsnog in rouw kunnen dompelen, maar zijn vrije trap in de slotseconde spatte uiteen op de lat.
ADO Den Haag, dat in 2011 nog ongeslagen is, handhaaft zich op de vijfde plaats en staat nu op twee punten van FC Groningen. Komende zaterdag kunnen de Hagenaars hun sterke seizoen nog meer kleur geven met een goed optreden bij NAC Breda. De aanvang van dat duel is 20.45 uur.

De Feiten:
John van den Brom kan weer beschikken over Ramon Leeuwin, die tegen VVV geschorst was. Chiro N’Toko verhuist naar de bank. Chris Kum en Aleksandar Rankovic, die lange tijd geblesseerd waren, zitten eveneens in de dug-out.

2. Ex-ADO Den Haag-speler Gill Swerts houdt Frantisek Kubik vast en krijgt van scheidsrechter Danny Makkelie een gele kaart.

4. Mitchell Piqué geeft een crosspasss na een afgeslagen corner. Wesley Verhoek schiet over.

13. Ryo Miyaichi schiet van buiten het strafschopgebied op het doel. Doelman Gino Coutinho tikt de bal uit het doel.

17. Marcel Meeuwis krijgt een gele kaart voor een overtreding op Lex Immers.

25. Immers draait zich vrij en geeft voor. De kopbal van Dmitry Bulykin is te zacht om doelman Erwin Mulder te passeren.

27. Ron Vlaar schiet van afstand en Coutinho kan de bal niet vasthouden. Voordat Luc Castaignos kan scoren heeft de ADO Den Haag-doelman de bal weer.

30. Castaignos haalt een dieptepass van Vlaar uit de lucht. De spits draait zich om en lobt de bal over de uitgekomen Coutinho: 0-1.

38. Vlaar kopt een corner van Miyaichi voor het doel. Met een omhaal van dichtbij is Castaignos doeltreffend: 0-2.

39. Aleksandar Radosavljevic krijgt geel voor een overtreding op Kelvin Leerdam.

43. Op een counter van Feyenoord schiet Diego Biseswar de bal via de rug van Timothy Derijck net naast.

45. Immers legt de bal met het hoofd klaar voor Bulykin. Mulder houdt zijn inzet uit de hoek.

45. Mulder redt op een schot van Jens Toornstra.

46. Chris Kum maakt na rust zijn rentree. Hij vervangt Piqué op de linksbackpositie.

47. Kubik raakt geblesseerd aan de enkel in een duel met Swerts. Hij wordt met een brancard van het veld gedragen.

49. Charlton Vicento neemt de opengevallen plaats in.

55. Verhoek komt vanaf links naar binnen. Zijn schot gaat voorlangs.

59. Mulder tikt een vrije trap van Toornstra op de lat.

66. Meeuwis stuurt Castaignos diep. De spits speelt Ramon Leeuwin uit maar schiet de bal op de paal.

68. Miyaichi zet een Rotterdamse counter op. Castaignos laat vervolgens Coutinho de bal van zijn voet plukken.

70. Kevin Visser maakt zijn opwachting. Leeuwin gaat voor hem naar de kant.

74. Leroy Fer lost Georginio Winaldum af.

78. Immers krijgt bij de tweede paal een vrije kopkans na een voorzet van Visser. Maar van dichtbij kopt de middenvelder naast.

81. Immers stuurt Vicento diep. De invaller bedenkt zich geen moment en schiet de bal langs Mulder: 1-2.

83. Meeuwis wordt door Luigi Bruins vervangen.

85. Radosavljevic speelt Immers in. De bal gaat naar Toornstra die aan de zijkant staat. De middenvelder geeft laag voor, zodat Bulykin kan binnentikken: 2-2.

86. Castaignos wordt gewisseld voor Krisztian Szimon.

87. Ahmed Ammi vangt Miyaichi op. Er volgt een opstootje waarbij Diego Biseswar zich laat gelden. Ammi en Biseswar krijgen beiden geel.

90. Biseswar schiet een vrije trap op de lat.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-Feyenoord 2-2 (0-2)
Scoreverloop: 30. Castaignos 0-1 38. Castaignos 0-2 81. Vicento 1-2 85. Bulykin 2-2
Scheidsrechter: Makkelie
Gele kaarten: Radosavljevic, Ammi (beiden ADO Den Haag), Swerts, Meeuwis, Fer, Biseswar (allen Feyenoord)
Toeschouwers: 15.000 (uitverkocht)
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin (70. Visser), M. Piqué (46. Kum); Immers, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (49. Vicento).

Feyenoord: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis (83. Bruins), Wijnaldum (74. Fer), Leerdam; Biseswar, Castaignos (86. Szimon), Miyaichi.