Moeizamer dan de uitslag doet vermoeden ontdeed ADO Den Haag zich van VVV Venlo. De ploeg van John van den Brom won in eigen huis met 3-0.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Met de volle buit na de winterstop en de sensationele zege tegen PSV vorige week, kende het optimisme in Den Haag geen grenzen. Degradatiekandidaat zou in een uitverkocht Kyocera Stadion wel worden opgerold, zo was de algemene verwachting. VVV kon bij de plaatselijke naamgenoot voor een avondje Den Haag beter een andere bestemming dan het Forepark kiezen.
Maar het optimisme ten spijt, ADO Den Haag had het bij vlagen moeilijk, vooral omdat het zelf onrustig speelde. Linies waren te groot en spelers gingen te gretig in de aanval. Daarbij zal ook de nieuwe status wel even wennen zijn geweest. Hoe dan ook, de Limburgers, die kwalitatief veel minder waren, kregen meer kansen en spelaandeel dan nodig was.
Uiteindelijk gaf de aanvallende Haagse klasse de doorslag. Uitblinker Jens Toornstra leidde ADO Den Haag na rust naar de overwinning door zijn tweede Eredivisiedoelpunt te scoren. Dmitry Bulykin maakte het karwei met twee treffers, waaronder de eerste Haagse strafschop van het seizoen, vervolgens af.

ADO Den Haag, met Chiro N’Toko op de plek van de geschorste Ramon Leeuwin, begon voortvarend aan het duel. In de eerste vijf minuten sprokkelde het twee kansen bij elkaar. Op een voorzet van Frantisek Kubik tikte Jens Toornstra na drie minuten de bal voorlangs. Twee minuten later schoot Kubik over nadat Michael Timisela de bal onvoldoende wegkopte.
Maar daarna wisten de Limburgers het spel van de Hagenaars te ontregelen. Pas na een halfuur konden de groen-gelen weer gevaarlijk worden. Dmitry Bulykin had een goede kopkans maar mikte zijn inzet langs het doel. Toornstra slalomde vijf minuten later door de Venlose verdediging, maar doelman Kevin Begois kon nog met de voet redden.
De beste kansen van de eerste helft volgden in het laatste kwartier. De enige mogelijkheid van de gasten, een schot van Robert Cullen, eindigde op de lat. Kort voor de rust had Toornstra de ideale gelegenheid op de lang gehoopte Haagse voorsprong. Een voorzet van Kubik werd door iedereen gemist en bij de tweede paal kon de middenvelder de bal inschieten. Maar de bal verdween over het doel.

Diezelfde Toornstra zorgde op aangeven van opnieuw Kubik vroeg in de tweede helft wel voor de openingstreffer. Van dichtbij gaf hij Begois geen kans: 1-0.

Lex Immers verzuimde in de 57e minuut om het tweede doelpunt te maken. Na een mooie actie van Toornstra liep de middenvelder richting het doel. Immers treuzelde te lang waardoor ex-ADO Den Haag-speler Youssef El-Akchaoui er nog een voetje tussen kon steken. Kubik lobde vervolgens nonchalant over het doel.

Het tweede doelpunt kwam er in de de 63e minuut alsnog. Op een voorzet van Immers kreeg Bulykin alvast een Valentijnsaffectie van Ferry de Regt. De Venlose verdediger omarmde de Rus liefdevol in het strafschopgebied en scheidsrechter Pieter Vink gaf daarvoor een strafschop. Bulykin zette de penalty vervolgens feilloos om: 2-0.

Ondanks de ruime voorsprong ging ADO Den Haag niet rustiger voetballen. De Limburgers kregen zelfs goede kansen via Ruud Boymans, Ken Leemans en Ahmed Musa, maar doelman Gino Coutinho was telkens attent.

Nadat Toornstra’s tweede treffer vanwege buitenspel werd afgekeurd, klaarde ADO Den Haag de klus definitief in de slotfase.
Verhoek speelde breed op de vanaf de middenlijn sprintende Bulykin. De Moskoviet hield iedereen achter zich en maakte zijn vijftiende goal met een stift over de vallende Begois: 3-0.

ADO Den Haag heeft laten zien dat het ook wedstrijden kan winnen als niet alles soepel loopt. De Hagenaars blijven stevig op de vijfde plek staan en kunnen zich opmaken voor het duel tegen Feyenoord, dat volgende week zondag om 12.30 uur in het Kyocera Stadion begint.

De Feiten:
John van den Brom kan tegen VVV niet beschikken over Ramon Leeuwin, die geschorst is. In plaats van de centrale verdediger heeft Chiro N’Toko zijn eerste basisplaats. Chris Kum en Aleksandar Rankovic ontbreken wegens blessures.

3. Frantisek Kubik speelt Michael Timisela uit en geeft de bal voor. Bij de eerste paal tikt Jens Toornstra de bal voorlangs.

5. Wesley Verhoek zet voor en Timisela haalt matig weg. Kubik schiet de rebound over.

19. Kubik schiet te slap in na een steekpass van Toornstra.

23. Jorge Chula krijgt een gele kaart van scheidsrechter Pieter Vink, nadat hij Mitchell Piqué op de hakken trapt.

28. Verhoek geeft vanaf links voor en Dmitry Bulykin kopt voorlangs.

33. Na een voorzet van Kubik slalomt Toornstra langs een aantal VVV-spelers. Doelman Kevin Begois kan nog met de voet redden.

36. Robert Cullen raakt de bovenkant van de lat met een schot van afstand.

39. Verhoek draait naar binnen maar ziet zijn schot op de vuisten van Begois stranden.

41. Verhoek speelt de bal te ver voor zich uit en maakt een overtreding op Ken Leemans. De buitenspeler krijgt daarvoor een gele kaart.

44. Kubik geeft vanaf rechts laag voor. De bal wordt door iedereen gemist en Toornstra lijkt te gaan scoren. Maar de inzet van de middenvelder gaat over.

47. Begois tikt een voorzet van Kubik tegen de lat.

50. Begois tikt het schot van Lex Immers naast het doel.

52. Dario Vujicevic speelt zich vrij, maar schiet over.

53. Toornstra tikt van dichtbij een voorzet van Kubik binnen: 1-0.

57. Toornstra omspeelt twee man en stuurt Immers diep. De middenvelder treuzelt te lang waardoor Youssef El-Akchaoui de bal kan wegtikken. Kubik lobt de bal vervolgens over het doel.

61. Ahmed Musa kopt naast op een voorzet van Chula.

63. Ferry de Regt pakt Bulykin vast na een voorzet van Immers. De Rus zet zelf de eerste Haagse strafschop van het seizoen om: 2-0.

64. Ruud Boymans breekt door de Haagse defensie, maar doelman Gino Coutinho gooit zich er op tijd voor.

66. Cullen snoept Aleksandar Radosavljevic de bal af. Het schot van de Ierse Japanner gaat naast.

68. Michael Uchebo vervangt Boymans.

77. Toornstra lijkt zijn twee doelpunt van de avond te scoren als hij naar binnen komt en schiet. De bal gaat via het lichaam van Bulykin in het doel, maar de Rus staat buitenspel.

78. Musa schiet, maar Coutinho redt met de vuisten.

81. Leemans schiet maar de bal gaat via een Haagse verdediger naast.

83. Verhoek tikt de bal door op de vanaf de middenlijn sprintende Bulykin. De Rus houdt de verdedigers achter zich en stift de bal over Begois: 3-0.

84. Charlton Vicento komt in het veld voor Kubik.

84. Coutinho zweeft een schot van Vujicevic uit zijn doel.

88. Tweevoudig doelpuntenmaker Bulykin maakt plaats voor debutant Jordy Brouwer.

89. Immers schiet, maar de bal gaat via een VVV-been naast.